Віктор Балога: Кабмін хоче зробити держбюджет-2008 додатком до виборчої програми Партії регіонів

Кабінет міністрів хоче зробити державний бюджет 2008 року додатком до виборчої програми Партії регіонів.

Віктор Балога: Кабмін хоче зробити держбюджет-2008 додатком до виборчої програми Партії регіонівЯк повідомляє прес-служба Президента України, про це заявив сьогодні керівник президентського Секретаріату Віктор БАЛОГА.

Водночас він зазначив, що Кабінет міністрів при розробці проекту Державного бюджету на 2008 рік врахував значну частину соціальних ініціатив Президента України Віктора ЮЩЕНКА, спрямованих на підвищення стандартів життя українців. За його словами, пропозиції Глави держави щодо суттєвого зростання соціальних видатків ретельно прораховані й базуються на реальних можливостях економіки, тому уряд виконав президентські директиви і вписав до проекту головного фінансового документа країни збільшені показники мінімальної заробітної плати, допомоги при народженні дитини, грошового забезпечення військовослужбовців. «Кабмін навіть перевиконав окремі плани Президента, що свідчить про існування необхідного ресурсу економіки», – зазначив В.БАЛОГА.

При цьому він нагадав про жорстку позицію В.ЮЩЕНКА щодо підвищення соціальних стандартів життя під час опрацювання цьогорічного бюджету. За словами В.БАЛОГИ, «Глава держави повертав цей документ на доопрацювання саме через те, що Кабінет міністрів не хотів збільшувати основні соціальні показники – розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Зрештою, уряд був змушений піти назустріч Президенту».

Нині, за оцінкою В.БАЛОГИ, Кабінет міністрів при втіленні президентських соціальних ініціатив в життя зупинився на півдорозі через політичну кон’юнктуру передвиборчого періоду. “Схоже, економіка наштовхнулася на політику. Уряд записав до проекту бюджету програмний пункт Партії регіонів про 50-тисячну виплату при народженні третьої дитини, однак приділив дуже скромну увагу пропозиції про збільшення допомоги дітям із багатодітних родин і дітям-сиротам, стипендій студентам-сиротам”, - зазначив керівник Секретаріату Президента.

При цьому він висловив переконання, що політична складова в роботі над фінансовим документом стала особливо виразною. «Регіональний» Кабмін, очевидно, хоче зробити бюджет-2008 додатком до своєї виборчої програми. Такий підхід, щонайменше, глибоко аморальний. Він підтверджує, що моральність уряду в розпал виборчої кампанії різко обвалилася, і це переконливо демонструють міністри-катастрофісти Н.ШУФРИЧ і М.РУДЬКОВСЬКИЙ», - наголосив Керівник Секретаріату.

В.БАЛОГА, зокрема, висловив критичні зауваження на адресу Кабінету міністрів щодо неврахування в проекті бюджету трьох важливих ініціатив Президента: подальшого впровадження Єдиної тарифної сітки, підвищення коефіцієнта страхового стажу для обрахунку пенсій і встановлення 20% надбавки сільським освітянам, медикам та іншим соціальним працівникам.

Зокрема, зазначив він, завершення третього етапу переходу на ЄТС, разом зі збільшенням розміру мінімальної зарплати, дасть можливість наступного року підвищити принаймні на 28% платню понад 19 млн. працівників, у тому числі вчителям, науковцям, медикам, військовим і правоохоронцям.

Також, за його словами В.БАЛОГИ, ініціатива Президента щодо підвищення коефіцієнта трудового стажу для обрахунку пенсії має на меті подолати диспропорції соціально несправедливої пенсійної системи, коли люди, які віддали праці все життя, не можуть забезпечити бодай мінімально прийнятний рівень життя. «Збільшення цього коефіцієнта з 1% до 1,35% обертається збільшенням на третину пенсій мільйонам співвітчизників. Крім того, це широкий крок до ліквідації зрівнялівки в пенсійних нарахуваннях», – наголосив В.БАЛОГА.

При цьому він зазначив, що не відображена в проекті бюджету і пропозиція Президента про встановлення 20% надбавки до окладу для фахівців закладів освіти, охорони здоров’я і культури, інших працівників соціальної сфери, які мешкають у селі. Реалізація цієї ініціативи означає приріст зарплати для понад 1,2 млн. представників сільської інтелігенції, додав В.БАЛОГА.

Керівник Секретаріату наголосив, що на втілення дев’яти соціальних пропозицій Президента потрібно 42 млрд. гривень, причому Глава держави вказав уряду на джерела збільшення доходної частини бюджету на 64 млрд.

“Ресурс економіки для реалізації пакету соціальних ініціатив є. Кабміну потрібно лише підійти до цього питання зважено, відкинувши політичні міркування та популізм”, - заявив В.БАЛОГА. При цьому він висловив сподівання, що новий уряд, сформований після обрання нової Верховної Ради, погляне на збільшення соцстандартів “не з позиції однієї партії, а з точки зору відповідальності перед людьми”.


УНІАН
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини