В Ужгороді видали збірник «Ромологія: історія і сучасність» (ФОТО)

8 травня 2014 року на факультеті суспільних наук Ужгородського національного університету відбулася презентація збірника «Ромологія: історія і сучасність».

В Ужгороді видали збірник «Ромологія: історія і сучасність» (ФОТО)

Збірник був випущений за матеріалами Міжнародних наукових читань, які відбулися в Ужгороді восени 2013 року. Організаторами наукових читань були ромське товариство «Романі яг», Ужгородський національний університет, Науково-дослідний Інститут Центральної Європи, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Метою проведення наукових читань було продовжити наукову дискусію щодо вироблення наукових підходів і систематизації теоретичних доробок сучасної ромології в Україні.

Відкрив презентацію збірника Михайло Зан – кандидат історичних наук, доцент кафедри політології, який зазначив, що друк подібних публікацій – це перші кроки у напрямку наукових досліджень ромського етносу в Закарпатті. З поміж усіх областей України ромська громада є найбільш чисельною саме в нашому краї і є, фактично, другою за кількістю населення етнічною меншиною (після угорської). Це робить актуальним вивчення історії та культури ромів.

Юрій Остапець – кандидат політичних наук, декан факультету суспільних наук, наголосив, що започаткування спільних наукових конференцій ромських громадських товариств та науковців, – це крок вперед в налагодженні міжкультурного діалогу та покращенні інтеграційних процесів ромської громади в українське суспільство: «Вітаємо такі започаткування, адже наш університет є другим вузом в Україні (після Києво-Моглянської академії), який розпочав створення т.зв. «ромських студій».

Мирослава Лендьел – доктор політичних наук, директор НДІ Центральної Європи, відзначила, що сьогодні два інститути – це НДІ Центральної Європи та НДІ політичної регіоналістики займаються питаннями національних меншин Закарпаття. Зараз всі очікують прийняття нового Закону України про вищу освіту, за яким будуть вводитися у вузах т.зв. сертифіковані програми, коли студенти старших курсів різних спеціальностей за власним бажанням обиратимуть ті факультативні додаткові заняття, які будуть їм цікаві і пригодяться у майбутній роботі. Саме тому впровадження міждисциплінарної сертифікатної програми «ромських студій» буде мати не тільки академічне, а й практичне значення, зацікавить майбутніх юристів, політологів, істориків, психологів, соціальних працівників.

Алла Федушко, аспірантка кафедри політології, яка вивчає діяльність громадських об’єднань національних меншин Закарпаття, презентувала невеликий відеоролик «Національні меншини Закарпаття».

На деякі запитання студентів та викладачів відповів Петро Габрин – заступник голови громадського товариства «Романі черхень» (Ромська зірка), який розповів про головні напрямки роботи громадської організації у сфері правозахисту, ЗМІ, про проблеми ромської громади Ужгорода та області.

Євгенія Навроцька – журналіст, ромолог, коротко зупинилася на історії походження ромів, становищі шкільної освіти в Ужгороді, розповіла цікаві історії про ромів, про формування позитивного іміджу щодо ромів у суспільстві.
Василь Туряниця – кандидат філологічних наук, доцент кафедри педагогіки і психолоїі, звернув увагу присутніх на недостатній освітній рівень ромів та ті проблеми, які з цим пов’язані: «Освіта – це той рятувальний круг, який виведе ромів з ями».
Багато питань були поставлені Віктору Човці – представнику ромської громади, журналісту. Питали про працевлаштування ромів, про освіту, про шляхи інтеграції. 
Найважливіший підсумок цієї зустрічі є те, що питання життєдіяльності ромської громади нашого краю викликало велику зацікавленість серед студентської молоді та науковців УжНУ. Примірники збірника «Ромологія: історія і сучасність» були передані до наукової бібліотеки УжНУ.

PS: Центри правової інформації та консультацій, які надають безоплатну правову допомогу ромському населенню, працюють при підтримці програми “Рома України” Міжнародного Фонду "Відродження". Детальніше про діяльність мережі центрів, основи та принципи роботи читайте на сайті www.legalspace.org в розділі “Посилення правових можливостей ромських громад”.

Євгенія Навроцька

09 травня 2014р.

Теги: роми

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини