В Ужгороді пройдуть «Ерделівські читання-2014»

В Ужгороді пройдуть «Ерделівські читання-2014»

Уже традиційно у травні (ближче до дня народження Адальберта Ерделі – 25 травня), а саме 13-14 травня цьогоріч, в За­кар­пат­ському художньому інституті відбудеться Міжнародна науково-практична кон­фе­рен­ція «Ерделівські читання». Предметом зацікавленої розмови стане мистецтво у всіх його проявах – науковий аналіз теоретичних і прак­тич­них досліджень у галузі образотворчого і декоративно-прикладного мис­те­цтва, дизайну та мистецької освіти України і Європи, взаємовпливи культур єв­ро­пейських народів тощо.

Працюватимуть такі секції:

 - мистецтвознавство та культура;

 - педагогіка та мистецька освіта;

 - актуальні проблеми образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і дизайну;

 - сучасний художній процес. 

Місцем проведення стане конференц-зала етно-велнес готелю «Унг­варЪ­скій». До участі у заході міжнародного рівня зголосились більше 100 учасників. Планується прослухати близько 90 доповідей. 

«Ерделівські читання» набувають широкого розголосу і високого ав­то­ритету, що дуже тішить ректора Закарпатського художнього інсти­туту проф. Івана Небесника. Їх можна визначати як таку собі «добру мистецьку то­ло­ку», адже щорічно конференція збирає представницьку еліту, авто­ри­тет­них українських та європейських мистецтвознавців і власне представників мистецтва. Очікується, що на конференцію  приїдуть академік Микола Му­шинка, президент Національної академії мистецтв України, академік, професор, народний художник України Андрій Чебикін, ректор Львівської національної академії мистецтв Андрій Бокотей, директора Свидни­ків­ського музею Мирослав Сополига, колишній директор Музею Я.-А. Ко­мен­ського в Пшерові Франтішек Ґібл, відомі мистецтвознавці Влалислав Ґреш­лик та Ладислав Пушкар, ціла «делегації» докторів мистецтвознавства зі Львівської національної академії мистецтв, Академії друкарства, науковці з різних міст України.      

Але не тільки славетними іменами мистецтвознавців з науковими доповідями цікава і корисна в практичному плані конференція: паралельно з фахівцями теоретичної думки участь в «Ерделівських читаннях» традиційно беруть також відомі професійні художники. Присутність художників обумовлює «живу» розмову про розвиток сучасного мистецтва – «без всяких папірців, без якихось ключових слів». Цього року на конференції будуть присутніми митці світового рівня Анатолій Криволап, Олександр Бабак, Тіберій Сільваші тощо. А поряд з ними – великі й потужні імена закарпатських живописців, зокрема, Василя Скакандія, Надії Пономаренко, Антона Ковача, Олени Корж-Радько, Одарки Долгош-Сопко та інших. 

Саме таке розмаїття зустрічей, налагодження нових знайомств і контактів дає можливість побачити себе, своє мистецтво, свою спадщину, свій рівень на тлі всеукраїнському і навіть європейському.

Під час роботи конференції плануються відвідини арт-галерей, екскурсії, мис­тецькі акції та імпрези. Зокрема, у рамках міжнародної конференції гості зможуть ознайомитися з виставкою дипломних робіт випускників Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі та Закарпатського художнього інституту, що відкрилася в Мукачівському замку «Паланок» та «Травневими блуканнями» в галереї «Ужгород», перейнятися творчістю сучасних художників з мистецького проекту «Великий Перевіз. Резиденція», що демонструється в «Галереї Ілько», а також побувати на відкритті виставки робіт Олекси Новаківського з приватної колекції академіка М. Мушинки. 

10 травня 2014р.

Теги: Ерделі, Ерделівські читання, Небесник

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини