Звинувачення в злочині екс-головного лікаря УМПЦ є надуманими і слід шукати справжніх винуватців – суд

Апеляційний суд Закарпатської області скасував вирок щодо колишнього головлікаря Ужгородського «роддому». У ході судових засідань встановлено, що звинувачення – натягнуті, досудове слідство не дослідило ряд суттєвих моментів, а у декого зі «свідків» є мотиви перекинути власну вину на обвинуваченого

Звинувачення в злочині екс-головного лікаря УМПЦ є надуманими і слід шукати справжніх винуватців – суд

25 червня в Ужгороді, в Апеляційному суді Закарпатської області відбулося судове засідання у справі колишнього головного лікаря Ужгородського міського пологового центру (УМПЦ) Андрія Чабана. Йдеться про резонансну справу загибелі 12 січня 2011 року в пологовому центрі немовляти роділлі К.Співак.

Як було встановлено в ході досудового слідства, пологи в К.Співак приймали черговий лікар М.Уліганинець, лікуючий лікар Руслан Федько та ургентний лікар Юрій Бобик. Коли в процесі родової активності виникли певні труднощі,  зазначені особи спершу прийняли рішення про призначення операції кесаревого розтину. Однак, пізніше, коли передумови до штучного проведення пологів відпали, що було підтверджено і оглядом, і показами КТГ-моніторингу, вони прийняли спільне, за участю тодішнього головного лікаря УМПЦ Андрія Чабана, рішення про проведення фізіологічних пологів.

Пізніше, коли дитина померла майже одразу після пологів, троє лікарів, ймовірно, вирішили зняти з себе відповідальність і назначити «крайнього» в особі А.Чабана, який, начебто, віддав наказ про проведення пологів природнім шляхом.

Саме таку версію і було покладено в основу слідства, і всі факти, які були виявлені в його процесі, приймалися або відкидалися залежно від того, чи лягають вони в її канву.

У кінцевому підсумку на цих підставах А.Чабану було оголошено підозру в скоєнні злочину, що і було закріплено вироком Ужгородського міськрайонного суду від 3 квітня 2014 року.

Апеляційний суд Закарпатської області у складі суддів – Г.Гошовського (головуючого) та Л.Симаченко та В.Дворніченка, взявши до уваги всі аргументи обвинувачення, свідків та захисту, відкинув таке спрощене трактування подій. У ході судових дебатів було акцентовано на тому, що головний лікар, на відміну від лікуючого, не був зобов’язаний приймати і не приймав обов’язкового для інших лікарів одноосібного рішення щодо методики надання акушерсько-гінекологічної допомоги К.Співак. Також, було встановлено, що суд першої інстанції не надав належної оцінки висновкам судових експертів щодо безпосередньої причини смерті дитини – прижиттєвої пологової черепно-мозкової травми, пов’язаної з застосуванням вакуум-екстракції плода, що її проводив безпосередньо лікуючий лікар Р.Федько. Крім того, було акцентовано на ряді інших помилок, допущених лікуючим лікарем на першому етапі перебігу пологів, які негативно відбилися на наступному консилярному визначенні лікарями тактики ведення пологів.
Суд визнав, що «показання в частині, що виправдовують Чабана А.Т. , не перевірені і залишені поза увагою». Більше того, ряд суттєвих обставин, які мають істотне значення, і які містилися у клопотаннях обвинуваченого і захисника на стадії досудового слідства, «безпідставно і невмотивовано були слідчим відхилені».

« У свідків – лікарів акушер-гінекологів Уліганинець М.М., Федька Р.М. і Бобика Ю.Ю., які мали безпосереднє відношення до досліджуваної події і через це можуть бути зацікавлені в результатах розгляду справи, ці питання... не з’ясовувалися, допитані вони в ході судового засідання поверхнево, їх показання, що містяться у вироку, істотно розбігаються зі змістом протоколу судового засідання, записами на технічному носії, в історії пологів...,протоколі засідання клініко-експертної комісії...»

«Суд, отримавши висновки призначених ним повторних комісійних судово-медичних експертиз... ретельно їх не дослідив, належного аналізу в сукупності з іншими доказами їм не дав..., врахував їх частково, і, вважаючи, що всі вони узгоджуються між собою, помилково врахував виключно як докази обвинувачення Чабана А.Т.»

На думку суду, « без з’ясування цих обставин об’єктивна оцінка показань підсудного та інших осіб, причетних до досліджуваної події, є неможливою, а  висновок про винність Чабана А.Т. у вчиненні злочинів – передчасним».

Таким чином, «керуючись ст.ст.365, 366 КПК України, апеляційний суд ухвалив: ... Вирок Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 03.04.2014 щодо Чабана Андрія Тарасовича скасувати, кримінальну справу за його обвинуваченням у злочинах, передбачених ч.2 ст. 140 та ч.2 ст. 367 КК України, надіслати прокуророві м.Ужгорода на додаткове розслідування».

Ухвала набрала законної сили з моменту її проголошення і оскарженню касаційним порядком не підлягає.

14 липня 2014р.

Теги: Чабан, Федько, пологовий

Коментарі

доктор 2014-07-14 / 13:35:14
Чабан - порядний чоловік. А Федька всі знають - нішто говорити за цю небрязь.

Василь Горват 2014-07-14 / 13:08:55
Наприклад, знаю вдячну пацієнтку, яка вже багато років вдячна панові Андрієві, що врятував життя і дочці, і дитині під час пологів.Нічого особистого, бо з лікарем абсолютно не знайомий.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини