Прокуратурою Закарпаття з початку року зареєстровано 15 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин

У прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада керівників прокуратури області, Держсільгоспінспекції в Закарпатській області, Держземагенства в Закарпатській області, ГУ Міндоходів у Закарпатській області. Йшлося про стан додержання органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю вимог земельного законодавства та протидії злочинності у цій сфері.

Учасники наради обговорили стан додержання земельного законодавства, протидії злочинності у цій сфері. Прийшли до висновку, що проведена  контролюючими органами робота не відповідає вимогам сьогодення, потребує активізації та комплексного підходу до вирішення проблем. Порушення земельного законодавства усуваються повільно, що зумовлено відсутністю належного державного контролю за раціональним використанням та охороною земель, зловживаннями службових осіб контролюючих органів, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Відтак, заступник прокурора області Михайло Хиля дав доручення керівникам органів державної влади та контролю, правоохоронним органам вжити додаткових заходів щодо протидії правопорушенням у сфері земельних відносин.

Органами прокуратури області вжито ряд організаційних та практичних заходів, які дали змогу підвищити ефективність прокурорської роботи, сприяли забезпеченню повернення у державну власність та своєчасному запобіганню незаконному відчуженню земель.

Упродовж поточного року органами прокуратури області у сфері земельних відносин проведено близько 119 перевірок, за результатами яких зареєстровано 15 кримінальних проваджень, з яких 2 направлено до суду, розглянуто із вжиттям заходів 105 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 96 посадових осіб органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, у тому числі 20 - органів державного контролю.

До судів пред’явлено 56 позовних заяв на площу 107,593 га, на суму 5 млн. 560 тис. грн. За поданнями прокурорів попереджено незаконне надання земель на площу 10,60 га, на суму 5 млн. 298 тис. грн. Площа земель, що підлягає поверненню за позовами прокурорів, які перебувають у провадженні судів, становить 51,98 га на суму 5 млн. 85 тис. грн. Реально повернуто земель за рішеннями судів 73,32 га на суму 3 728 тис. грн. Підлягає поверненню земель за рішеннями, які набрали законної сили, площею 8,71 га на суму  1 млн. 116 тис. грн.  За рішеннями суду попереджено незаконне надання земель площею 32,68 га.

З порушених кримінальних справ, 7 - стосовно посадових осіб органів Держкомзему, 8 - відносно посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Актуальним для області є питання законності розпорядження та використання земель лісового фонду, який становить 51,4 % (654 тис. га.).

За наслідками перевірки органами прокуратури області розпочато два кримінальні провадження, внесено подання, за результати розгляду якого до відповідальності притягнуто посадовця.

Незадовільною залишається діяльність органів державного контролю, державної виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері забезпечення законності використання земель водного фонду.

Тільки після втручання прокуратури області ГУ Держземгентства у області розпочата робота щодо систематизації договорів оренди на землі водного фонду в частині перегляду орендної плати. 

Яскравим прикладом виявлення незаконної приватизації земель водного фонду є організована прокуратурою області перевірка приватизації однією із фізичних осіб водойми, яка розташована серед дачного масиву у мікрорайоні Шахта, урочище "Підлипники" на території Оноківської сільської ради Ужгородського району, Ужгородським РВ УМВС України в Закарпатській області - зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання службовими особами Оноківської сільської ради службовим становищем при прийнятті рішення щодо відведення вищевказаної земельної ділянки площею 1,5 га.Досудове слідство у цьому провадженні триває.

Протягом поточного року органами прокуратури проведено ряд перевірок щодо дотримання вимог земельного законодавства посадовими особами головного управління Держземагенства у Закарпатській області та його територіальних підрозділів, у ході яких виявлено низку порушень законодавства, у тому числі і кримінально – караних.

За наслідками перевірок, зареєстровано 7 кримінальні провадження, внесено 7 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 8 посадових осіб. 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

24 червня 2014р.

Теги: земельні відносини, прокуратура, провадження

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини