Російський Слідком взяв у заручники 5 українських військових і "марить" про фосфорні бомби

Слідчий комітет Росії подав клопотання про арешт п’яти українських військових з 72-ої бригади. Про це заявив керівник відповідного управління Слічого комітету РФ.

"Сьогодні слідство подає клопотання перед судом про обрання щодо п'ятьох підозрюваних запобіжного заходу у вигляді арешту", - сказано в повідомленні. 

"У рамках розслідування кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни (ч.1 ст.356 КК РФ) Слідком Російської Федерації допитав як свідків понад 400 українських військовослужбовців і прикордонників, які перетнули кордон Російської Федерації 3 серпня 2014 року.

"Слідчими також проведений комплекс слідчо-оперативних заходів, направлених на встановлення причетності цих військовослужбовців до злочинів проти мирних громадян на території Луганської й Донецької областей", - сказано в повідомленні.

"На підставі отриманих даних у якості підозрюваних затримані командир першого батальйону 72 механізованої бригади Збройних сил України Іван Войтенко, а також його підлеглі: заступник командира Віталій Дубиняк, командир танкового батальйону Олександр Поляков, начальник штабу Олександр Охріменко й командир першої роти Дмитро Устилко", - сказано в повідомленні. 

У Слідкомі заявляють, що "у своїх свідченнях затримані визнають сам факт участі у воєнних діях і застосуванні  різних видів зброї. При цьому вони заперечують, що застосовували цю зброю проти мирних громадян".

При цьому Маркін заявляє, що "слідство має у своєму розпорядженні докази, що саме 72 бригада за наказом командира Войтенка з 19 липня  по 3 серпня при обстрілі міст Червонопартизанськ і Краснодон Луганської області використовувала важке наступальне озброєння невибіркової дії, у результаті чого були поранені й загинули не менш 10 мирних громадян і зруйновані не менш 20 житлових будинків і об'єктів соціальної інфраструктури".

При цьому в повідомленні не сказано, на території Росії, чи України це відбувалося.

"Ці дані підтверджуються й показаннями свідків інших українських військових, що служили в цій бригаді й перейшли на територію Російської Федерації", - сказано в повідомленні. 

"Враховуючи, що зброя, яку мала 72 бригада, аналогічна тим видам, які можуть використовуватися в тому числі й для обстрілу боєприпасами, начиненими запальною сумішшю Н-17 ( так званими "фосфорними" снарядами), слідчі перевіряють причетність затриманих до застосування цих заборонених міжнародними правовими актами боєприпасів. Також перевіряється їхня причетність до обстрілів російської території", - сказано в повідомленні.

"Навряд затримані українські військові, у націоналістичному угарі направляючись на каральну операцію, могли собі уявити, що за всі скоєні ними злочини рано або пізно доведеться відповісти. І тепер замість бравурних маршів на їхню честь на Майдані, які вони собі напевно представляли, замість обіцяних нагород їх чекає банальний суд, вирок і зрештою слушне покарання. І не виключено, що в перспективі вони можуть зустрітися зі своїми земляками – членами УНА-УНСО, що відбувають тривалі строки покарання на території Росії за злочини, зроблені щодо наших громадян", - закінчив своє повідомлення Маркін.

У повідомленні немає жодного слова чи доказу про те, що постраждалі від дій нібито українських військових були росіянами.

Як відомо, бійців 72-ої бригади протягом місяця обстрілюють важкою артилерією та Градами з боку Росі та з боку бойовиків.

4 серпня частина бійців 72-ої бригади та прикордонники, що прикривали ділянку кордону в районі Червонопартизанська, прорвалися з оточення, інша частина вимушено відступила на російську територію.

6 липня частина бійців та прикордонників, заблокованих на території РФ оголосили голодування з вимогою відправити їх в Україну. Повідомлялося, що російське ФСБ намагалося їх завербувати.

7 липня вранці сталов відомо, що командир 1 батальйону 72й бригади й четверо офіцерів цього ж військового підрозділу, узяті під варту й перебувають у СІЗО м. Донецьк Ростовської області.

08 серпня 2014р.

Теги:

НОВИНИ: Різне

22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
» Всі новини