Туроператори стверджують, що їхні автобуси на Закарпатті затримали та вилучили незаконно

Як уже повідомляло "Закарпаття online", упродовж 17-20 серпня на кордоні з Угорщиною в міжнародному пункті пропуску "Тиса" Чопської митниці прикордонники спільно з митниками затримали вісім туристичних автобусів, які нібито незаконно ввезли в Україну. Як стало відомо пізніше, загалом таких автобусів вилучили дев’ять. Із них два належать закарпатським туроператорам, а решта – туроператорам Львова та Львівської області.

Туроператори стверджують, що їхні автобуси на Закарпатті затримали та вилучили незаконноПро вилучені автобуси ЗМІ повідомила прес-служба прикордонників. Зокрема, в повідомленні йшлося про те, що під час митної перевірки вилучено сім автобусів, у яких номери агрегатів не збігаються з даними в технічних паспортах. Різниця полягала в роках випуску: у техпаспорті було зазначено один рік, а запрошений експерт визначив інший, значно пізніший рік випуску. Протягом декількох наступних днів за цією схемою на Чопській митниці вилучили ще два автобуси.

Як прокоментував тоді заступник начальника Чопської митниці Віктор Іванус, ці автобуси ввезли в Україну незаконно, оскільки, крім того, що не збігалися роки випуску, в єдиній автоматизованій інформаційній системі Державної митної служби України не було жодних відомостей про розмитнення цих транспортних засобів.

Те, що, попри багаторазові рейси зазначених автобусів за кордон, такі порушення, причому в такій кількості, прикордонники виявили лише тепер, Віктор Іванус пояснив ретельною перевіркою, яку проводили за участю експерта в рамках операції “Автобус”.

Натомість туристичні оператори обурені діями митників. Олег Добровольський, власник одного з вилучених автобусів, стверджує, що автобуси затримали та вилучили незаконно, понад те – зі значним перевищенням службових повноважень.

– Передусім ці автобуси не крадені! Я як фізична особа абсолютно легально придбав автобус і віддав його в оренду. В мене є всі необхідні документи. Крім цього, коли транспортний засіб знімають з обліку, він проходить експертизу. Відповідно, інспектор перевіряє, чи він не крадений, чи не перебито номери агрегатів, чи технічні характеристики відповідають зазначеним у техпаспорті.

– Я – не перший власник цього автобуса, наскільки мені відомо, він уже два роки в Україні. Скажу більше, автобус перебував в оренді в однієї із львівських турфірм і через пропускний пункт “Тиса” Чопської митниці курсувала десятки разів! Тобто коли купували цей автобус, ми навіть не змінювали номерів для економії часу, щоб одразу відправити в рейс.

Олегові Добровольському видається дивним, що автобуси з такими ознаками затримали тільки на Чопській митниці, до того ж під час чергування однієї зміни.

– Якщо насправді виявлено таку кількість автобусів із неправдивими роками випуску, та ще й не розмитнених, то вже давно пора “алярм” по всіх кордонах і затримувати такі автобуси по всьому периметру країни! Але це чомусь відбулося лише на одній митниці протягом однієї зміни.

На думку пана Добровольського, в цьому випадку митники надужили своїми повноваженнями, оскільки під час вилучення автобусів допущено низку порушень. Автобуси вилучили згідно зі статтею 352 Митного кодексу України, класифікували їх як товар, на який було подано неправдиві дані (йдеться про рік випуску). Однак, відповідно до пункту 39 статті 1 МК України, “товар” – це будь-яке рухоме майно, крім транспортних засобів, які використовують для перевезення пасажирів. Тобто митниця мала справу не з товаром, а з транспортним засобом, до якого, відповідно, застосовують зовсім іншу процедуру огляду.

– Митники стверджують, що ми подали їм документи з неправильними даними. Ми подали свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане Державтоінспекцією Міністерства внутрішніх справ України. Виходить, що ДАІ підробила! Якщо так, то нехай митниця подає в прокуратуру чи в СБУ, і нехай ці структури розбираються. Бо що ж виходить, якщо я в магазині офіційно купив телевізор, але він без розмитнення, ввезений в Україну “ліваком”, то я винуватий у цьому?!

Також юристи, які спеціалізуються на митному праві, знайшли чимало непорозумінь у протоколі, який склали стосовно порушення митних правил. Зокрема, протокол складено на юридичну особу, а не на фізичну. Щодо відсутності відомостей в єдиній автоматизованій інформаційній системі Державної митної служби України, то її створено порівняно нещодавно, тому є ймовірність, що база неповна. Крім того, за словами Олега Добровольського, його автобус коштує понад півмільйона гривень, а експерти митниці оцінили транспортний засіб у 220 тисяч 196 гривень 14 копійок(!).

– Ми зазнаємо збитків, оскільки наші автобуси вилучили, а українські перевізники вже панічно бояться перетинати кордон у пункті “Тиса”. Винаймаємо угорські автобуси й, відповідно, їм переплачуємо, тому що в такій ситуації вони деруть безбожно. За кожний рейс лише наша фірма несе тисячу євро непрямих і до двох тисяч євро прямих збитків. Окрім цього, завдано шкоди діловій репутації фірм, а пасажирам – моральної.

Наразі власники вилучених автобусів надіслали скарги на дії Чопської митниці в прокуратуру Закарпатської області, Чопську транспортну прокуратуру Закарпатської області та Державну митну службу України. Вони вимагають, щоб справи негайно передали в суд, проте наразі жодного поступу не видно.

Теодор Дяків, директор ТзОВ “Формула”, яка понад десять років спеціалізується на митному брокерстві, прокоментував для “Газети” ситуацію так:

– За умови, якщо ці автобуси здійснювали рейс і перевозили пасажирів, класифікувати їх як товар і тим паче вилучати митники не мали права. За наявності порушень максимально, що вони могли зробити, – визначити власника – юридичну чи фізичну особу, і передати справу в суд, а пасажири мали спокійно доїхати в кінцевий пункт призначення цим автобусом. До того ж, є абсурдна ситуація, коли митники занижують вартість автобусів, попри те, що власник сам заявляє, що вони вдвічі дорожчі. Оскільки зараз навпаки йде боротьба з заниженням вартості автобусів власниками, які хочуть сплатити нижче мито під час розмитнення. Інша річ, якщо суд визнає правоту митників і ці автобуси продаватимуть, тоді “наближені” зможуть купити їх значно дешевше за ринкову вартість! Також це може бути бажання митників отримати хабар, оскільки це вже не перший випадок, коли митники знаходять давні “помилки” своїх попередників під час розмитнення.

Митники ж від коментарів воліють утриматися. Прес-служба Чопської митниці заявила, що керівництво не надало дозволу коментувати цю ситуацію, а прес-служба Західної регіональної митниці, виправдовуючись внутрішнім порядком надання інформації, так і не змогла повідомити “Газету”, чи проводили такі вилучення на інших пунктах пропуску.
Ірина Залецька, "Львівська газета"
04 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини