Перед Арпадом і Понтієм Пілатом, або Враження від виставки полотен Мігая Мункачі в мукачівському "Паланку"

Закарпаття можна справедливо вважати краєм класиків угорської культури. Доречно згадати імена Шимона Голлоші, Белли Бартока, Імре Ревеса й Мігая Мункачі - і в свідомості мешканців Кішкунголоша чи Ясбереню виникне північно-східна Угорщина, чи, в новітніх поняттях — Підкарпаття.

Міхай Мункачі
Міхай Мункачі
Перед новим передвиборним ривком Господь послав Мукачеву, цьому працелюбному закарпатському місту, непересічну Мистецьку подію, якій би позаздрив і сам коронний Пешт.- виставку картин великого мукачівця Мігая Мункачі з колекції Імре Пака.

Виставка отримала широку рекламу завдяки тому, що її відкривали український та угорський можновладці. Це й політичне зближення з країною, королевою якої була київська княжна і котрій стоїть пам'ятнику містечку Тігонь. Виставка діє в знаменитому Паланку, який відреставрований на кошти нового мукачівця Віктора Балоги. В цьому благодійництві він справді новий і мудрий, на відміну від інших спадкоємців крісел і тронів.

У Тячеві - пам'ятник Голлоші, в Мукачеві - монумент Мункачі. Не сідали б тільки на них небесні ворони. Мігай Мункачі знаменитий багатьма картинами. Найскандальніша з-поміж них - «Здобуття батьківщини», яка на вимогу обранців слов'янських народів була дочасно винесена із зали угорського парламенту. На картині - покірні слов'яни в поклоні перед Арпадом з полумиском дунайської води...

Виставка Мункачі в Паланку починається з релігійних полотен «Голгофа» й «Христос перед Пилатом». Мало сказати, що це вражаючі картини. Це треба бачити й відчути разом з тремтінням лампочок, які, підсвітлюючи картини, постійно перегорають, і обслуга парманентно їх замінює.

Обілена тога Пілата, біла туніка Христа й присмерковий претор. Далі це все перебиває яскраве сонячне серпневе світло, що пестить відкриті фортечні галереї, й ти опиняєшся перед масивними золочено-різьбленими рамами на килимах паризьких салонів з пальмами в малогабаритних вазонках. Розпорошений імпресіонізм сусідує з дзеркальним академізмом, тенденційним реалізмом. І так від картини до картини. Навіть охорона ввійшла в транс мункачівських полотен і може їх вам прокоментувати, коли ви вголос висловлюєте свої рефлексії.

Суттєвим доповненням експозиції є надзвичайно якісні фотографії 19 століття з великою кількістю срібла, пасмо волосся художника, його особисті речі: парасолька, щітки для одягу, чорнильне приладдя, пензлі. Словом, трохи не фізична при-
сутність самого Мункачі. Завершивши огляд, ми опинилися біля афіш, де сунули групи різномовних туристів і туристок. Розпочинався виставковий аншлаг, який попросту псує враження від спілкування з вишуканими мистецькими речами.

Фотографувати твори в таких випадках заборонено, однак не продавалося жодного проспекту, жодного каталогу, як це зазвичай буває в інших містах.

Мої друзі були далеко не дилетанти в живописі, й ми згадали, що в підніжжі замку мешкала родина Адальберта Ерделі. На це й навіяла одна картинка Мункачі, де він намалював могилу своїх батьків у Мішкольці. Будинок Ерделі в Мукачеві не так понівечений перебудовами, як в Ужгороді, по-європейськи затишний і далекий від помпезності. Будинок, у якому нема жодної картини знаменитого стрия, але є купа родинних реліквій сім'ї Віллашек, де Ерделі можна бачити дружбою на весіллі.

Виставку ми відзначали в приватному помешканні неподалік центру міста білим мужіївським мускатом (з найліпшого мужіївського «золота»). Принагідно я згадав ще одну картину Мункачі з альбому видавництва «Корвіна», який придбав у Тячеві 1983 року. Це був «Страйк», який у першій радянській книжці мусив на вимогу пані редакторки означувати як «червоний». Пора «паровозів» минала, але не повністю. Через 20 літ з того таки Тячева я приїхав уже на справжнього Мункачі й не розчарувався, як не розчарувався Іван Небесник, що приїхав з Ужгорода, та ботанік Роман Кіш. А ще хтось був із Бекешчаби, де музей Мункачі, з Кечкемета й Шопрона. А може, й з Парижа...
Петро Мідянка, письменник. "Фест"
30 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини