Ужгородські активісти, аналізуючи результати революції для Закарпаття, кажуть, що змін не відбулося і закликають гуртуватися

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція громадських активістів, представників Громадського конвенту Ужгорода. Організатори Ужгородського ЄвроМайдану розказали про результати революції на Закарпатті та представили свій план дій на майбутнє.

Ужгородські активісти, аналізуючи результати революції для Закарпаття, кажуть, що змін не відбулося і закликають гуртуватися

Павло Гомонай, Юрій Світлик, Василь Маняк та Валентин Волошин проаналізували ситуацію, що склалась після повалення режиму Януковича та запропонували на розгляд широкого загалу «Концепцію докорінних змін на Закарпатті» та механізми її реалізації. Зачепили і актуальну на сьогодні тему військових дій на Сході України.

Павло Гомонай зазначив: «На сьогодні всі розуміють, що ми маємо не АТО,  а справжню війну. Це не війна з Путіним, а з московським імперіалізмом. І у них мета - не Донбас, їм потрібні дніпропетровські ракети, харківські танки, одеські порти, щоб набути статусу наддержави». За словами активіста, те, що закарпатці абстрагуються, мовляв, війна не прийде і мислевіруси «не треба воювати, доки не прийдуть сюди» - хибні.  «Ті хлопці, що загинули, загинули за Закарпаття, - каже Павло Гомонай. - Ми не хочемо щоб наш Ужгород так виглядав, як міста на Сході. Є такі ж мислєвіруси  і щодо біженців: говорять, що вони якісь не такі, необхідно приймати жінок і дітей, а чоловіки хай воюють на сході. Нам треба прийняти людей зі Сходу, донбаська агломерація становить 6 млн. людей і половина з них виїде. Залишиться тільки люмпен, у якого буде свято. Нормальні люди залишить Донбас, їх буде дуже багато, і якщо ми почнемо з конфронтації, це призведе до затягування війни».  

Юрій Світлик у контексті згадок про погане оснащення солдат додав також, що обурює бездіяльність влади. «Тільки вчора голова ОДА провів нараду і відзвітувався, що знайшли кошти на бронежилети, і дав відповідні завдання. Чим ви займалися до цього часу?, - апелює до влади Юрій Світлик. -  Хлопці до цього часу не мають ні бронежилетів, ні касок, ні нормального взуття. Чому з обласного бюджету не виділено кошти на той же територіальний батальйон? 30 чопських прикордонників мають їхати на схід без бронежилетів До сьогодні не скликана сесія облради, яка відбудеться аж 10 липня. Що має буде за 20 днів? Те, що може робити влада, роблять волонтери. Люди купують солдатам шкарпетки, серветки, шукають бронежилети і переносять з-за кордону. Інший бік справи: доходять чутки до того, що з резервістів, яких мобілізовують, є такі, що відкуповуються у військкоматах. Ми будемо моніторити цю ситуацію і жорстко діяти - на центральній площі міста прив’язувати до стовпа. Бо в умовах війни такі факти прирівнюються до зради». 

Василь Маняк проаналізував нинішню ситуацію, яка склалася після падіння режиму Януковича . «Потрібно чітко давати відповідь, за що виходили люди і ризикували здоров’ям та життям на Майдані. Не за зміну прізвища, а щоб побачити нові обличчя, - каже Василь Маняк. -  Чи ми отримали такий результат? Був утворений громадський Люстраційний комітет, який діє виключно на громадських засадах, без законодавчої підтримки». За словами Василя Маняка, комітет зайнявся чиновниками, які були призначені кулуарними шляхами і не відповідали посадам ні морально, ні юридично. «Турдай був зметений з крісла, зараз перебуває на посаді очільника Хустського району, Кайло має посаду у Генпрокуратурі, Шаранич, який нічого не зробивши для того, щоб поміняти систему роботи міліції, продовжує обіймати посаду, - каже Василь Маняк. - Шляхом неймовірних зусиль та підтримки Закарпаття було приєднано до конкурсу на заміщення посади очільника міліції, незважаючи на матеріали, надані безпосередньо у міністерство, вручені відповідальним особам, реакції нема, немає оголошеного терміну закінчення того конкурсу, навіть нема гарантій, що будуть призначені особи, зареєстровані до участі в конкурсі. Практика показує, що влада на всіх рівнях не прислухається до думки людей і йти на зустріч людям не бажає. Так пан Лунченко у той момент коли Шніцер пише заяву на звільнення, підписує йому заяву на відпустку  на 40 днів, дає можливість цій особі, фактично заочно перебувати у відпустці.  Ми отримали нового президента, який має надзвичайно високий рівень довіри, хочеться запитати його: де ваші рішучі дії до нейтралізації цих ситуацій?  На жаль доброго  і яскравого за ці 100 після повалення режиму Януковича я не можу сказати, злочини здійснюються і у військовій сфері, коли кожна копійка має бути віддана військовим та сім’ям загиблих, хтось у цей час краде гроші. Пане Президент,  якщо мене почуєте, не підіть шляхом тих помилок, які робили ваші попередники, апелюйте до народу, ми вас підтримаємо, і зметемо всі перешкоди на шляху!»

Валентин Волошин додав: «Наша влада не реагує на громадян, бо так було завжди. Її можна подавити тільки одним способом: ми повинні стати іншими. Незважаючи на всі події, що робляться, беруть хабарі, вирішують питання по-старому. Щоб змінити державу, треба змінити все повністю. У переважній більшості ми -- патріархальне суспільство. Ми отримаємо олігарха місцевого розливу на наступних виборах, якщо нічого не зміниться». 

«Президент має розпустити цей парламент, - каже Юрій Світлик. – Інакше під парламентом буде мільйон.  Якщо президент не розпустить це парламент, то розпустимо його ми».

За словами активістів, на Закарпатті змін не відбулося: далі беруться хабарі, процвітає контрабанда, посади вирішуються по квотному принципу або просто продаються. 

«Давайте спільно гуртуватися і формувати нову силу з тих людей, які не були замішані у жодних політичних партіях, з простих людей, які готові виділити свій час, - закликали члени Ужгородського конвенту. Активісти беруть себе цю ініціативу і до осені будуть займатися пошуками цих людей, гуртуватися і готуватися до повної зміни влади, повідомили Закарпаття онлайн з Ужгородського прес-клубу

 
20 червня 2014р.

Теги: революція, зміни, гуртуватись

Коментарі

роман 2014-06-20 / 22:32:47
дійсно, нічого не змінилось. на жаль. Будем ждать........

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини