У Закарпатської ОДА говорили про цьогорічний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош» (ФОТО)

Аби відродити славу минулих епох Закарпаття, митці з обласною владою проводять масштабні фестивалі на території історичних замків

У Закарпатської ОДА говорили про цьогорічний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош» (ФОТО)

У вівторок, 13 травня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася прес-конференція, на якій розповіли про цьогорічний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош».

За словами орендаря Чинадіївського замку Йосипа Бартоша, який є співорганізатором даного фестивалю, через зменшення потоку туристів до Закарпаття стояло питання, чи взагалі проводити цей захід. Але організатори  підійшли прагматично: «Адже митці та люди, збагачені духовною культурою, попри складну суспільно-політичну ситуацію в країні, завжди приймуть участь у такому яскравому дійстві», - розповів пан Бартош.

Також він повідомив представникам мас-медіа, що чекатиме на гостей фестивалю. Це і майстер-клас від бійців рицарських поєдинків, виготовлення виробів із кераміки, бочок, малювання, великий асортимент ляльок-мотанок та багато ще цікавого. До речі, деякі школи Закарпаття надіслали свої заявки щодо прийняття участі у масштабному фестивалі учнів цих навчальних закладів.

Співорганізатор фестивалю «Срібний Татош» Юрій Славік поділився, що на 3-му міжнародному заході візьмуть участь гості не лише із сусідніх країн ЄС – Угорщини та Словаччини, а й із Сербії та Білорусії. «Ми добре пропрацювали над концепцією фестивалю, урізноманітненням історично-архітектурних будівель на території замку, аби максимально відтворити живу історію», - підкреслив пан Славік і додав. – Для малечі передбачені дитячі ігрові майданчики. І хоча фестиваль на платній основі, але дітям дошкільного віку – вхід безкоштовний, шкільного – за півціни, журналістам – вхід також безоплатний. Ціль проведення фестивалю – виховний процес суспільства, бачити історію не з книжок, а наочно», - зауважив Юрій Славік.

Не обійшли співорганізатори питання підтримки даного заходу з боку обласної влади та сприяння в усіх організаційних питаннях.

Довідка

17-18 травня 2014 року в Чинадієвському замку біля Мукачева, відбудеться міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош». Фортеця «Сент-Міклош» XV ст. гордо височіє над мальовничою річкою Латорицею на тлі Карпатських вершин. Здавна тут сходяться шляхи Сходу і Заходу, якими йшли торгові каравани і численні війська. Цьогоріч тут знову схрестять мечі рицарі з України, Словаччини та Угорщини, щоб відродити славу минулих епох.

Срібний Татош – закарпатський пегас, символ чистоти та благородства, вірності та честі, мужності і доброти, кличе за собою в мандри. Світ середньовіччя загублений у попелі часів і розмитих спогадів, і не більш, ніж згадка в старих легендах. Заховані від людського ока, забуті міфічні герої, й надалі живуть поруч із нами. Та готові знову увірватися в звичний ритм нашої повсякденності на крилах Срібного Татоша.

На фестивалі будуть проводитись видовищні середньовічні бугурти, двобої на мечах і алебардах, лунатиме автентична музика, готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами. Крім того, кожен учасник фестивалю зможе взяти участь в середньовічних забавах і танцях, постріляти з лука та арбалета, долучитися до майстер-класів, придбати оригінальні речі на ярмарку. Для цього будуть діяти спеціальні майданчики. А у вечірній час небо спалахне від фаєр-шоу. На два дні середньовічна містерія заполонить не тільки територію замку, а й всіх учасників. Незвідана Срібна земля щиро запрошує всіх охочих долучитися до цього дійства.

Під час фестивалю гостям буде запропоновано відвідати екскурсії по замку Сент-Міклош, прийняти участь у середньовічних забавах та різноманітних майстер-класах, повідомили Закарпаття онлайн в управлінні інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

13 травня 2014р.

Теги: Срібний Татош, Сент-Міклош, Бартош, Чинадієво

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини