На Закарпатті ліквідовано 24 несанкціонованих сміттєзвалища із виявлених 27

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області відповідно до Положення здійснюється контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в частині делегованих їм повноважень.

За перше півріччя 2014 року державними інспекторами проведено перевірки 118 сільських та селищних рад Мукачівського, Ужгородського, Хустського, Берегівського, Воловецького, Іршавського, Міжгірського, Свалявського, Перечинського, В.Березнянського, Рахівського, Тячівського районів та 2 міські ради м. Чоп та м. Тячів у частині додержання органами місцевого самоврядування вимог природоохоронного законодавства.  

Перевірками виявлено невиконання ряду вимог, передбачених чинним законодавством, а саме відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки під сміттєзвалища; не організовано збирання та видалення побутових відходів, у тому числі дрібних виробників, не створено полігонів для їх захоронення, а також не організовано роздільне збирання корисних компонентів цих відходів; відсутній механізм виявлення та ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, відсутність розроблених та затверджених схем санітарного очищення населених пунктів.

Органами місцевого самоврядування не в повній мірі, відповідно до наданих повноважень, забезпечується здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами та розгляд справ про адміністративні правопорушення або передача їх матеріалів  на розгляд інших державних органів у разі порушення законодавства про відходи.

В ході перевірок було виявлено 27 несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів загальною площею 251,1 м2. За результатами вжитих заходів інспекційного впливу було ліквідовано 24 сміттєзвалища  загальною площею 204,1 м2.

Перевірками також встановлено, що органами місцевого самоврядування не в повній мірі проводиться робота по здійсненню заходів щодо раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів. За результатами планових перевірок органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за порушення вимог Водного кодексу України притягнуто до адмінвідповідальності 16 голів рад на загальну суму 1,411 тис. грн., стягнуто 1,071 тис. грн.

Державними інспекторами складено акти перевірок та видано приписи для усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства. За невиконання вимог приписів до  адміністративної  відповідальності, передбаченої  ст. 188-5 КУпАП притягнуто 7 осіб на загальну суму 1,785 тис. грн.

Зокрема, протягом минулого тижня Держекоінспекцією проведено планові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства органів місцевого самоврядування на території Міжгірського району, зокрема Присліпської сільскої ради, Соймівської сільської ради, Вучківської сільської ради, Верхньобистрянської сільської ради, Лісковецької сільської ради, Голятинської сільської ради та Репинської сільської ради. В ході проведення перевірок інспекторами складено акти перевірок та видано приписи для усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства. За порушення вимог Водного кодексу України та Закону України “Про відходи” всіх сільських голів притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму 1,258 грн.

Держекоінспекція продовжує контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства органами місцевого самоврядування, в частині делегованих їм повноваженням. Про результати проведених перевірок буде проінформовано громадськість.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області

 
18 липня 2014р.

Теги: сміттєзвалища, екоінспекція, контроль

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини