Медведчуківець Шаранич розпочав зачистку інформаційного простору Закарпаття

На носі вибори і «реверсна» дестабілізація Закарпаття

Медведчуківець Шаранич розпочав зачистку інформаційного простору Закарпаття

22 серпня, тобто фактично напередодні Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, працівники Перечинського РВ УМВС України в Закарпатській області вдалися до безпрецедентних дій – обшуку і вилучення документації та апаратури в ТзОВ «Альфа-простір» ( з юридичною адресою в смт Великий Березний, і фактичною - в м.Перечин), яке є єдиним кабельним оператором в місті Перечин та селі Дубриничі.

Як повідомив Закарпаття онлайн директор «Альфа-простір» Віталій Капраль, обшук і вилучення здійснювалися на підставі ухвал Перечинського районного суду №304/1360/14-к та №304/1361/14-к, що їх прийняв суддя Микола Шешеня.  Попри те, що обшук і вилучення здійснювали працівники райвідділу за участі представника Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, керували процесом з Ужгорода – з сектора боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Закарпатській області.

Формальним приводом для тиску на медійників стала, начебто, незаконна трансляція каналів «Футбол1» та «Футбол2», яка, втім, попри запевнення правоохоронців, станом на час обшуку не була підтверджена.

«Було проведено вилучення документів юридичного характеру – всіх абонентських договорів та договорів з телеканалами, архівних матеріалів, а також частини обладнання. Прохання не здійснювати вилучення обладнання, оскільки це призведе до припинення трансляції телеканалів у майже тисячі домогосподарств, слідчим були проігноровані», - каже В.Капраль.

Йдеться, абсолютно очевидно, про політичну складову конфлікту, який міг і мав бути вирішений в економічній площині. Однак, як і в інших подібних випадках, міліція під керівництвом С.Шаранича, який на Закарпатті представляє інтереси В.Медведчука, чіпляючись за формальний прецедент, переслідує іншу, глобальнішу мету – опанування інформаційного простору Закарпаття. Для того, аби інші оператори, яких на Закарпатті є 60, були більш лояльними, треба було показово покарати одного з них. «Альфа-простір» була вибрана не випадково. У 2004-му році це підприємство на вимоги влади відмовилося вимкнути трансляцію «5 каналу», а його керівник Віталій Капраль є очільником великоберезнянського ГО «Самооборона» і був кандидатом від громадськості на посаду голови Великоберезнянської РДА. А тому в силу свого авторитету здатен протистояти антиукраїнським впливам в районі та є реальним конкурентом чинної влади на теренах Великоберезнянщини.

Не зважаючи на те, що ТзОВ «Альфа-простір» зберегло можливості за рахунок власних ресурсів відновити трансляцію каналів в мережу, її було повністю припинено, а на екранах телевізорів абонентів з’явилося повідомлення такого змісту:

«Шановні абоненти! У зв’язку з безпрецедентним тиском УМВС України в Закарпатській області, грубим втручанням в діяльність провайдера програмної послуги ТОВ «Альфа-простір» ми змушені прийняти важке для нас рішення – призупинити діяльність кабельної мережі до врегулювання питання з державними органами влади.
Працювати в умовах постійного тиску, коли в державі й без того складна і напружена соціально-економічна ситуація, ми не в змозі, тому заздалегідь вибачаємося за незручності та просимо вас поставитися до прийнятого рішення з порозумінням.
З повагою, директор ТОВ «Альфа-простір» Віталій Капраль»

Те, що питання є політичним і надзвичайно вагомим для керівництва УМВС, свідчить той факт, що буквально за півтори години після того, як представники «Альфа-простір» завітали до редакції Закарпаття онлайн, на офіційному сайті закарпатської міліції з’явилася «склепане» на випередження, а тому нашвидкуруч і з помилками, повідомлення на цю тему. До того ж побудоване, як свідчать факти, на неправдивій інформації. Зокрема, повідомлення СЗГ УМВС розпочинається з того, що, начебто, «в сектор боротьби з кіберзлочинністю закарпатської міліції надійшло звернення від директора приватної фірми з Перечина, що займається наданням послуг кабельного телебачення. Підприємець скаржився на своїх конкурентів, які без укладання договорів з ним, як правовласником, транслюють телеканали «Футбол 1» та «Футбол 2». Однак, ТзОВ «Альфа-простір» є ЄДИНИМ оператором кабельного телебачення в Перечині і конкурентів тут в нього немає.

Крім того, як повідомляє міліція, «за даним фактом слідчим було розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.176 Кримінального кодексу України (Порушення авторського права і суміжних прав)».

Випереджаючи проблеми, які можуть з’явитися у закарпатських правоохоронців внаслідок значного суспільного резонансу, що, безумовно, супроводжуватиме ці незаконні дії, прес-служба міліції свідомо спробувала виправдатися: «Водночас запевняю, що жодного тиску на керівництво згаданого товариства працівниками міліції не здійснювалось та ніяких заборон на ретрансляцію телеканалів, на які є договори, немає, - коментує цю подію т.в.о. начальника Перечинського РВ УМВС підполковник міліції Василь Ланцфер».

Як і в випадку з оприлюдненням інформації про оголошенням підозри в скоєнні кримінального злочину головному редактору інтернет-видання Закарпаття онлайн Олегові Дибі, заголовок цього повідомлення виділено жирним шрифтом як пріоритетний.

Як підсумок, звертаючись до керівництва УМВС України в Закарпатській області в особі С.Шаранича і керівництва області, В.Капраль просить «втрутитися в ситуацію, яка вийшла за межі цивілізованого правового поля, і повернути її в правове русло шляхом з’ясування відносин між суб’єктами господарювання та регулятором – Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, в обов’язки якої входить контроль за дотриманням законодавства у сфері телебачення».

Що показово, в ряді районів Закарпаття, зокрема у Виноградівському та Свалявському, досі не припинено трансляцію російських каналів, заборонених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. А незаконне використання телевізійного продукту є явищем доволі поширеним. Однак у цих випадках вживати заходів міліція не поспішає. Можливо тому, що російська версія повідомлень про події в Україні є близькою особисто С.Шараничеві, який представляє на Закарпатті інтереси В.Медведчука, а згадані порушники належать до бізнесових кіл закарпатських нардепів від колишньої Партії регіонів, інтереси якої аж до перемоги Майдану головний міліціонер Закарпаття обслуговував на Львівщині.

Ситуацією з "Альфа-простором" вже зацікавилися ряд загальноукраїнських видань, що опікуються питаннями захисту інформаційного простору, а сама вона каталізувала процес створення на Закарпатті спілки операторів кабельних мереж, яка допоможе запобігати свавіллю влади в таких випадках.

28 серпня 2014р.

Теги: Шаранич, телебачення, Альфа-простір, Капраль

Коментарі

бодя 2014-08-29 / 10:14:31
Файта - лем пєшка

Копча 2014-08-29 / 08:33:14
То майже файтова робота

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини