Ужгород: Класика жанру коньячного виробництва

Коньяк традиційно вважається одним із найвишуканіших алкогольних напоїв зі своєрідним ароматом i неповторним смаком. Цей продукт янтарно-золотистого кольору виробляється з коньячного спирту, який отримують шляхом перегону виноградних вин i подальшої витримки відгону в дубових бочках.

Ужгород: Класика жанру коньячного виробництваУкраїнському споживачу, який повною мірою прагне відчути гармонію міцного напою, не обов’язково купувати дорогі коньяки з Франції чи Вірменії — маємо власний продукт, що не поступається імпортному. Нині одним із лідерів коньячного виробництва в Україні є орендне підприємство «Ужгородський коньячний завод», частка якого на вітчизняному ринку становить близько 13%.

Як розповів директор ОП «Ужгородський коньячний завод», віце-президент Української корпорації по виноградарству та виноробній промисловості «Укрвинпром» Мінагрополітики України Володимир ГІСЕМ, історія заводу бере початок з 1959 р., коли в цеху спиртокуріння в с. Великі Лази було вироблено й закладено в дубові бочки першу партію коньячного спирту. У 1962 р. вперше вийшла партія коньяку «Три зірочки». Коньячне виробництво продовжувало розвиватися i згодом перемістилося до м. Ужгороду.

Перша партія ужгородського коньяку становила 181,7 дал, i поступово підприємство вийшло на обсяги виробництва 360 — 380 дал. Щодо структурних реорганізацій, то спочатку це був коньячний комбінат, з 1977 р. — Ужгородський коньячний завод, а з 1991 р. — орендне підприємство з колективною формою власності, трудовий колектив якого є найбільшим акціонером заводу.

На сьогодні на Ужгородському коньячному заводі виробляють шість видів коньяків — як марочних («Тиса», «Карпати», «Ужгород»), так i ординарних («Три зірочки», «Закарпатський», «П’ять зірочок»). Загалом діяльність підприємства характеризується виробництвом коньяків під торговою маркою «Тиса» з витримкою від 3 до 12 років. В Україні, де зберігається державна монополія на коньячне виноробство, цей напій виробляють 11 підприємств, i зокрема напої з витримкою понад 10 років — Одеський коньячний завод, компанія «Таврія» (Херсонська обл.), ОП «Ужгородський коньячний завод» (Закарпатська обл.) i фірма «Коктебель» (АР Крим).

За словами Володимира Гісема, головна перевага закарпатських коньяків у тому, що для їх виробництва використовують екологічно чисту сировину (джерельну воду) i коньячні спирти власного виробництва. «Насамперед наш продукт повинен бути натуральним. На відміну від інших заводів ми не використовуємо для виробництва власної продукції жодних хімічних методів», — додав він. Про якість цієї продукції свідчить диплом «За вірність традиції якості», отриманий підприємством минулого року на Х міжнародному професійному конкурсі вин у м. Москві. Фактично воно було єдиним підприємством серед вітчизняних виробників, відзначене як таке, що виробляє продукцію за класичною технологією, без будь-яких пом’якшувачів, ароматизаторів та інших добавок, які нібито покращують якість продукту.
Має завод i інші відзнаки: золотий приз «За якість коньяків» (Франція), європейський приз «За якість коньяків» (Англія), «Кращий бренд року» (Росія). Загалом на численних вітчизняних та міжнародних виставках підприємство отримало 26 золотих, 18 срібних та 6 бронзових медалей, а в 2004 р. стало одним із переможців конкурсу «100 кращих товарів України».

Щодо трудових традицій, які склалися на Ужгородському коньячному заводі за роки існування, то передусім — це гарні стосунки в колективі, що налічує близько 200 працівників, i безумовне дотримання корпоративної етики. «Всі наші співпрацівники дуже цінують свою роботу», — зазначив Володимир Гісем. Сьогодні середня зарплата на заводі становить понад 2 тис. грн., i за даними Держкомстату України, в 2006 р. підприємство посіло перше місце в номінації «Заробітна плата» в галузі «Виробництво дистильованих алкогольних напоїв».

Відповідно постійно зростають надходження податків i зборів до бюджету від ОП «Ужгородський коньячний завод». Так, за I півріччя 2007 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата податку на прибуток зросла на 157% (з 289,4 до 454,3 тис. грн.), ПДВ — на 120,6% (з 4371,7 до 5270,7 тис. грн.), акцизного збору — на 121,7% (з 3896,8 до 4742,0 тис. грн.). За словами начальника Ужгородської міжрайонної ДПІ Тараса Триндяка, завод є дисциплінованим, сумлінним платником податків, оскільки працює в Україні вже досить давно, i його продукція користується великим попитом. «Тому було б недоречно вигадувати якісь схеми мінімізації податкових зобов’язань, адже втратити авторитет дуже легко», — підсумував він. Такої самої думки i головний бухгалтер заводу Ольга Губкович: «У нас цілком нормальні відносини з податковою, адже ми законослухняне підприємство й розуміємо, що невчасна сплата податків i зборів тягне за собою штрафні санкції».

Слід зазначити, що завод працює за загальною системою оподаткування, оскільки обсяги виробництва закарпатських коньяків не дають можливості користуватися пільгами. Акцизний збір перераховується до бюджету на третій день після реалізації продукції, щодо податку на прибуток підприємство звітує раз на квартал. З відшкодуванням ПДВ Ужгородський коньячний завод також не має проблем, оскільки дотримується норм закону i перераховує цей податок залежно від обсягів реалізації у визначений термін.
На запитання про те, чи звітує підприємство до органів державної податкової служби в електронному вигляді, Ольга Губкович відповіла, що наразі такого нововведення у них немає. «Можливо, в цьому розумінні Ужгородський коньячний завод є деякою мірою консервативним, але нас зовсім не обтяжує велика кількість податкових накладних, які ми подаємо», — додала головний бухгалтер.

Є у підприємства і проблеми. Серед них — запровадження подвійного ліцензування діяльності у виноробній галузі, а це унеможливлює виробництво власного виноматеріалу для викурювання коньячних спиртів. Зокрема, вартість ліцензії на виробництво коньяку становить 780 грн., але для того щоб реалізувати кінцевий продукт споживачу, потрібно придбати ще одну ліцензію на здійснення діяльності з оптової торгівлі вартістю 500 тис. грн. Це призводить до підвищення собівартості продукту, що, в свою чергу, може спричинити навіть занепад вітчизняного виноробства. Крім того, на думку Тараса Триндяка, це суперечить Концепції реформування податкової системи України, що передбачає приведення плати за ліцензії у відповідність з рівнем компенсації наданих державою послуг.

Економісти Ужгородського коньячного заводу стурбовані ще й таким явищем, як розходження у податковому та бухгалтерському обліку, але на підприємстві сподіваються, що з прийняттям Податкового кодексу України цю проблему буде вирішено.

Сьогодні орендне підприємство успішно працює на виноробному ринку України, має фірмові крамниці в багатьох містах області й торговельних партнерів у містах Києві та Львові. Втім, як стверджує Володимир Гісем, висока якість закарпатських коньяків спонукає конкурентів до недобросовісних дій. Наприклад, був випадок, коли акцизні марки знаходилися ще на виробництві, тоді як у торгівлі вже були їх дублікати. «Ми розцінили це як цілеспрямовану диверсію проти підприємства з метою його дискредитації, адже акцизні марки на алкогольну продукцію є еквівалентними грошовим знакам i їх не можна просто так виготовити», — зазначив директор заводу.

Подібні випадки є непоодинокими. На підприємствах, де друкувалися етикетки, працівники Ужгородського коньячного заводу виявили їх додатковий друк під «ліву» продукцію. А коли на словацькому заводі замовили тисячі пляшок, то натомість їх було вироблено сотні тисяч аналогічних форми i дизайну — звісно, для того, щоб забезпечити «тіньове» виробництво коньяку. Тому ця проблема дуже актуальна, оскільки рівень захисту оригінальних закарпатських коньяків не забезпечує інтересів ні споживачів, ні виробника.

Володимир Гісем також розповів про плани заводу. Він пообіцяв, що до кінця року під торговою маркою «Тиса» підприємством «Ужгородський коньячний завод» буде вироблено нові серії коньяків із ще більш насиченими ароматами. Вони вирізнятимуться особливим смаком, а їх виробництво здійснюватиметься за традиціями класичної технології коньячного виробництва.
Ольга ГЕРМАНОВА, Вісник податкової служби України
22 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини