Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші знайомився з роботою ЗАТ "Берегівський радіозавод"

Напередодні чергового виїзного засідання колегії Закарпатської облдержадміністрації її голова Олег Гаваші знайомився з роботою ЗАТ "Берегівський радіозавод".

Цьому колись потужному підприємству майже чотири десятки літ. Після розпаду СРСР завод пережив непрості часи. З приходом інвестора (а це всесвітньовідомий „Флекстронікс”) радіозавод отримав друге дихання. Нині тут працюють понад 600 чоловік. Берегівчани випускають широкий асортимент електронної продукції в основному для країн Євросоюзу: кабелі для автомобілів „Форд”, комплектуючі для пилососа „Електролюкс”, картриджі для фірми „ОКІ” тощо. З початку року тут випустили продукції більше, ніж на 50,5 млн.грн.

Цікавлячися перспективою розширення виробничих площ, освоєнням нових видів продукції, керівник краю наголосив: необхідно, передусім, дбати про людей. Формувати для них вагомий соціальний пакет . Такий, як, приміром, є на мукачівській лижній фабриці „Фішер”. До цього спонукає і конкуренція. Також голова облдержадміністрації пообіцяв посприяти, щоб розмитнення продукції відбувалося у найближчих пунктах пропуску, адже нині існують певні обмеження. А вже про підготовку кадрів берегівчани мають подбати самі.
Утім, подібних прикладів успішної роботи на Берегівщині не густо.

Це визнав на колегії і голова райдержадміністрації Володимир Трикур, який доповідав про соціально-економічний розвиток району. Переважно про недоліки йшлося і в співдоповіді начальника головного управління економіки облдержадміністрації Віктора Погорєлова. Низку болючих проблем порушували інші виступаючі: довкілля, економічних, соціальних.
Колись міцний „середнячок” опинився позаду багатьох, а за рейтинговою оцінкою район займає передостаннє місце в області.

— Поки що переломити ситуацію, — констатував Володимир Трикур, — не вдалося...

Обсяги промислового виробництва у січні-липні цього року порівняно із відповідним періодом минулого зменшились на 26,9 відс., в той час як по області – зростання на 24,8 відсотка. За цим показником район посідає 17 місце.

Сусідні Ужгородський та Виноградівський мають у промисловості зростання обсягів виробництва на 33,2 та 24,8 відс. відповідно, що є 3 і 6 місцем в області.

Скорочення обсягів виробництва порівняно з відповідним періодом минулого року допустили 5 із 12 підприємств. Найбільший спад у ТОВ "БОН ТОН", ТОВ "РОСТЕКС", ДП "Батьовський комбінат хлібопродуктів".

Обсяги реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу у січні-липні цього року становлять 380,5 грн., що в 6,6 рази менше середнього по області.

Берегівський район багатий на корисні копалини. На його території є 10 родовищ мінеральних, 4 термальних вод, 30 родовищ твердих корисних копалин, з яких 9 цегельно-черепичної сировини, 4 будівельного каменю, 3 перліту. Є і унікальні родовища золота, бариту, ліпариту.
Розвідкою та експлуатацією родовищ корисних копалин займається 12 підприємств району, якими отримано 14 спеціальних дозволів на користування надрами. Але із усіх діяльність здійснює тільки половина.

Серед „лежачих” і ТОВ „Закарпатполіметали”, де накопичилося чимало проблем, на які центр, профільне міністерство практично не реагують, – ішлося на колегії.

У сільському господарстві свої проблеми. І хоча у січні-липні цьогоріч виробництво м’яса та яєць всіма категоріями сільгосптоваровиробників зросло відповідно на 3,1 та 6,2 відсотка, виробництво молока знизилось на 2,9 відсотка. Зменшується чисельність поголів’я великої рогатої худоби. Колись потужний аграрний район повинен повернути втрачені позиції. Особливо у виноградарстві, переробній галузі.

Обсяг роздрібного товарообороту за перше півріччя становив 22,8 млн. грн., тобто 1,5 відс. загальнообласного показника і зменшився у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 20,5 відс. За показником „темп зростання роздрібного товарообороту” район займав і займає останнє місце . Як не дивно, за рівнем економічного розвитку за компонентою „Торгівля” відноситься до регіонів з низьким розвитком.

Один з небагатьох позитивів. У першому півріччі введено в експлуатацію 9,0 тис. кв. метрів житла, що більше, ніж у відповідному періоді минулого року. За цим показником район займає 2 місце серед інших регіонів області.

Нині проводиться реконструкція водогону с. Геча - Мала Гора, м. Берегове з введенням в дію 6.4 км водопровідних мереж. Уже профінансовано 513,0 тис. грн. коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (річний обсяг 565,2 тис. грн.) та 56,5 тис. грн. коштів з обласного бюджету, освоєно ж лише 269,1 тис.гривень.

За рахунок коштів обласного бюджету проводиться будівництво підвідного газопроводу високого тиску села Баркасово - Рафайлово, на яке виділено 450,0 тис.грн.

За перше півріччя 2007 року за рахунок коштів бюджету розвитку районного бюджету профінансовано 928,1 тис. гривень.

Берегівській райдержадміністрації, наголошували виступаючі, необхідно вжити заходи щодо освоєння на згаданих об’єктах коштів в повному обсязі, забезпечити введення в дію водогону та житла у відповідності з районною програмою. Слід також збільшити надходження до бюджету розвитку районного бюджету, в тому числі шляхом активізації продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення через аукціон по ринкових цінах, а гроші спрямовувати на виготовлення проектно-кошторисної документації та зміцнення матеріально-технічної бази об’єктів соціально-культурної сфери та газифікації району.
Проте з року в рік спостерігається відставання району від середньообласних показників розвитку малого підприємництва, складним залишається фінансове становище суб’єктів господарювання .

На Берегівщині низька середньомісячна зарплата, одна з найвищих заборгованостей працівникам, високий рівень безробіття.

Вкотре йшлося про злощасний „премікс”. Схоже, нинішній уряд махнув на нього рукою.

— І хоча нагорі важко приймаються рішення, справу необхідно довести до кінця. Слід в першу чергу завершити підготовчий процес для подальшого транспортування (утилізації) цієї речовини, — підкреслив Олег Гаваші.

Крім того, голова облдержадміністрації наголосив: ми маємо повністю звільнити область від хімічних засобів захисту рослин, що накопичилися за попередні десятиліття і шкодять довкіллю.

Як і на інших колегіях, Олег Олодарович закликав присутніх до критичної самооцінки, говорив про втілення соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка, турботу про людей, вміння заробляти і витрачати кошти.

Він звернув увагу берегівчан на можливості, які відкриваються перед районом у зв’язку з проведенням футбольного європейського чемпіонату у 2012 році у розвитку інфраструктури, туристичного бізнесу.

А найголовніше, коли нема чіткого плану на перспективу, не визначено пріоритети, відсутня стратегія розвитку району, годі очікувати вагомих результатів.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини