Симфонічний оркестр обласної філармонії дав концерт «Історії кохання» (ВІДЕО)

Симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії під керівництвом Вікторії Свалявчик-Цанько подарував своїм шанувальникам справжнє свято музики і кохання. Концертну програму музиканти сформували із найвідоміших світових історій кохання. За допомогою музичних інструментів, майстерності оркестрантів, чудового сопрано лауреата Міжнародних конкурсів Мар’яни Гаврилко-Лазур та цікавих коментарів ведучої музикознавця Наталії Піцур публіка поринула у чарівний світ всепоглинаючої любові.

Симфонічний оркестр обласної філармонії дав концерт «Історії кохання» (ВІДЕО)

Розпочався вечір із ніжної увертюри-фантазії «Ромео і Джульєтта» Петра Чайковського. Адже саме ця історії кохання двох Веронських закоханих отримала найбільшу світову  популярність. Шекспірівська інтерпретація трагедії юних Ромео та Джульєтти  надихала і надихає композиторів усього світу на створення музичних творів. Ось і російський композитор створив один із перших своїх шедеврів під впливом цієї трагедії, до якої додалися і власні душевні переживання пов’язані із відмовою французької оперної співачки Дезіре Арто, у яку Петро Чайковський  був  щиро закоханий.

Однією із знаменитіших опер кінця ХІХ ст.  стала одноактна опера «Сільська честь» італійського композитора П'єтро Масканьї, який увійшов до історії музичного мистецтва як автор одного твору. Опера  відразу після прем’єри у Римі в 1890 р. почала  свою переможну ходу по світових оперних сценах, демонструючи справжні сицилійські пристрасті. Феномен популярності цього одноактного шедевра, хоча і минуло вже більше 120 років від дня його створення, дивує музикознавців  до цих пір. Ужгородським глядачам представили знамените Інтермецо з цього твору, де ревнива Сантуцца розповідає Альфіо про зраду його дружини з її Турріду.

Далі естафету перейняла чарівна солістка Закарпатської обласної філармонії  Мар’яна Гаврилко-Лазур, яка виконала два твори  італійського композитора та  диригента Джузеппе Верді: Арію Елеонори («Дай миру і спокою, мій Боже») із опери  «Сила долі» та  Арію Віолетти із опери «Травіата».

Опера  «Сила долі»  за драмою «Дон Альваро, або Сила долі» Анхеля Сааведри – це єдина з опер Верді, написана спеціально для першої постановки в Великому Кам'яному театрі Санкт-Петербургу. Незабаром опера була також поставлена ​​в Римі, Мадриді, Нью-Йорку, Відні, Буенос-Айресі та Лондоні на відміну від  «Травіати», яка спочатку зазнала провалу, однак, перероблена, стала однією з найвідоміших опер.   Джузеппе Верді написав її за мотивами роману «Дама з камеліями» О. Дюми-сина, обравши головною героїнею куртизанку, що вмирає від невиліковної хвороби. Саме цей персонаж спочатку був  відкинутий суспільством.

Журливі мотиви змінилися запальним «кан-каном» із Увертюри до оперети «Орфей у пеклі» Жака Оффенбаха. Французький  композитор, один із засновників класичної оперети, створив музику до понад 100 оперет, першою і найвідомішою з яких є пародія на  життя тодішнього бомонду. В основу сюжету лягла легенда про видатного співця і музиканта  Орфея та його дружину прекрасну Еврідіку. Ця перша у світі музично-драматична поема відіграла головну роль в зародженні і розвитку оперних жанрів.

Яке ж свято кохання без творів німецького композитора, піаніста, органіста та  диригента Фелікса Мендельсона. Симфонічний оркестр виконав  увертюру до комедії «Сон літньої ночі» (за мотивами п’єси Шекспіра) та знаменитий «Весільний марш», що пробудив у кожного спогади про найурочистіший день життя. Саме на цій піднесеній ноті  під овації публіки завершились  «Історії кохання», але не подарунки від музикантів. Ще цілий червень у Закарпатській обласній філармонії лунатиме музика.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

06 червня 2014р.

Теги: філармонія, кохання

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини