Фермерське господарство "Форель" незаконно отримало від Іршавської райради майже 32 га землі

Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері проведено перевірку в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів в Іршавській районній державній адміністрації з питань додержання вимог земельного, водного та інших вимог чинного законодавства при передачі земельних ділянок у власність членам фермерського господарства “Форель”.

Фермерське господарство "Форель" незаконно отримало від Іршавської райради майже 32 га землі

Встановлено, що рішення Іршавської районної ради було прийнято з численними порушеннями вимог земельного, водного та лісового  законодавства.

В подальшому на підставі розпорядження Іршавської РДА громадянами (членами ФГ «Форель») були виготовлені державні акти на право власності на земельні ділянки.

За результатами перевірки міжрайонною прокуратурою в порядку цивільного судочинства пред’явлено позовну заяву про скасування рішення Іршавської районної ради, розпорядження голови Іршавської районної державної адміністрації голови та скасування державних актів на право власності. На даний час позовна заява перебуває на розгляді Іршавського районного суду.

Як повідомив Закарпатський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері  Максим  Киричук: «В ході перевірки встановлено, що Фермерському господарству «Форель», яке було зареєстроване 21 листопада 2003 року Іршавською районною державною адміністрацією, рішенням виконавчого комітету Іршавської районної ради народних депутатів ще у 1992 році надано 32 га земель для виробництва, заготівлі, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції, з правом забудови за межами населеного пункту для сільськогосподарського виробництва в т.ч. сінокоси, чагарники, 1,5 га під ставком, 2 га пасовищ, а також 19 га ярів та лісів.

У подальшому СМП «Форель» був виданий державний акт на право постійного користування землею площею майже 32 га. Проте, як встановила прокуратура - передача цієї земельної ділянки та саме рішення Іршавської районної ради були прийняті з численними порушеннями вимог земельного законодавства.

А саме, всупереч вимог Земельного кодексу України, оскільки землі лісового фонду площею понад 18 га не були вилучені в законному порядку із землекористування “Іршавського лісгоспу” і на даний час відповідно до Закону повинні перебувати у користуванні ДП «СЛАП «Іршаваагроліс» оскільки саме зазначений суб’єкт є спеціалізованим лісогосподарським  підприємством,  у якому створено спеціалізовані підрозділи,  для  ведення  лісового господарства.

Крім того, було порушено вимоги Земельного кодексу України. Зокрема, для сільськогосподарського виробництва передано землі історико-культурного призначення – дві археологічні пам’ятки, а саме: у відповідності до рішення облвиконкому від 22.03.1985 року в смт. Іршава, ур. «Будулів» взято під охорону держави пам’ятку археології – городище 11-13 ст. н.е., земляний вал висотою - городище, що підтверджується інформацією, наданою на вимогу міжрайонної прокуратури із Управління культури Закарпатської ОДА, а також Держкомземагенства в Іршавському районі.

Більше того, передачею земель історико-культурного значення членам СМП «Форель» порушено ст.4,5 Закону УРСР «Про охорону і використання пам’яток історії та культури» від 30.01.1984 р. (чинного на момент передачі).

Крім того, вищенаведеним рішенням Іршавської районної ради порушено  вимоги ст.79 ЗКУ, а саме - у постійне користування МСП надано не лише прибережні смуги потоку, водойми, але і водойму 1,5 га та навіть потік “Собатинський”, що є неприпустимим та грубим порушенням вимог земельного  та водного законодавства.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

26 серпня 2014р.

Теги: фермерське господарство, Іршавська райрада, земля

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини