Закарпатця, що претендує на пост глави УПЦ МП, вважають людиною Януковича та ставлеником Москви

Обрання глави УПЦ: курс на помісність буде згорнуто?

Закарпатця, що претендує на пост глави УПЦ МП, вважають людиною Януковича та ставлеником Москви

Про те, хто посяде місце предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату), російські «місіонери» та проповідники заговорили ще до поховання Блаженнішого Володимира. Очікується, що курс на помісність та об'єднання із УПЦ КП буде згорнуто.

Насправді, ділити посаду предстоятеля та інформаційно «гріти» її для свого кандидата прицерковні аналітики та представники сусідньої держави намагалися навіть, коли Блаженніший ще був живий. Москва завжди хотіла змінити Блаженнішого Володимира на більш слухняного. Навіть під час візитів на урочистих службах в Україні патріарх Кирил у проповідях (маніпулятивно вдаючись до Євангельских аналогій) відверто висловлювався проти всіх спроб від'єднання від Москви.

Сьогодні немає значення, коли відбудеться Архієрейський Собор єпископів, який обере нового предстоятеля. Часовий лаг для цього: через сорок днів після поховання, але не пізніше трьох місяців з часу упокоєння митрополита Володимира. Говорячи мовою політики, предстоятеля обирають архієрейською більшістю на цьому соборі, якщо раптом два кандидати набирають однакову кількість голосів, то відбувається другий тур. Ймовірно, що у нашому випадку другого туру не буде. Все вирішено. (Трошки згодом розкажу ким саме вирішено). Найбільш прохідною є кандидатура нинішнього предстоятеля, митрополита Чернівецького та Буковинського Онуфія. Це - справедливо. Він - насправді компромісний варіант. Як частина пастви УПЦ (МП) стверджую, він ще не встиг стати «всенародно любимим», як нам намагаються подати, але віруючих єпископів паства відчуває і в нього є шанс на таку любов.

У випадку очевидної перемоги Онуфрія керуючим справами (реальним керівником церкви) стане владика Антоній Поканич. Антоній Поканич - людина Януковича та ставленик Москви. Митрополит Онуфрій - предстоятель, Поканич - реальний керівник. Таким, за нашими джерелами, є задум Москви. І тут постає один з найсерйозніших викликів для української влади. Чи захоче віддати українська влада фактичний контроль над понад мільйоном українських душ патріархії (Кремлю) у період боротьби з московською агресією?

Українська влада до кінця не розуміє, наскільки серйозно контрольований Москвою процес будь-яких кадрових призначень у митрополії. Там немає жодної випадкової людини. Неугодних вже «підчистили». Більшість коментарів, які виходять з вуст навколоцерковних істориків, юристів та богословів, найчастіше узгоджено із офісом на Чистих прудах. Якби РФ була дружньою державою, це не було б так небезпечно. Православ'я, як кажуть у Кремлі, таки «духовна скрепа». І росіяни, особисто мені напівросіянці, донедавна були брати. Але мета Московської патріархії - не збереження православ'я, а збереження впливу Кремля. Як саме? Маленькі приклади з сучасного церковного життя. Є на Поліссі два священика УПЦ МП. Один після Майдану перестав поминати на літургії патріарха РПЦ Кирила, а інший продовжив поминати, вести активну пропаганду, а нещодавно за дивним збігом обставин отримав фінансування на добудову церкви. І все у нього добре, люди до нього їздять, бо там церква нова, зручніша і моляться вони там за припинення «братовбивчої війни та междуусобная брані». І вертається паства звідти із добрими проросійськими настроями. Де речі, проти «междуусобная брані» ми всі (паства УПЦ МП) молимося на кожній літургії. А я думаю, була б добре, окрім цієї молитви, в храмах додати ще одну - за перемогу «над іноплемінниками» або «проти супостатів», або інші молитви, які чітко формулюють за що та проти кого ми боремося. Хіба не так чинить національна церква під час війни?

Українська влада повинна зрозуміти, під склепіннями храмів Української православної церкви щонеділі слухають проповіді понад мільйон людей.

Не весь клір поділяє ідею тісного зв'язку із РФ. Але частина священста пов'язана із Москвою, і не завжди тільки грошовими потоками. Для старих єпископів це - частина переконань, традиція. До розуміння національної ідеї людям старого гатунку треба піднятися.

У будь-якому випадку над свідомістю кліру треба працювати. Головне завдання - виявляти агентів впливу Москви в митрополії та церкві та нейтралізовувати їх. Крім того, слід запровадити політику підтримки того духовенства УПЦ МП, яке перебуває в опозиції до промосковського курсу.

Повторю те, що писала: політика покійного Блаженнішого Володимира щодо створення єдиної помісної церкви не мала успіху тільки тому, що він ніколи не мав системної та дієвої підтримки держави.

Уперше за часи незалежності ситуація для становлення національної церкви є надзвичайно сприятливою.

Або влада нейтралізує негативний вплив УПЦ (МП), або УПЦ (МП) буде продовжувати працювати в інтересах ворожої держави.

Лана Самохвалова, УКРІНФОРМ

09 липня 2014р.

Теги: митрополит, Поканич

Коментарі

прихожанину 2014-08-04 / 02:58:38
Мне вот интересно, где в Библии или других святых текстах есть упоминание о "каноничности" и чем оно измеряется. Кстати не подскажите, на каком основании РПЦ считает, что украинское православье должно неизменно подлегать Москве, а не быть отдельной поместной церковью? Может про это тоже есть фрагмент из Святого Письма?

Бандеровец 2014-07-21 / 08:49:21
В случае работы священников УПЦ МП на фашистов и оккупантов их паства разбежится. Слушать бред про "единую Русь" останутся одни отморозки.

Микита 2014-07-16 / 16:36:55


Коментар видалено. Адмін


православний не московський ПРИХОЖАНИНУ 2014-07-16 / 12:05:37
Поки на нашій землі будуть такі гундяївці як ти - спокою в нас не буде. Заблудші та зомбовані тобою вівці скоро зрозуміють роль незалежної від раші церкви в нежалежній державі, а ти - агент феесбешного агента гундяєва опинишся за гратами, якщо своєчасно не чухнеш з нашої землі!

Про Андрія 2014-07-16 / 00:09:06
Андрій прарий вони були співробітники КДБ.

Ужгородець 2014-07-13 / 21:37:00
Ми переможемо так що тримайтеся росіяни якщо є за що.

777 2014-07-12 / 23:39:23
Не встиг померти Володимир, як активізувалася масонська мафія.

Закарпатець 2014-07-09 / 21:41:36
Туй дись бив кометарь якогось Хмульницького типирь ниє кажіт му най ся забє у одно місце його руських панув.

Іван 2014-07-09 / 19:28:02
на тячівщині завжди були москвофільські погляди.не знаю хто буде митрополитом але лиш не пуканич.то креатура кіріла

Ужгородець 2014-07-09 / 16:45:33
Наша Українська церква має бути дійсно нашою у всіх значеннях.

Галичанин 2014-07-09 / 16:40:49
Так шлях би тя трафив із московським блазнем це я про того Прихожанина ти брехав і брешеш собако.

Закрпатець 2014-07-09 / 16:22:27
На мою правду ко сисе пише ко такий тот Прихожанин дате му ташку і папучі та най іде гет.

Прихожанин 2014-07-09 / 15:55:16


Коментар видалено. Автору пропозиція не забуватися - ви в Україні. Адмін


сорри 2014-07-09 / 15:41:03
Народ, не ведіться. Це гундяївці посадили за комп бота, щоби формував інформаційне поле по виборах глави НАШОЇ церкви в кремлівському напрямку. Чути ж по "русскаму духу", що це чмо відношення до Закарпаття не має. Тому - рецепт простий: посилати. Україні - українська церква. Не подобається - чємадан-вакзал-Рассія. Вибач, прихожанине, що посилаю українськими буквами. Зате офіційною мовою... ))

Українець 2014-07-09 / 15:37:55
Гнати кацапських попів з Української земля. Тут не місце кацапам з їх гундяєвами, сідорами та іншими пінарасами московинськими. В Ужгороді, виявляється вього дві церкви КП, а інша вся мафія та кодла МП. Українці, невже ми не можемо мати своєї Церки, а мусимо слухати проповіді неуків московинських?

Прихожанин 2014-07-09 / 15:28:15
Да. Видно вы "очень образование люди", если бросаетесь такой терминологией. А на счет русского языка, то в Украине для него особый статус по Конституции. Меня этим не оскорбите, а тех людей которые говорят на русском в Украине, думаю,да. Лично я сам общаюсь на украинском.

православний 2014-07-09 / 14:40:06
Чия земля і хто до неї має відношення бачимо навіть з мов, якими спілкуємося - я нашою, а ти - мовою окупанта. Ти сам розставив крапки над "і". Вон з НАШОЇ землі, гундяєвський непотрібе!

Андрій 2014-07-09 / 14:35:05
Ти, Прихожанине гундяєвський, іди сказки розказую в Тишівському монастирі. "На Закарпатье столько монастырей, что нет столько ни в одной области Украины, а это о чем-то говорит": - Саме про це і говорить, що все це фортпости путінсько-гундяєвські. Взагалі, ти чого відстав від колони, що тікала зі Словянська, біжи в Донецьк там Гіркін Дари Волхвів привіз з Росії))))

Прихожанин православному 2014-07-09 / 14:31:52
Вон с какой земли уважаемый? Это, что ваша личная земля? Нет. Православие на Закарпатье всегда будет принадлежать к канонической Церкви. И никто не сможет этому помешать. Ни Галичина со своим католичеством, ни Филарет со своим расколом.Так будет. Увидите.

))) 2014-07-09 / 14:18:06
Андрій правий,а прихожанин ПНХ

НОВИНИ: Політика

14:39
/ 1
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини