"Нафтогаз" пропонує Словаччині збільшити реверс газу в Україну через Закарпаття

Проаналізувавши результати двох місяців роботи нового газопроводу Вояни-Ужгород на кордоні України та Словаччини, НАК «Нафтогаз України» запропонувала словацькому оператору газотранспортної системи (ГТС) «Eustream» технічне рішення, яке дозволить значно розширити потужність цього газотранспортного маршруту.

"Нафтогаз" пропонує Словаччині збільшити реверс газу в Україну через Закарпаття
Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики і вугільної промисловості.

Газопровід, поточна проектна потужність якого становить близько 27 млн. куб. м на день (близько 10 млрд. куб. м на рік), був офіційно введений в експлуатацію у вересні 2014 року. По ньому в Україну поставляється газ, який «Нафтогаз» купує у європейських газових трейдерів. Зокрема, цим шляхом Україна отримує норвезький газ.18 жовтня був встановлений новий рекорд завантаження газопроводу: Україна отримала 27,6 млн. куб. м газу з території Словаччини.

«Нафтогаз» сподівається, що словацький оператор підтримає якнайшвидше впровадження нової технології і збільшення потужності газопроводу.

Український оператор ГТС довів свою здатність працювати безпосередньо з партнерами з Євросоюзу

Стабільна робота газопроводу Вояни-Ужгород переконливо доводить, що «Укртрансгаз» і «Eustream» можуть забезпечувати надійне транспортування газу на кордоні двох держав, працюючи безпосередньо один з одним. Найбільші європейські енергетичні компанії скористалися цим маршрутом для транспортування значних обсягів газу. Україна довела, що відповідає найсуворішим стандартам роботи на газовому ринку Євросоюзу.

Результати роботи дозволяють «Нафтогазу» стверджувати, що більше не існує вагомих підстав відмовляти «Укртрансгазу» в підписанні прямих договорів об'єднання мереж (інтерконекту) з «Eustream» та іншими операторами ГТС із сусідніх країн ЄС.

Посередник «Газпром Експорт», який блокує «великий реверс», має бути усунений

Крім відкритого у вересні маршруту Вояни-Ужгород, Україна і Словаччина можуть здійснювати двостороннє транспортування газу в обсязі близько 100 млрд. куб. м на рік по іншим чотирьом газопроводам, які перетинають кордон між двома країнами. В останні роки по цих газопроводах Україна поставляє в ЄС в середньому 55 млрд. куб. м російського газу щорічно. Словацькийінтерконнектор - найпотужніший маршрут, що зв'язує газотранспортні системи України та ЄС.

Запуск «великого реверсу» на даний час заблокований дочірньою компанією російського ВАТ «Газпром» - ТОВ «Газпром Експорт» - на підставі договору зі словацьким оператором, підписаного багато років тому. Тоді російському монополісту вдалося переконати своїх покупців в Європі, що український оператор ГТС не зможе працювати стабільно, і укласти контракт, мотивуючи це забезпеченням надійності поставок російського газу в Євросоюз. В результаті Україна приймає газ у «Газпрому» на своєму східному кордоні і віддає його «Газпрому» на західному кордоні. Не маючи прямих відносин з європейськими операторами, Україна позбавлена можливості використовувати сучасні технології торгівлі газом, широко розповсюджені на європейському енергетичному ринку. Такий стан речей призводить до обмеження реверсних маршрутів і збільшення ціни газу для України.

Реалізація «великого реверсу» дозволить компаніям застосовувати технологію транспортної мережі ("backhaul"), яка передбачає можливість передачі однакових обсягів газу в обох напрямках. Такий підхід є стандартом на європейському газовому ринку і закладений в принципи Третьогоенергопакету – в перелік правил роботи енергетичного ринку ЄС. Існуючий контракт між «Eustream» і «Газпром Експорт» не відповідає вимогам Третього енергопакету і має бути приведений у відповідність із цими вимогами.

Запуск двосторонніх потоків через словацький інтерконнектор зміцнить енергетичну безпеку країн Центральної та Східної Європи

Словаччина - одна з небагатьох країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), газотранспортна мережа якої безпосередньо пов'язана з ліквідним газовим ринком Західної Європи. Саме тому забезпечення вільного транспортування газу в східному напрямку через Словаччину має ключове значення не тільки для енергетичної безпеки України. Через українську газотранспортну систему цей газ може постачатися також до Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії, Сербії.

Минулого тижня Єврокомісія оприлюднила результати аналізу готовності європейських країн до відключення поставок російського газу. Саме країни ЦСЄ виявилися найбільш уразливими через недостатній зв'язок з газотранспортними мережами Західної Європи. Таким чином, українська ГТС, яка забезпечує зв'язок між Словаччиною та іншими країнами ЦСЄ, є ланкою, якої бракує ГТС Європи. Інтеграція цих мереж відкриває для найбільш залежних від російського газу країн ЦСЄ широкі можливості для диверсифікації постачальників газу.

Український та словацький оператори ГТС повинні встановити прямі відносини: це законно, виправдано і допоможе зниженню цін на газ в Європі

«Укртрансгаз» звернувся до «Eustream» з пропозицією підписати прямий договір об'єднання мереж, що дозволить використовувати транспортні потужності між двома операторами в повному обсязі. Встановлення таких відносин не передбачає ані фінансових затрат, ані прийняття нових законодавчих актів. Для цього потрібно тільки застосування існуючого європейського законодавства на території ЄС.Нафтогаз сподівається, що важливість інтеграції української ГТС з мережами ЄС для енергетичної безпеки країн ЦСЄ сприятиме результативному вирішенню цього питання.

Зокрема, у вересні цього року Енергетичне Співтовариство офіційно підтвердило, що положення Третього енергопакету, які стимулюють двостороннє транспортування газу між країнами, мають бути застосовані не тільки між членами ЄС, а й між Україною та її європейськими сусідами.

Впровадження європейського енергетичного законодавства в Україні та інтеграція української ГТС з європейським газовим ринком - не тільки юридично бездоганна і технічно доцільна стратегія. Це вигідно. Об'єднання наших мереж поліпшить ліквідність європейського газового ринку, що сприятиме зниженню цін для всіх споживачів газу в Європі.

22 жовтня 2014р.

Теги: реверс, Словаччина

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини