Рейдерство. Що це таке і як із ним боротися?

Сьогодні значного поширення на фондовому ринку України набуло таке явище, як «рейдерство». Воно, судячи з повідомлень ЗМІ, сягнуло загрозливих масштабів та реалізується у спотворених формах. Ми попросили начальника Закарпатського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДК ЦПФР) Ганну ЄМЕЦЬ відповісти на кілька запитань стосовно цієї проблеми та шляхів її вирішення.

— Ганно Омелянівно, чому, на ваш погляд, стала можливою поява на теренах України такого явища, як рейдерство? — Проблема в тому, що законодавством чітко не визначено поняття "рейдерство". Поки що в Україні це слово вживається у значенні протиправного поглинання підприємств. Зазначу, це — високоприбутковий вид бізнесу, адже він не потребує великого апарату. За наявності висококваліфікованих юристів, економістів можна «добре заробити», використовуючи прогалини у вітчизняному законодавстві.

Приміром, світова економічна практика розглядає «рейдерство» як легальний механізм перерозподілу капіталу з менш ефективних галузей економіки у більш ефективні і є невід'ємною частиною корпоративних відносин. За оцінками деяких аналітиків, такий процес має об'єктивний характер, оскільки рівноправні об'єднання, зливання, поглинання та інші форми укрупнення підприємств у всьому світі є звичними етапами еволюційного розвитку бізнесу. Тим паче, що нині світове співтовариство та приватний бізнес ідуть шляхом глобалізації економіки. Такий процес пов'язаний зі зміною еліт, із переливанням капіталів від одних власників до інших. В Україні ж — «рейдерство» в існуючому варіанті не має нічого спільного із поширеною в Європі та Америці практикою «недружніх поглинань». Воно носить переважно кримінальний характер і фактично стало інструментом позбавлення власників законних майнових прав із застосуванням різного роду протиправних схем. — І скільки нині в Україні таких рейдерських груп?.. — Держкомісія ЦПФР не має інформації' про кількість рейдерських груп, які діють на території країни. Можна тільки констатувати, що рейдерством в Україні займаються як деякі потужні фінансово-промислові фупи, так і невеликі комерційні структури, що захоплюють економічно привабливі підприємства на чиєсь замовлення.

Сьогодні зазначена проблема вже набула загрозливого розмаху - кількість захоплень зростає. Усе частішають факти силового захоплення підприємств, добровільно-примусової заміни їх керівництва, напівлегального придбання контрольного пакета акцій тощо. — Методи українських недружніх поглинань, Ганно Омелянівно, напевне, мають певні особливості? — Процеси корпоративного захоплення підприємств не відбуваються без попереднього проведення інформаційно-аналітичного дослідження. Рейдерам потрібна якомога повніша та достовірніша інформація про об'єкт, його «слабкі місця», компрометуюча інформація на акціонерів, керівників, будь-яка інша інформація, яку можна використати як важіль впливу.

За наявними даними, сьогодні з'являється новий вид «бізнесу» — продаж обраному об'єкту захоплення так званого «створеного скандалу» чи «вигаданих проблем». Такі ситуації використовуються до підприємств, діяльність яких напряму залежить від репутації, до прикладу таких, як банківські установи.

Слід зазначити, що в наявності у рейдерів є велика кількість інструментів, які впроваджуються на основі зібраних ними матеріалів: захоплення через акціонерний капітал, шляхом купівлі кредиторської заборгованості, через нематеріальні активи, захоплення компанії шляхом її банкрутства й інші.

— Які підприємства, на вашу думку, є найменш захищеними від недружніх захоплень?

— Практично всі українські підприємства, незалежно від організаційно-правової форми, можуть стати об'єктом нападу зі сторони рейдерів. Проте більшість аналітиків вважають, що підприємства «другого ешелону» відносяться до групи найбільшого ризику. Адже такі компанії на ринку значно недооцінені, їх є значно більше, аніж підприємств-гігантів, і нерідко вони мають високоліквідні активи. Особливо цікавими для рейдерів є ті підприємства, де слабкий власник...

— Як захиститися від рейдерів?

— Практика показує, що найбільш ефективним від захоплення є такий захист, який носить превентивний характер. Стратегічна мета превентивного захисту - це максимальне підвищення вартості захоплення підприємства для того, щоб зробити атаку рейдерів нерентабельною, а відтак і відповідно недоцільною.

На ринку об'єднань та поглинань не існує встановлених «правил гри». Відповідно власникові потрібно здійснити необхідні заходи, щоб перевести інтерес потенційного рейдера із площини корпоративного захог плення на цивілізований механізм об'єднання та поглинання. Для цього слід провести системну реструктуризацію бізнесу, що дозволить створити таку систему володіння й управління найбільш привабливих активів, яка зробить їх захоплення нерентабельним бізнесом.

— Ганно Омелянівно, яка ж роль Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і п територіальних управлінь у сфері боротьби з протиправним поглинанням акціонерних товариств?

— Питання протидії протиправним поглинанням і захопленням підприємств значною мірою віднесено до компетенції Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка здійснює регулювання ринку цінних паперів. Головним чином така ситуація склалась у зв'язку з тим, що саме акціонерні товариства сьогодні найбільше потерпають від корпоративних конфліктів.

Законодавець наділив комісію відповідним обсягом прав, зокрема, з питань, що відносяться до її компетенції розробляти і затверджувати обов'язкові для виконання нормативні акти.

Проаналізувавши позитивний досвід країн із розвиненою економікою, а також досвід Росії стосовно боротьби з протиправними поглинаннями підприємств, комісія розробила низку пропозицій, скерованих на врегулювання зазначеної проблеми. Деякі з них уже знайшли своє відображення у прийнятих законопроектах стосовно внесення змін у чинне процесуальне законодавство України.

Крім того, сьогодні існує нагальна потреба у введенні до законодавчих актів норми, яка б дозволяла оперативно зупиняти обіг цінних паперів. Це унеможливить перепродаж власності. Також потрібно змінити і норми трудового законодавства, які регулюють порядок звільнення посадових осіб управління акціонерних товариств.

Слід відзначити, що боротьба з рейдерством буде тільки тоді ефективною, коли вона носитиме комплексний характер, передбачаючи нарівні з удосконаленням законів кримінальну відповідальність за замовлення, організацію та вчинення неправомірних дій, які мають ознаки «рейдерства».
Дмитро Воробець, Богдан Дубовий, "Новини Закарпаття"
22 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини