Сергій Мошак: "Йти зараз на вибори означає поставити свої егоїстичні інтереси вище суспільних і державних"

До традиційного свята українців – дня виборів – залишилося небагато. Менше ніж за два тижні ми дізнаємося про смаки електорату країни, що перебуває у стані реальної війни. Про реалії сьогоднішньої України, про вибори і життя після них ми говоримо з відомим закарпатцем Сергієм Мошаком.

Сергій Мошак: "Йти зараз на вибори означає поставити свої егоїстичні інтереси вище суспільних і державних"

– Сергію Миколайовичу, як ви оцінюєте електоральні настрої напередодні виборів до Верховної Ради України?

– Вдруге поспіль нашому народу навіюється думка, що після виборів все різко зміниться. Чимало хто взагалі робить з виборів чи не панацею від усіх економічних і соціальних негараздів, думаючи, що вони вирішать проблеми суспільства. Насправді це не так. Не розумію, що заважало весь цей час новому керівництву держави робити реформи і покращувати життя людей. Так, на сході йде війна, але можна захищати країну і паралельно її відбудовувати. За весь час нова влада не провела жодної реформи, списуючи свою бездіяльність на військові дії на Донбасі.  Що ми чуємо від теперішніх політиків: «ми обіцяємо», «нам потрібно», «ми переможемо». В такий реформаторський час годувати народ, який в тебе повірив, тільки обіцянками – насправді дуже цинічно. В липні цього року я та понад дев’яносто позапартійних депутатів мали зустріч з президентом України, в ході якої запропонували свою допомогу та підтримку в прийнятті нових законопроектів та реалізації реформ. Адже всі ми розуміли, що позачергові вибори до ВР – це велика розкіш для країни в такий нелегкий для неї час. Передвиборча кампанія і власне самі вибори коштують величезних грошей, які могли б бути спрямовані на подолання ворога на сході. Але президент до нас не дослухався і прийняв інше рішення. Вогонь на сході продовжується, жодної реформи не проведено, а нова влада дбає про своє майбутнє.

– Чому ви особисто не балотуєтеся цього разу?

– Якщо чесно, то багато моїх друзів та колег також щиро здивовані моїм рішенням відмовитися від участі у позачергових виборах. Хочу і вам повідомити, що з особистих міркувань відмовився від прохідних позицій в двох політичних блоках, що за даними соціологічних організацій стовідсотково проходять до нового парламенту. Крім того, я мав непогані шанси знову стати народним депутатом від 70-го мажоритарного округу, оскільки багато зробив для людей Великоберезнянщини та Перечинщини. Але йти зараз на вибори – означає поставити свої егоїстичні інтереси вище суспільних і державних. Я не бачу жодних обіцяних різких політичних та економічних змін. А суспільство їх зараз неабияк потребує, адже ціна за оновлену країну заплачена тисячами людських життів. На нажаль, багато наших політиків цього не розуміють і далі рвуться в парламент, щоб задовольнити свої власні амбіції. Поки ми будемо йти таким шляхом, шляхом відстоювання власних інтересів,  ми нічого не доб’ємося для нашої держави. Але демагоги нічим не погребують заради влади та тичасових благ.  Клановість та "кумівство" в лідируючих партіях досягли чи не найвищого свого апогею в українському політикумі, що однозначного вчергове відкидує нашу державу назад і обіцяє ще не один соціально-політичний вибух. Я дуже хотів би помилятися, але, тим не менш, вважаю, що оновлений парламент не буде кращим за попередній і погоджуюся з думкою експертів щодо недовгого його існування. Ну а працювати на благо України можна і не будучи народним депутатом. Я маю достатньо важелів впливу і ресурсів, щоб зробити щось корисне для українського народу. І я обіцяю, що буду і надалі продовжувати допомагати людям, не будучи в складі оновленого парламенту. А от ніякої доцільності в проведенні позачергових виборів я не бачу.

– Зараз в парламент балотується багато молодих людей. Це позитивна зміна, на Вашу думку?

– Так, мене насправді тішить той факт, що в партійних списках тих чи інших політичних об’єднань з’являються молоді обличчя. Молодь завжди була рушійною силою у всьому. І я вважаю, що в майбутньому парламенті повинні бути люди з новим світоглядом та сучасним баченням розвитку країни. Але все ж таки тільки молоді люди, якими б активними та ідейними вони не були, не можуть керувати країною. Їм ще бракує професіоналізму, який є у політиків старшого покоління. Замало одягнути на себе вишиванку, викрикувати пафосні слова і добре знати англійську мову, щоб принести реальну користь країні. Молодому поколінню ще треба вчитися, набувати досвіду, а не тримати рупор в руках і дозволяти себе використовувати. Але якщо в оновленому парламенті буде симбіоз молодості, креативності, енергійності – від молодих політиків, та досвіду, виваженості, мудрості – від старшого покоління, то є шанс щось змінити на краще.

– Що ж ви побажаєте українським виборцям напередодні 26 жовтня?

– Як заслужений економіст, рекомендую підготуватися до напруженої в економічному плані зими 2014-2015. Як двічі народний обранець – визначитися з пріоритетами європейського вектора і державницьких позицій, а не тимчасової демагогії і окозамилювання. Як українець – берегти цілісність і незалежність України. Це питання мене зараз неабияк хвилює. У жодному разі не можна дозволити пошматувати країну. Саме про це зараз треба піклуватися передусім, бо наша сила – в єдності.

14 жовтня 2014р.

Теги: Мошак, війна, вибори, влада

Коментарі

hels 2014-10-21 / 14:42:03
лошака за мошонку. за все что наделал вместе с анальными ригами. а воеводино заберут. как пить дать.

Русинко 2014-10-17 / 21:19:17
Кідь не йдеш на вибори, нашто сякі інтерв"ю?

Віктор 2014-10-15 / 19:02:04
>> багато зробив для людей Великоберезнянщини та Перечинщини

На Великоберезнянщині ніхто не знає Мошака.
Це брехня. Покайся, регіонале.

Чубірка 2014-10-15 / 15:25:25
Дійсно, в Ужгороді Мошак із Перцевим з тенісними кортами начудили. Але один єдиний голова райради в області москаль - це в Перечині Перцев, але Іванко Балога трогати його забороняє. І чого б це?

Петро 2014-10-15 / 11:55:06
В Перечинському районі складаються списки по підкупу виборців за М.Ланя. Організатори П.В.Грицик та І.М. Погоріляк. Куди дивиться влада. Чому не діють закони.

555 2014-10-15 / 08:09:09
Тікай у свою Гамерику, бо після твого РиГоАнального минулого тя люди спалять. Ти що у парламеті зробив за майже два скликання? Ти навіть в себе в селі не те що не побудував новий дитячий садик, а не дав дрібну копійчину на покраску дитячих майданчиків в старому. Перечинська громада тя пам"ятає якісь від них незаконно кінотеатр привласнив, а що твориш в Ужгороді з тенісними кортиками? Забирай свого Перцева і звіздуйте.

Копча 2014-10-15 / 01:31:25
Ригівський фантазер

дор 2014-10-15 / 00:08:07
сергій-ти або ненормальний або прикидуєшся зарийся в своєму воєводині і молися поки ще не забрали-ти моральний урод.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини