Відбулося 6-е пленарне засідання 18 сесії Закарпатської облради (РОЗШИРЕНО) (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 10 липня відбулося 6-е пленарне засідання 18 сесії Закарпатської обласної ради.

Відбулося 6-е пленарне засідання 18 сесії Закарпатської облради (РОЗШИРЕНО) (ФОТО, ВІДЕО)

У його роботі взяли участь запрошені голова ОДА Валерій Лунченко, голови районних рад, міські голови, керівники правоохоронних органів та окремих департаментів облдержадміністрації, установ і організацій області, а також представники акредитованих в обласній раді засобів масової інформації.

Найперше головуючий Іван Балога запропонував вшанувати хвилиною мовчання  загиблих воїнів на Сході. Після чого коротко інформував  про основні події, що відбулися у між пленарний період. Серед іншого на  рівні керівництва обласної ради відбулися зустрічі з керівниками деяких партнерських регіонів і представниками дипломатичних місій зарубіжних країн, у результаті яких отримано підтримку в фінансуванні низки проектів у соціальній сфері.

Традиційно головуючий привітав депутатів-іменинників, які відзначали дні народження у між пленарний період. Серед них –Андрій БАЛОГА, Золтан КЕРТЕС, Іван НЕМЕШ, Володимир РОМАН, Василь БРЕНЗОВИЧ, Іван ЧЕЙПЕШ, Олексій БАРАНЮК, Юрій ГНЕПА, Габор КІНЧ, Василь ПЕЧОРА, Іван МИКУЛЬЦЯ, Іван ГОРБА, Юрій БЕРЕЖНИК, Андрій МАСЛО, Степан ДЕРКАЧ, Богдан КИНІВ, Василь ІГНАТКО, Олег ПАЛІНКАШ, Іван КУРАХ, Мирослав ЩЕРБЕЙ, Оксана БАЛОГА, Дмитро АНДРІЮК, Федір ХАРУТА, Іван БІЛЯК, Чаба ПЕЙТЕР, Сергій РІШКО, Павло ЧЕРЕВКО.

Іван Балога також озвучив нові кадрові призначення в краю: Шедер Олену Андріївну  обрано головою Берегівської районної ради,ФАРТУШОК Ігор Іванович призначений начальником головного управління юстиції в Закарпатській області,РЯБЕЦЬ Микола Михайлович      –    начальником державної фінансової інспекції в Закарпатській області та ін.

Підійшовши до порядку денного, головуючий інформував, що президія обласної ради на прохання обласної державної адміністрації пропонує виключити з порядку денного сесії питання Про Програму моніторингу довкілля Закарпатської області на 2014-2018 роки. Також було додатково включено до порядку денного питання про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2014 рік та ряд звернень депутатів до вищих органів влади.

Традиційно очільник облради оголосив низку депутатських запитів. Приміром,  Василь Пригара просить виділити з обласного бюджету кошти на реконструкцію покрівлі даху Крайниківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Хустського району, а Рішко Сергій   - на технічне обслуговування та ремонт приладів Державної екологічної інспекції у Закарпатській області. Реблян Михайло та Курах Іван скерували запит щодо ситуації з нарахуванням заробітної плати вчителям Воловецького району . Кічковський Михайло клопотав про виділення коштів обласній організації фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» у розмірі 50 тис. грн. Балога Оксана, Хохлов Максим  та Попович Михайло звернулися із проханням  включити питання запуску водогону в селі Ільниця в обласну програму «Питна вода» і передбачити кошти на здійснення робіт з даного питання в 2014 році в сумі 1 млн. грн.. за рахунок природоохоронних заходів.

Проект рішення про зменшення кількість комісій облради з 12 до 9 депутатами підтримано не було.

Далі крайові парламентарі приступили до прийняття найважливіших рішень, які стосуються фінансування соціальної сфери, повноцінної діяльності освітньої, медичної галузей краю, навколишнього середовища  тощо. Оскільки цих рішень чекають люди на місцях, то  ж без зволікань у залі було затверджено Програму реалізації природоохоронних  заходів на 2014 рік, Регіональну схему формування екологічної мережі Закарпатської області, а також внесено зміни до ряду діючих програм: до Програми розвитку регіональної вищої освіти на 2013 – 2017 роки, до Обласної програми «Цукровий та нецукровий діабет на 2009 – 2015 рр., до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2014 рік.

Чимало дискусій викликав проект змін до Програми енергоефективності та енергозбереження. Депутат Ернест Нусер запропонував зробити такі проекти пріоритетними, адже нині ситуація з постачання блакитного палива в країну не проста. Також суперечки виникли щодо додатку до рішення з переліком об’єктів, в яких  мають проводитися заміни котлів. На думку депутатів  те, що його хочуть хочуть нав’язати  без обговорення – неправильно. Депутат Максим Хохлов зазначив, що в переліку нема об’єктів на Рахівщині та Іршавщині. До обговорення долучилися депутати Віктор Ледіда, Андрій Сербайло, Мирослав Білецький, Михайло Попович. Голова облради  Іван Балога запропонував  затвердити перелік об’єктів згодом, за участі депутатських комісій. Депутати підтримали пропозицію.

Схвалили і  внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік. Депутати виділили кошти і на енергоефективність, енергозбереження, розвиток трьох міст – Ужгорода, Мукачева, Хуста по мільйону гривень.

На завершення сесії було прийнято рішення з  майнових питань і  депутатських звернень  до вищих органів державної влади.

Підсумовуючи роботу пленарного засідання, голова обласної ради  Іван Балога подякував  присутнім депутатам за  роботу.

«Сьогодні дискусій виникало з багатьох питань, і це нормальний процес. Особливо коли мова йди виділення коштів на соціальні заклади, на ремонти доріг в ті чи інші населенні пункти. Кожен депутат представляє ту чи іншу громаду, тому й  народні обранці хочуть залучити більше фінансів для громад.  Розглядалися й зміни до програми енергоефективності та енергозбереження. Вона дуже важлива в сьогоднішній умовах. Депутати попросили час на узгодження переліку об’єктів, які будуть включені в проект. Депутати мають право контролювати як будуть використовувати кошти по програмі енергоефективності та енергозбереження. Слід врахувати й той фактор, що рада бере участь в багатьох грандових проектах країн ЄС,і в першу чергу гроші виділяються закордонними партнерами на енергозбереження . Тому й кошти цих проектів будуть залучатися на заходи з енергозбереження на Закарпатті. Одне з найбільш важливих рішень, які ми сьогодні прийняли – зміни до програми «Турбота». Йдеться про фінансову підтримку закарпатських військових. Було вироблено юридичний механізм, який дозволить суттєво прискорити процес забезпечення закарпатських військових необхідними засобами захисту та спорядження.  По мільйону гривень було виділено і для міст обласного значення Ужгород, Мукачево та Хуст за енергозберігаючі технології.   Врешті-решт компроміс з більшості  питань вдалося досягти», - прокоментував рішення сесії голова Закарпатської облради Іван Балога.

Прес-служби Закарпратської обради

10 липня 2014р.

Теги: сесія, облрада, Балога

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини