Жодна країна не підтримала Росію в питанні про Україну в Раді безпеки ООН

Росія не знайшла підтримки у членів Ради Безпеки ООН, яка на своєму екстреному засіданні в ніч на понеділок обговорив кризову ситуацію в Україні.

Зазначимо, що засідання було скликане за ініціативою Росії, яка вважає неприйнятним використання сили українськими властями для наведення порядку на сході країни.

"Жахлива русофобія, що граничить з людиноненависництвом, стала нормою у Верховній Раді. Західні спонсори майданщиків зобов'язані приборкати вийшли з-під контролю підопічних", - цитує заяву повпреда Росії в Радбезі ООН Віталія Чуркіна російська служба "ВВС".

На думку Росії, протестуючі на південному сході країни, що виступають за федералізацію України, нікого не тероризують, в той час як влада в Києві збирається використовувати проти народу армію. Водночас Віталій Чуркін категорично спростував дані про скупчення російських військ біля кордону з Україною і про участь російських агентів в ескалації ситуації на сході країни.

Росія я фактично підтримує терористів в Україні і Рада Безпеки ООН має вплинути на її дії.

Таку думку під час свого виступу на засіданні Радбезу ООН висловив представник України Юрій Сергєєв.

"Це не війна між українцями, ця конфронтація була штучно створена з метою ослаблення і руйнування самої України", - заявив він.

Сергєєв зазначив, що групи представників російських спецслужб і ГРУ РФ чисельністю по 20 людей проникають на територію країни з метою організації збройного опору владі.

"Тактика, яку використовує Росія при захоплення будівель в Донецькій, Луганській, Харківській областях - це ті ж методи, які використовувалися Криму", - зазначив український дипломат, додавши, що українська влада не дасть повториться кримському сценарію

Він нагадав, що в.о. президента Олександр Турчинов дав наказ в понеділок вранці почати антитерористичну операцію.

"Це зовсім не мирні мітингувальники, як кажуть наші російські колеги, це професійні співробітники спецслужб", - зазначив він.

При цьому Сергєєв нагадав, що тих, хто здасть зброю, не будуть переслідувати.

Також він нагадав, що офіційні російські телеканали транслюють інтерв'ю з трьома представниками попередньої влади: екс-генпрокурором Віктором Пшонкою, екс-главою МВС Віктором Захарченком та екс-президентом Віктором Януковичем - ігноруючи прохання Києва про їх видачу.

"Україна перебуває під загрозою масштабної російської терористичної операції... Ми вважаємо, що Рада Безпеки зобов'язана знайти мирне вирішення цієї кризи", - закликав він.

"Ми закликаємо російських партнерів покласти кінець діям, спрямованим на підрив територіальної цілісності і суверенітету України. Ми просимо залишити нас у спокої... Це останній крик про допомогу", - підкреслив Сергєєв.

Українська сторони зробила досить в сфері дипломатії для вирішення нинішнього конфлікту в регіоні.

Про це на засіданні Радбезу ООН, яке пройшло в понеділок вночі, заявила представник США Саманта Пауер.

"Українці витримали більше, ніж будь-яка країна - член ООН могла б витримати без застосування сили", - підкреслила вона.

Пауер в черговий раз розкритикувала запевнення Москви в її непричетності до подій в східних регіонах України.

"Це не протести, це не демонстрації... це професійні сили зі зброєю, виробленою в Росії, які здійснюють скоординовані дії", - підкреслила вона.

У той же час Пауер зазначила, що можливість для діалогу залишається.

"Ми як і раніше дуже і дуже бажаємо говорити про деескалації ситуації", - підкреслила вона, додавши, що насамперед Росія повинна відвести свої військові сили від кордону з Україною.

Зазначимо, що на засіданні Радбезу Росію не підтримала жодна країна. Зокрема, Литва, США, Франція, Великобританія і Австралія різко засудили позиції РФ і закликали її до деескалації ситуації в регіоні і початку переговорів.

Аргументацію Росії у Раді знайшли непереконливою.

"Міжнародне співтовариство не обдурено кремлівською пропагандою і дезінформацією", - заявив представник Британії Лайалл Грант.

Представник Франції Жерар Аро у своєму виступі також зазначив, що РФ продовжує називати події у східній Україні протестами обурених громадян, видаючи, що "інтернету не існує".

Спостерігачі ООН в Україні стверджують, що за захопленням адміністративних будівель у Слов'янську стояли "добре озброєні і організовані ополченці".

Про це заявив помічник генерального секретаря всесвітньої організації з політичних питань Оскар Фернандес-Таранко на засіданні Ради безпеки ООН.

За його словами, спостерігачі ООН "бачили озброєних ополченців з АК-47, кулеметами і снайперськими гвинтівками".

Помічник генсека зазначив, що, починаючи з 6 квітня, "озброєні особи" займали державні будівлі і конфіскували вогнепальну зброю у Донецьку, Луганську та Харкові.

"За останні 24 години хвилювання і захоплення державних будівель тривали принаймні ще в п'яти містах східної України, включаючи міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківку", - сказав він.

Фернандес-Таранко повідомив, що в ході маніфестацій в Харкові в неділю було поранено близько 50 осіб.

У свою чергу, представник Франції в Раді безпеки ООН закликав Росії не заперечувати очевидної причетності російських військ до подій на сході України

"Ми бачимо, що вибух насилля на сході України – не спонтанний. Ми бачимо, що реалізується кримський сценарій – спочатку діють агресивні проросійськи налаштовані люди, а тоді за ними приходять дисципліновані озброєні люди в масках і камуфляжі. Все це поширюється інтернетом", - сказав він.

"Попри заперечення Росії, їй уже ніхто не вірить. Росія не розуміє, що інтернет існує і заперечує очевидне", - заявив представник Франції у Радбезі ООН. 

Він також закликав Росію виконувати свої зобов’язання як гаранта безпеки у світі, як члена Ради Безпеки ООН. 

Політик також відзначив холоднокровність у діях української влади, яка попри провокації намагається вирішити це питання через дипломатичний діалог. 

Як зазначається у повідомлені, у підсумку точка зору Росії, яка скликала засідання Ради Безпеки ООН, не знайшла підтримки ні у одного з решти членів РБ. США, Великобританія, Франція і Австралія виступили з різким засудженням ролі Росії у подіях в Україні. Представники цих країн підкреслили схожість відбувається зараз у східних регіонах з окупацією Криму російськими військами. Решта країн-учасниць засідання були менш різкими в оцінках, але підтримали право України на захист своєї цілісності і підтримку порядку в державі.

14 квітня 2014р.

Теги: Росія, ООН

НОВИНИ: Різне

18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
» Всі новини