Минулої середи відбулося ще два чергових виїзних засідання колегії Закарпатської ОДА та райдержадміністрацій

У Мукачеві та Сваляві підбивалися підсумки економічного та соціального розвитку районів за перше півріччя 2007 року.

Минулої середи відбулося ще два чергових виїзних засідання колегії Закарпатської ОДА та райдержадміністраційНапередодні голова облдержадміністрації Олег Гаваші відвідав ряд підприємств: у Новому Давидкові – підприємство з іноземними інвестиціями “ТУП – Україна” німецької фірми “ТУП – ХМБХ”, у селі Неліпино ТОВ “Форшнер – Україна”, науково-виробниче підприємство “Грифсканд – Свалява” у Сваляві. Перші два пов’язані з автомобілебудуванням. І історії розвитку мають схожі. Розпочинали у 2004 році на базі пристосованих виробничих приміщень. “ТУП – Україна” шиє автомобільні чохли, торік успішно пройшло міжнародну сертифікацію ISO – 2000. До кінця наступного року тут працюватимуть уже 200 чоловік. Розпочинали із зарплати у 680 грн., нині уже її подвоїли. А до кінця року планують довести середній заробіток до 1540 грн. Мають непогані умови праці, однак продовжується реконструкція їдальні, медпункту, гардеробної.

“Форшнер” виробляє електронні джгути для автомобілів різних марок. Теж працює на давальницькій сировині. До речі, за січень – липень тут вироблено продукції на 31,8 млн.грн., що становить майже третину загального обсягу виробництва підприємств основного звітного кола Свалявщини.
Цікавим є і науково-виробниче підприємство “Грифсканд – Свалява”, що утворено два роки тому на частині майна Свалявського лісохімкомбінату. Тут динамічно нарощують випуск продукції (дерев’яного вугілля), мають амбітні плани щодо енергозберігаючих та екологічно безпечних технологій, освоєння нової продукції.

- Лише кілька років тому ми мріяли про будь-якого інвестора, – зауважив керівник краю. – Нині ж порушуємо питання високої оплати та достойних умов праці, сучасних технологій.
Утім, голову адміністрації, як і виробничників, хвилюють не тільки проблеми, які на виду, він ставить завдання місцевим керівникам думати і про перспективу. Одне з них, наприклад, підготовка кваліфікованих кадрів. Не треба чекати якихось особливих вказівок, необхідно проявляти ініціативу, діяти.

Відкриваючи засідання колегії у Мукачеві, Олег Олодарович запросив присутніх до живої розмови. – Нам не потрібно красивих слів і голої статистики, ¬– підкреслив він.

Зрештою, зовсім без цифр обійтися важко. Їх було достатньо у доповідях першого заступника голови Мукачівської райдержадміністрації Василя Пашкуляка, голови Свалявської райдержадміністрації Ольги Колядко, співдоповідача – начальника головного управління економіки облдержадміністрації Віктора Погорєлова.

Приміром, обсяги промислового виробництва у січні – червні 2007 року порівняно із відповідним періодом минулого року на Мукачівщині зросли на 10,2 відсотків, в той час як по області – на 27 відсотків. За цим показником район посідає 11 місце. У сусідніх Свалявському та Ужгородському районах приріст промислового виробництва становить 50,5 та 37,9 відсотків відповідно, що є 1 та 2 місцем в області.

Скорочення обсягів виробництва порівняно з відповідним періодом 2006 року допустило 7 із 16 підприємств (43,8 відс.), що на 3,9 в.п. більше середнього рівня по області. Найбільший спад виробництва допустили підприємства ТОВ “Корадо Каннінг Інкорпорейтет”, СП “Експрес-ЛТД”, ТОВ виробничо-торгівельне підприємство “Гофротара – Закарпаття”.
Мукачівський район багатий на корисні копалини, на його території знаходиться 10 родовищ мінеральних вод, 22 родовища твердих корисних копалин, на двох площах проводяться геологорозвідувальні роботи з пошуку природного газу. Розвідкою та експлуатацією родовищ займається 11 суб’єктів підприємницької діяльності району, якими отримано 12 спеціальних дозволів на користування надрами.

Найкраще використовуються родовища будівельного каменю – 5 підприємств отримало 6 ліцензій на розробку кар’єрів андезиту із 7 розвіданих родовищ. Набагато гірша ситуація з використання родовищ цегельно-черепичної сировини – так із 13 розвіданих отримано тільки 1 ліцензію – ТОВ “Новодавидівське займається сезонним виробництвом цегли із мізерним в порівнянні з потребами району загальним обсягом виробництва.

Така ж ситуація і по використанню родовищ мінеральних вод – отримано тільки 2 ліцензії при 9 розвіданих родовищах.

На Свалявщині обсяги промислового виробництва за І півріччя 2007 року до відповідного періоду минулого року зросли на 50,5 відсотка., що перевищує середньообласний показник на 23,5 відсотка. За цим показником район посідає 1 місце серед регіонів області. Такі темпи забезпечені за рахунок ВАТ “Свалявські мінеральні води” (приріст 33,0 відс.), ТОВ “Форшнер Україна” (ріст у 2,4 раза), ТОВ “Аква – Поляна” (42,9 відс.), ТОВ “Плосківський завод мінеральних вод” (35,5 відс.).

Але скорочення обсягів виробництва порівняно з відповідним періодом 2006 року допустило 6 із 23 підприємств – ПП “Алекс”, ТОВ “Норд – Ест”, дочірнє підприємство “Мундус”Компані”.

Обсяги реалізації промислової продукції за січень – червень року становлять 74,6 млн. гривень, або 2,8 відс. загальнообласного показника. У 2006 році він становив 2 відсотки.

На колегіях у двох сусідніх районах ішлося про проблеми, які існують у аграрному секторі, торгівлі, соціальній сфері. Щодо останньої – слід збільшити надходження до бюджету розвитку району, в тому числі шляхом продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення через аукціон за ринковими цінами, а виручені кошти направляти на виготовлення проектно-кошторисної документації об’єктів соціально-культурної сфери та газифікації районів.

– Область готова сприяти у цьому, – звернувся голова ОДА до представників органів самоврядування, сільських голів. – Але щоб не вийшло так, що поки узгодять питання, визначать частку співфінансування, землі уже не залишиться, бо мудрі “самостійні” голови виділять “свату, кумові, брату”...
Олег Гаваші, докладно говорячи про соціальні ініціативи Президента України Віктора Ющенка, акцентував увагу присутніх на необхідності раціонального використання наявних коштів. Мовляв, навчилися заробляти, вмійте і витрачати. А якщо говорити про соціальний захист, то допомагати, передусім, слід тим, хто цього потребує. А для цього потрібна відповідна база даних і врегулювання на законодавчому рівні.

Влада працює для людей, а не навпаки, – підкреслив Олег Олодарович. – І Мукачівщина, і Свалявщина живуть в умовах набагато кращих, ніж, скажімо, мають гірські райони. Тут є потужний кадровий потенціал, розвинена інфраструктура, надра, прекрасне географічне розташування. Все це треба використовувати з розумом і думою про людей.

Напередодні цих двох засідань у населених пунктах районів працювали начальники обласних управлінь, структурних підрозділів облдержадміністрації. Вони вивчали, узагальнювали. Багато питань, які порушують закарпатці, схожі. Є такі, які можна вирішити на місцях, інші вимагають втручання обласної, а то й центральної влади.
Голова облдержадміністрації сподівається, що нова Верховна Рада дбатиме про тих, хто її незабаром обиратиме. Він – за судову реформу, відповідальність чиновників за свою ділянку роботи, співпрацю всіх гілок влади задля добробуту народу.

Оскільки колегії проходили напередодні свята Незалежності, Олег Гаваші привітав присутніх із знаменною датою, вручивши окремим краянам почесні грамоти облдержадміністрації та подяки.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
23 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини