Архімандрит Віктор (Бедь) попри антиукраїнські кадрові рішення в Синоду УПЦ МП і надалі очолюватиме УУБА

23 червня 2014 року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету під головуванням ректора, професора архімандрита Віктора (Бедь) пройшло засідання науково-педагогічної ради академії.

Архімандрит Віктор (Бедь) попри антиукраїнські кадрові рішення в Синоду УПЦ МП і надалі очолюватиме УУБА

З-поміж іншого розглядалося рішення Священного Синоду УПЦ Московського патріархату від 19 червня 2014 року (журнал № 25).

Відтак, отець ректор доповів науково-педагогічній раді академії про рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня 2014 року (журнал №25) щодо кадрових ротацій (про зміст якого стало відомо із ЗМІ), та зазначив, що дане рішення не впливає на подальшу богословсько-освітню, наукову та структурну діяльність Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, яка є складовою (підрозділом) єдиного, нероздільного духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія - Карпатський університет імені Августина Волошина», створеного з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Україниської Православної Церкви та визнаного Міністерством освіти і науки України в галузі підготовки фахівців з вищою духовно-богословською освітою. Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія і надалі буде функціонувати і розвиватись як вищий духовно-богословський навчальний і науковий заклад в структурі Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія) за європейськими стандартами в галузі вищої богословської (теологічної) освіти.

Щодо питання про звільнення архімандрита Віктор (Бедь) з посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, то на дану посаду ректора УУБА-КаУ було призначено розпорядженням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви від 10 червня 2011 року за № 687 (а не рішенням Священного Синоду УПЦ). На сьогодні Блаженнійший Митрополит Володимир за станом здоров'я відійшов від управління справами Української Православної Церкви, тож відповідно з об'єктивних причин припинено і подальше виконання архімандритом Віктором (Бедь) тих доручень, які на нього було покладено особисто Предстоятелем УПЦ, а не Священним Синодом.

Заяву про зарахування до кліру Мукачівської єпархії УПЦ архімандрит Віктор (Бедь) не подавав та не просив Священний Синод УПЦ про такий перевід, як не просив і Високопресвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського, про своє зарахування до кліру очолюваної ним єпархії, оскільки після прийняття чернечого постригу та возведення в сан архімандрита Святійшим Анфімом, митрополитом Фессалонікийським в м. Салоніки (Греція) 20 березня 2010 року, з благословення Блаженнійшого Володимира та Його Відпускної грамоти, архімандрит Віктор (Бедь) є кліриком Елладської Православної Церкви на кафедрі, яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні Всесвятійшого Патріарха Константинопольського.

Про підготовку вище зазначених рішень Священного Синоду УПЦ (журнал № 25 від 19.06.2014 р.) архімандрит Віктор (Бедь) не був повідомлений, проекти даних рішень були підготовленні та прийняті без будь-яких попередніх консультацій та погоджень.

Тож, зважаючи на те, що засновником і ректором Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія), у складі якого і діє як структурний підрозділ Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, є архімандрит Віктор (Бедь Віктор Васильович), то він і надалі залишається керівником як академії, так і університету. А Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету продовжує свою богословсько-освітню та наукову діяльність як вищий духовно-богословських навчальний заклад ІІІ-ІУ рівня акредитації, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі УУБА – КаУ.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 19 червня 2014 року на Священному Синоду УПЦ Московського патріархату було прийнято ряд  кадрових рішень, покликаних ослабити проукраїнський вплив всередині церкви. Зокрема, було ухвалено:

«2. Звільнити архімандрита Віктора (Бедь) з посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, у зв’язку з її скасуванням.
3. Звільнити архімандрита Віктора (Бедь) з посади ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та направити його в клір Мукачівської єпархії Української Православної Церкви.
4. Ректором Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія призначити Преосвященного архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.
5. Доручити ректору Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Преосвященному архієпископу Мукачівському і Ужгородському Феодору провести реорганізацію Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія у відповідності до Концепції вищої духовної освіти Української Православної Церкви».

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) (УПЦ Київського патріархату) на своїй сторінці в соціальній меержі Фейсбук так підбив підсумки Синоду УПЦ (МП):

«1. Ні слова про діалог з УПЦ КП. Майдану, який прийде у Лавру, вже можна не боятися, то і діалог став непотрібним.

2. Кирила в Україну не запросили, навіть про День Хрещення Руси не згадали. Але до кінця липня є ще час, тому все можливе.

3. Звільнили з посади юриста Митрополії В. Волинця - того, який свого часу дав відсіч намаганням донецького митрополита Іларіона через комісію протягнути промосковські зміни до статуту УПЦ.

4. Звільнили з посади ректора Ужгородської академії архим. Віктора Бедя - єдиного священика УПЦ такого рангу, хто не боїться публічно виступати проти Москви і за автокефалію.

5. Через ліквідацію нагородного відділу позбавили митр. Олександра Драбинка, як просто вікарного єпископа без посади в синодальному відділі, права брати участь у Архієрейському соборі.

6. Прийняли два звернення, але в жодному з них ні словом не сказали про одну з головних причин нинішніх бід України - неоголошену агресивну війну проти нашої держави з боку Росії.

7. Висновок - низка кроків у промосковському напрямку.

Прикро, але прогнозовано, бо не лише патр. Кирил, але і головуючий на Синоді митр. Онуфрій вважає, що українці і росіяни - один народ, а на Донбасі – не агресія Росії проти України, а зіткення українських військ з «ополченцями».

Є привід для синодалів прозвітувати в Московську патріархію про досягнуті успіхи. Може Путін ще по ордену декому дасть?»

23 червня 2014р.

Теги: Бедь, УУБА, УПЦ МП

Коментарі

випускник МАУП-у 2014-06-23 / 22:54:21

Адміне, щиро дякую. Нарешті хоч щось та хоч десь патріотичне за останні років 10 прочитав від В.Бедя, хоча б у контексті його турботи про митрополита УПЦ МП Володимира.

Але чому такі яскраві промови архімандрит пише лише у Фейсбуку – це питання звісно не до Вас, Адміне.

Проте це вже хоч щось схоже на колишнього нардепа від РУХ-у.
Якщо у такому дусі продовжить і надалі, публічно та під власним ім’ям, у друкованих ЗМІ (все ж таки я ще і юрист!) – повірю у щире просвітління святого отця.

Дуже би хотілося у це вірити. Насправді.

О.Д. 2014-06-23 / 22:14:48


випускник МАУП-у 2014-06-23 / 20:49:20 «Закарпатцю» 2014-06-23 / 19:58:08, а по темі, без словоблуддя, слабо? Дай ссилку, де Бедь, хоч одним словом засуджує Кирила чи Путлєра? (с)

Я не адвокат, В.Бедя, але ось хоча б найсвіжіші цитати зі сторінки В.Бедя у Фейсбуку: За це все потрібно дякувати президенту Московії (РФ) кадебісту і боговідступнику Володимиру Путіну (с)

На Донбасі більше тисячі шахтарів вийшли на мітинг проти терористів "ДНР" (с) Янукович і Ко доводили до смерті митрополита Володимира за наказом патріарха Кирила (с)

В Московії (РФ) кінцево утвердився реанімований комуно-фашистський поліцейський режим на чолі із кадебістом і боговідступником Володимиром Путіним... (с)

Ось посилання на саму сторінку, аби ви переконалися - https://www.facebook.com/viktor.bedj?fref=ts


випускник МАУП-у 2014-06-23 / 21:26:14

Ніколи не робив цього, але мушу спитати у Адміна із поваги до ЗО.

- Чи можу я «повноцінно» відповісти на фразу Закарпатця 2014-06-23 / 19:58:08 «Мабуть попи щось не те тобі висвятили…»?

Справа у тому, що «жовтої» інфи по В.Бедю та його уподобанням разом із сьогоднішньою його «….братією» до … блуду. Так що «розігнатись» є де.

Але це вже «не та» тема. І не для ЗО.

Тому пропоную компромісний варіант: видаляйте цей мій коментар паритетно із коментарем «Закарпатця 2014-06-23 / 19:58:08».

Проте вирішувати звісно Вам, Адміне.

випускник МАУП-у 2014-06-23 / 20:49:20
«Закарпатцю» 2014-06-23 / 19:58:08, а по темі, без словоблуддя, слабо?

Дай ссилку, де Бедь, хоч одним словом засуджує Кирила чи Путлєра? Якщо не знайдеш, «дружище», то передзвони прес-службі Бедя, може вони тобі (собі!) допоможуть.

А заодно запитай (може у себе!), у якій промові колишній нардеп та керівник РУХ-у на Закарпатті, дозволив собі хоч раз написати «Слава Україні!» чи відповісти «Героям слава!».

Ось саме це, «закарпатцю», мене дійсно болить і чіпляє. І цього я не скриваю.

Закарпатець 2014-06-23 / 19:58:08
Ой видно зачепили ми не тему, а тебе! Щось "випускник" пінить... Мабуть попи щось не те тобі висвятили... Займайся краще своєю "нормальною роботою", а у питанні "хто з ким і як" розберуться без тебе!

випускник МАУП-у 2014-06-23 / 19:14:36

Якраз у мене з дипломом та роботою все нормально. Встиг. А ось кидок В.Бедєм МАУП-у - пам’ятаю чудово.
Зараз, до речі, схожий сценарій розігрується і в його вже церковній «бурсі».
Тому питання було по темі статті: кому у світському житті (для якої професії!) за гроші потрібен диплом «богослова»? - Мова йшла виключно про це.

Але «закарпатець» з «патріотом» заговорили про патріотизм В.Бедя.
А це вже «весело»…

Це Бедь - патріот, коли він роками служить Кирилу з Путіним та готує закарпатських дітей для відправки на подальшу службу у Московію?

Це у мене у кельї висить портрет Московського патріарха Кирила (Гундяєва)?
Назвіть мені хоч одну його публікацію, де Бедь публічно засуджує ідею гундяєвського «єдіного міра»? Чи публічно висловився про Путлєра?

Ой, не ту ви, хлопці, тему заціпили, ой не ту!

В.Бедь – для мене буде запроданцем московітів до тих пір, як уклінно не попросить прощення перед українцями, за свою вірну службу Московії!
Все інше – «брєд» сивої кобили від поплачених ботів, розрахований на дійсно лохів. І не тільки з МАУП-у.

Слава Україні!

Бедю 2014-06-23 / 18:57:57
Переводь академію в підпорядкування Київського патріархату. Влада тепер патріотична, міністр освіти Квіт підтримає і допоможе. Бо жити тобі путінські попи не дадуть.

патріот 2014-06-23 / 18:29:36
Випускник, то, певно, сам гундяєвський Феодор, якому обломалося підім'яти під себе УУБА

Закарпатець 2014-06-23 / 18:25:26
До "випускника" - Диплом УУБА-КаУ нормальний для нормального випускника. Якщо не можеш його використати для своєї професії, то це твоя проблема. Лох і із дипломом лох! Свої невдачі не вішай на вуз. Нормальні викладачі і навчальний процес.
А з приводу Бедя - дай БОГ, щоб у всій Україні були такі патріотичні духівники-педагоги. А досвід громадсько-політичного діяча, як би його не критикували в Закарпатті, вартий поваги як серед простих закарпатів, так і в середовищі нинішньої крайової еліти! Чим більше таких патріотів серед інтелігенції, тим менше шансів у всяких путінських член....ів!

випускник МАУП-у 2014-06-23 / 18:11:20

Чомусь раніше думав, що лише в бізнесі є різні офшорні зони, створені для «оптимізації» оподаткування.
Але, завдяки В.Бедю, зрозумів, що свої «офшори» має і УПЦ (МП) у вигляді «Елладської Православної Церкви, яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні».

Як кажуть, Бог би з ним, але…
Де і ким тепер визнають дипломи бедьовської «бурси», за які вже виплачені чималі батьківські гроші, архімандрит у «подвійному підпорядкуванні» чомусь, як завжди, «смиренно» ані пари з вуст.

«Незмінна державна акредитація» для майбутніх церковнослужителів, це те саме, що свідоцтво про хрещення чи вінчання для прийому на державну службу – гарно звучить, але за змістом підходить виключно для теми корпоративних анекдотів відділу кадрів.

Чи може для якоїсь «офшорної» церкви цей диплом все ж таки підійде?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини