Святослав Вакарчук: Я йду в парламент для того, щоб щось змінювати. І дай Бог, щоб нам вистачило сил

32-річний лідер гурту ”Океан Ельзи” Святослав Вакарчук — 15-й у виборчому списку блоку ”Наша Україна — Народна самооборона”.

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук
Офіс гурту розташований на вул Шовковичній, неподалік Секретаріату президента та Верховної Ради. На дверях напис ”О.Е.”. Вакарчук сидить за письмовим столом у невеликій вузькій кімнаті, друкує в комп’ютері. Запрошує сісти на шкіряний диванчик.

— Ви дві-три хвилини мене фотографуєте, а потім згортаємося, — каже музикант фотографові. — Бо коли я говорю й мене фотографують — це відволікає.

Сідає на стілець біля білого фортепіано.

— Про що будемо говорити? — запитує й кладе руку на інструмент.

Ви прагнете стати відомим політиком?

— Я вже маю популярність, — розводить руками артист. — Мене знають люди. І бажання піти в політику не має нічого спільного з публічними амбіціями. Це інше, — наголошує Вакарчук. — У якийсь момент наступає розуміння, що бути осторонь ти просто вже не можеш.

Осторонь чого?

— Процесу творення країни. У нас він лише починається. Колись, коли я буду старшим, мої діти запитають: ”Тату, а звідки в нас це все є?”. Мені буде приємно сказати їм, що це ми з однодумцями зробили. І тепер ваша черга робити далі. Хотілося б це сказати, — говорить замріяно. — А якщо не спробую, то мені потім не буде що сказати. Це моє внутрішнє відчуття.

А що саме ви робитимете для творення держави в парламенті?

— Якщо це вже інтерв’ю, то давайте я пересяду й будемо спокійно спілкуватися, — каже Вакарчук. Бере в руки стілець. Дивиться на фотографа і говорить: — Якщо можна, ви вже нас полиште.

Його помічниця Аня приносить чай і каву. Святослав сідає навпроти, закидає ногу на ногу.

— Країна велика, проблем багато, роботи вистачить. Думаю, що мій досвід, відносини з людьми, дві освіти можуть стати в пригоді будь-де, оскільки маю бажання щось робити. Я готовий працювати там, де буду своїй країні найбільше потрібний. Готовий робити будь-що, якщо зрозумію, що моя праця, досвід, ентузіазм, бажання дадуть конкретний результат. Мене особисто цікавить сфера освіти, науки й культури. Це ціла система, яку треба розпочинати з освіти в дитячих садочках, продовжувати в початкових, середніх школах. Потім в університетах. А зараз дві фундаментальні для країни речі — освіта й наука десь позаду.

Можливо, ви би хотіли бути міністром освіти чи культури?

— Я не хочу жодних посад, — відрубує Вакарчук. — Я не чиновник. Почну з маленького. Мені на цьому нелегкому шляху треба багато чого навчитися. Готовий це робити, працювати самовіддано кожного дня.

Не думаєте, що ”Наша Україна—Народна самооборона” просто використовує вас для підвищення свого рейтингу?

— Чому б і ні? — знизує плечима. — Якщо це потім піде на користь країні, то я готовий на таке, — кілька секунд мовчить. — Але якщо виявиться, що моя участь була комусь потрібна не для інтересів країни, а для чогось іншого — тоді це їхній вибір, він залишиться на їхнй совісті. Я своїх принципів і бажань не змінюватиму.

Розповідає, що на інтернет-сайті вивісив свої роздуми.

— Мрію побачити сильну, заможну країну, — підіймає очі й дивиться в стелю. — Таких людей, як я, багато. Переважно це люди мого покоління, які не просто чекають на покращання життя. Вони хочуть реалізувати себе в розбудові країни. Це новий момент істини. Для цього потрібні нові обличчя, енергія, погляди. Я не йду туди один. Зі мною — величезна підтримка людей мого покоління, які дивляться на мене й колег, як на піонерів. Далі їх буде більше.

Де ж нові обличчя? У НУ—НС, БЮТ та Партії регіонів ті ж самі люди.

— Я б не хотів, щоб ми переходили на особистості. Я ж не той самий.

Ви готові заради політики залишити все, в тому числі й музику?

— Ні. Давайте розділимо ці поняття. Політика — це моя суспільна місія, відповідальність, мій обов’язок. Це не є сенсом мого життя. Я досяг в цьому житті чогось для себе, тепер хочу спробувати зробити щось для інших, — Вакарчук відкидається на стільці. — Заняття музикою — це зовсім інше. Вона є й буде в моєму житті. Я ніколи її не залишу.

Хто вам запропонував йти у списки НУ–НС?

— Не важливо говорити імена, — розтягуючи слова, каже співак. — У цьому блоці є багато людей, яких я добре знаю. Я спілкувався з ними, і це було наше спільне рішення. Для мене — дуже виважене й непросте.

Чому саме цей блок?

— Програма ”Нашої України” найближча до мого власного світогляду. Водночас я маю великий досвід спільної роботи з багатьма її членами.

Невже людям конче потрібне зараз скасування депутатської недоторканності?

— Люди дійсно цього чекають, — підвищує голос Вакарчук. — Говорити про фундаментальні перетворення можна лише після того, як ми унеможливимо або зробимо мінімальними будь-які зловживання на владному рівні.

Ваш блок має чіткий план реформ, який будете виконувати у Верховній Раді?

— Почитайте, будь ласка, нашу програму. Там усе дуже детально написано. Навіщо я буду перераховувати?

Основні пункти ви можете назвати?

— Я вже про багато речей вам сказав. Це і соціальні стандарти, і реформа охорони здоров’я, реформа освіти, створення справжнього українського культурного середовища.

Чи комфортно почуваєтеся в списку з людьми, які мають неоднозначну репутацію?

— У мене є святе правило — ніколи не переходити на особистості без внутрішньої впевненості в конкретних фактах, — ставить ногу на нижню поличку журнального столика. — Я вам відповім трохи інакше. А що ж мені робити? — підвищує голос. — Ви вважаєте, що всім чесним людям треба сидіти й не йти в парламент? Жити в паралельному світі й чекати, поки країна буде загнивати? Так треба робити? Я не зупинюся ні перед чим, коли маю ціллю зробити щось краще для людей.

Як думаєте, у парламенті прислухатимуться до вашої думки?

— Усе починається з малого. Потрібен час. Для того, щоб твоя думка була авторитетною, мало просто бути відомою людиною й багато говорити. Потрібна повсякденна робота та заробляння авторитету як серед колег по парламенту, так і серед виборців.

Якщо демократичні сили об’єднаються після виборів в одну партію, ви станете її членом?

— Не планую. Я хотів би завжди максимально залишатися власником свого вибору. Тому гадаю, що не належність до партії є критерієм успіху або любові до країни, а конкретні дії. Їх можуть робити як партійні, так і безпартійні. Я не думаю, що це є основним питанням мого життя. На сьогоднішній день я безпартійний, і це моя позиція.

Як ви ставитеся до можливої коаліції ”помаранчевих” із Партією регіонів після виборів?

— Я вважаю, що є помаранчеві сили, які на Майдані відстоювали певні ідеали, й вони мусять бути разом. Не може бути святою дорога, яка йде через зраду. Завжди потрібно бути чесним, якою б гіркою правда не була.

Тобто ви проти?

— Я сказав, що ”помаранчеві” мають бути разом. Найкраще, якби взагалі всі були разом. Але зважаючи на сьогоднішні обставини, думаю, що широкої коаліції не буде.

Чи залишитеся в політиці, коли побачите, що вона насправді брудна?

— Я йду туди не для того, щоб залишати, а щоб щось змінювати. І дай Бог, щоб нам вистачило сил.

Наприкінці розмови Вакарчук говорить:

— Вибачте, що іноді різко відповідав. Я вчуся політики навіть під час інтерв’ю.

Встає й одягає піджак. Каже, що в нього запланована зустріч.

Запрошує через рік обговорити, чого вдалося йому досягти в політиці. Жартома домовляємося зустрічатися час од часу в буфеті Верховної Ради.

На вулиці лідер ”Океану Ельзи” махає на прощання рукою та роздає повітряні поцілунки.


1975, 14 травня — Святослав Вакарчук народився в місті Мукачеве Закарпатської області
1992 — соліст гурту ”Океан Ельзи”
1996 — закінчив Львівський державний університет
2004 — член комітету Національного порятунку
2005 — заслужений артист України
2005 — позаштатний радник президента України
2007 — кандидат у народні депутати від блоку ”Наша Україна—Народна самооборона”
Одружений

Андрій КУЗАКОВ, Ольга СМАЛЮХІВСЬКА, "Газета по-українськи"
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

Мішка 2007-09-14 / 23:34:00
ВАКАРЧУК БУДЕ в Ужгороді спитайте його самі...

Або кажіть я сам спитаю...

Хрюндель 2007-09-09 / 14:56:00
потому что еще не один музыкант или артист не показал, что он хоть чуть-чуть разбирается в политике.

тому есть свежие примеры типа Русланы, Билозир, и разных там ведущих и так далее

Хрюнделю 2007-09-09 / 14:31:00
А хто сказав, що він "лєзєт нє в свайо дєла"? Хрюндєль? Нуетвашшє! :-)

Хрюндель 2007-09-09 / 13:35:00
и зачем люди лезут не в свое дело.

песни надо петь, а не в политику играться.

Атар-Історик у 2007-09-07 / 17:54:00
А що, шановний, якби Славко пішов на вибори в БЮТі, вам би стало легше? Он Шевченко був хорошим журналістом, а тепер... Хіба журналістам можна іти в політику? А Яворівський колись був письменником...

Історик 2007-09-07 / 12:22:00
Блін, класний співк, хороша людина, поважаю! Але для чого йому йти в політику, так його любили всі і нашоукраїнці і БЮТівці і навіть регіонали і взагалі всі хто любить хорошу українську музику, а зараз, хто би що не казав розглядають його через політичну призму. Не хочеться щоб він повторив долю Руслани в парламенті.

Атар 2007-09-07 / 09:00:00
Менше в Україні буде байдужих людей - дивись, і держава стане кращою. Молодець Славко!

сергей 2007-09-06 / 20:58:00
Слав, а Слав, оно те надо?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини