У Києві говорили про букові праліси Карпат як об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

На круглому столі в Києві обговорили практичні аспекти управління українськими об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

У Києві говорили про букові праліси Карпат як об

Насамперед треба нагадати, що з України до переліку об’єктів Всесвітньої культурної Спадщини ЮНЕСКО занесено  Собор Святої Софії та  Києво-Печерська Лавра з прилеглими монастирськими спорудами (в 1990 р.), Ансамбль історичного центру Львова (в 1998 р.), Геодезична дуга Струве (в 2005 р.), Резиденція митрополитів Буковини і Далмації ( в 2011 р.), Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (в 2013 р.) та Дерев’яні церкви Карпатського регіону в Польщі та Україні (в 2013 р.). А до переліку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО з України включено лише один об’єкт – Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини. Поряд з цим ще 15 об’єктів увійшли до Попереднього списку, які претендують до включення до цього надзвичайно престижного Всесвітнього «клубу обраних». Серед них такі відомі історико-культурні та природні пам’ятки як «Могила Тараса Шевченка» та Канівський історико-природничий музей-заповідник (з 1989 р.), біосферний заповідник «Асканія Нова» (з1989 р.), Бахчисарайський палац Кримських ханів (з 2003 р.), історичний центр портового міста Одеса (з 2009 р.), Дендрологічний парк «Софіївка» ( з 2000 р.) тощо.

Важливо знати, що відповідно до Конвенції про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити їхнє збереження. А в нинішніх реаліях, як відомо, це дуже не просто. Тому на Круглому столі, який відбувся 18 вересня ц.р. на базі Національного заповідника «Софія Київська» за участі Національної Комісії України у справах ЮНЕСКО, Міністерства культури України та представників інших зацікавлених сторін, обговорено загальну проблематику управління об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні та досвід й проблемні аспекти з підготовки номінаційних досьє, розроблення Планів управління та завершення другого циклу періодичних звітів до Комітету Всесвітньої спадщини.

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк, Національний координатор з питань підготовки періодичних звітів з виконання положень Конвенції про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини Марія Буюклі, начальник профільного управління Міністерства культури Лідія Карпенко, представник Львівської обласної державної адміністрації Володимир Геревич, проректор Чернівецького національного університету, професор Тамара Марусик та інші  говорили про досвід та проблеми в охороні, організації досліджень та популяризації цих унікальних українських цінностей Глобального значення. Окремо обговорено питання вдосконалення нормативно-правової бази у сфері охорони об’єктів Всесвітньої спадщини, зокрема презентовані Міністерством культури законопроекти щодо збереження культурної спадщини.

Виступаючи на круглому столі, автор цих рядків, поділився досвідом роботи зі збереження українсько-словацько-німецького природного об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Підкреслено, що для виконання рекомендацій Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інтегрованого менеджмент плану реалізовано цілий ряд міжнародних проектів. Президенти України видавали в 2009 та 2013 роках окремі Доручення, а Кабінет Міністрів у 2009 та 2014 роках затвердив плани заходів щодо збереження української частини букових пралісів та сталого розвитку прилеглих до них гірських населених пунктів у Закарпатській області. Між Міністерствами охорони довкілля України, Німеччини та Словаччини підписано Спільну Декларацію щодо охорони та управління цим Об’єктом. Розроблено проект будівництва на базі Карпатського біосферного заповідника Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку. В селі Мала Уголька Тячівського району відкрито інформаційно-туристичний центр «Букові праліси – Всесвітня спадщина ЮНЕСКО», а по периметру Об’єкту розгорнуто мережу інформаційних пунктів та межових знаків. Крім того, підписано Меморандуми між адміністрацією Карпатського біосферного заповідника та Тячівською і Рахівською районними державними адміністраціями й головами місцевих рад зацікавлених територіальних громад з питань взаємодії в організації охорони букових пралісів, як об’єкту Всесвітньої спадщини, та сталого розвитку прилеглих населених пунктів тощо.

Велику зацікавленість викликала й презентована нами робота із розширення українсько-словацько-німецького об’єкта за рахунок давніх букових лісів інших європейських країн. Національний координатор з підготовку звіту до ЮНЕСКО, висловила вдячність начальнику відділу розвитку Департаменту заповідної справи Мінприроди України Григорію Парчуку за своєчасну та якісну подачу матеріалів щодо збереження в Україні природної спадщини.

В учасників Круглого столу знайшло також підтримку  запропоноване мною доповнення до проектів Законів, які розроблені Міністерством культури, щодо законодавчого врегулювання комплексу проблем збереження й об’ктів Всесвітньої природної спадщини в Україні. 

Федір Гамор, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, для Закарпаття онлайн

22 вересня 2014р.

Теги: букові праліси, ЮНЕСКО

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини