Ужгородська «співоча» «Арніка» частувала словаків «пирогами» (ФОТО)

Закарпатські кухарі на весіллях вражають гостей голубцями, щонайперше – їхніми «пальчиковими» розмірами. Проте й словацькі господині в цьому не бажають відставати. До слова, їхнє суперництво не таке вже й заочне: між селами Підгородь у Пряшівському самоврядному краї та Новоселиця у Закарпатті менше десяти кілометрів. Пташка за стільки ж часу перелетить від одного до іншого.

Ужгородська  «співоча» «Арніка» частувала словаків «пирогами» (ФОТО)

Поїздка наших ґаздинь до закордонних сусідів на Фестиваль пирогів (так у них називають вареники) автобусом зайняла вдесятеро більше часу. Але скільки емоцій і вражень принесла!

Щоб пироги припали до смаку, наші жіночки, які представляли Ужгородський районний будинок культури на чолі з Лесею Дубенко, брали з дому і добрий настрій, і різні види начинок. У сумках припасені тушковані капуста, гриби, ще ягоди чорниці, картопляне пюре з плавленим сиром, шкварки, леквар, консервована вишня, домашній сир з кропом, родзинками. Борошно й терті сухарі придбали у словаків, інше – все з собою. Навіть пляшечка сливовиці для ліпшого смаку…

На майданчику поряд розмістилися три команди. Всім виділили миски й каструлі, міні-печі на скрапленому газі. І почалося!

Як дійшло до фіналу, то найдовші черги вишикувалися саме біля наших. Що б хто не казав, а їм сприяли і журналісти, і керівник групи — завідуючий відділом міжнародних зв’язків управління культури Закарпатської облдержадміністрації Іван Тужеляк. Фест проводився вдесяте, закарпатці ж на ньому — вшосте.

Якщо господарі-словаки обмежилися двома-трьома видами начинок, то в наших — вісім! Лише наприкінці презентації і мені вдалося спробувати «пирогів» — через чергу не доступишся.

Цього дня закарпатки були в ударі: не дали себе випередити й за розмірами вареничків — якихось 3-4 сантиметри. Ще виявили й співочі таланти: на концерті вокальний ансамбль «Арніка», вийшовши в барвистих народних костюмах, зірвав гучні аплодисменти. Власне рукоділля — викладені бісером тарілки, візерунки та намиста — демонструвала на святі народний майстер із Ужгорода Марія Купар.

Ужгородських жінок із золотими руками та чудо-голосами хотіли затримати в себе на довше їхні нові знайомі-совдруги. Деякі зі словаків пропонували руку й серце, та отримали відмову. Не назовсім, а з порадою: «Хлопці, дорога до нас недалека, приїжджайте і вже на нашій території звіримо почуття. Скуштуєте наших голубців. Вони не більші за ваші вареники!..».

Село тим часом продовжувало святкувати. У ньому всього 320 жителів, зате які це любителі народної творчості, фольклору. Спромоглися запросити кращі аматорські колективи краю, серед яких відомий хор «Русинія» з міста Гуменне, один із кращих у Словаччині професійний ансамбль пісні і танцю «Пульс» із Пряшева. Протягом восьми годин на сцені артисти виконували улюблені пісні й танці, серед яких — десятки українських. Звичайно, серед них — і пісня про козака та «з сиром пироги».

Василь Бедзір

06 вересня 2014р.

Теги: Арніка, пироги, вареники

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини