Закарпаття: Ціна на капусту нині б’є всі рекорди

Цю страву готують у кожній оселі. Ну а який борщ обходиться без капусти? Та качаниста сьогодні у ціні. За кілограм правлять від 3,50 до чотирьох гривень. Такого у Мукачеві не пригадують навіть найстарші мешканці. Кореспондент обласної газети "Новини Закарпаття" вирішив довідатися про причину дорожнечі і відправився у традиційно "капустяні"райони — Іршавський та Виноградівський.

Закарпаття: Ціна на капусту нині б’є всі рекорди— Селянам ми не радимо, що мають сіяти чи садити, — каже начальник управління агропромислового розвитку Іршавської райдержадміністрації Іван Король. — Традиційно у приборжавських селах люди вирощують капусту, перець, баклажани, помідори. Та цьогоріч усі ґазди сіяли тільки ранню капусту. За середньолітню не думали. А все тому, що з нею потім великий клопіт зі збутом. Ніхто й гадки не мав, що на цей овоч буде такий шалений попит. От тому й немає зараз нашої капусти на ринках області.

Сільський голова Лози Іван Петенько, де три чверті населення вирощують овочі, вбачає відсутність капусти в неймовірній нинішній спеці.

— У нас кілька селян ризикнули посіяти качанисту, то вона не виросла, — веде далі Іван Іванович. — Знаєте — через брак вологи головки зовсім не сформувалися. Та капуста, якщо її так можна назвати, величиною з кулак і вся порепана. Звісно, що з таким товарним виглядом овоч не продаси на базарі.

У "капусній" столиці — Заріччі — теж не подумали про інгредієнт борщу. Вирубавши ранню капусту, селяни взялися за помідори, перець та баклажани. Помідорів зараз стільки, що ціна їх нижче собівартості. Нині на ринках Мукачева червонобокі можна купити навіть по 80 копійок.

— Ну хіба ж це ціна? — скаржиться місцева жителька баба Марія. — Де ж ми окупимо вартість насіння, засобів захисту, оранки, не кажучи вже нічого про щоденну копітку працю.

— Зате я нині на коні, — хвалиться задоволений 49-річний Василь. — Я ніби вгадав, що капуста буде в ціні. 50 соток уже в травні засадив другий раз. Тепер у мене її хотіли з руками відірвати по три тридцять за кілограм заїжджі перекупники. Такого вдалого сезону у мене ще не було.

— Бо ти ворожбит! — жартували з ґаздою сільські жінки. Тобі, напевно, сам люцифер нашептав, що маєш сіяти. Знайшлося в Заріччі ще два-три господарі, які віддали пріоритет капусті, і, як бачимо, не прогадали.

На запитання, чому не культивували капусту цьогоріч, жителі сіл Великі Ком'яти та Приборжавське Виноградівського району в один голос твердили, що сном-духом не відали про майбутню "капустяну" дорожнечу. Вони теж скаржилися, що завше мали купу проблем зі збутом цього овоча, і першість віддавали помідорам, яких нині на ринках області, мовити б, неміряно. Побував я і на славнозвісному мукачівському "Гіді", де всякої городини — завалися. Однак капусти обмаль. Ось приїхала вантажівка з львівськими державними номерами. Водій та агрономка, яка привезла качанисту, в кліп ока збули біленькі як сніг головки і, за їхніми словами, поїхали за наступною партією. Львів'янка теж скаржилася, що капуста цьогоріч не вродила і буде в ціні навіть восени. У їхньому СТОВ грядки з качанистою поливали, тому й виростили таку гарну капусту. Поряд зі свого "бусика" збував здоровенні головки "човник" пан Ярослав, який привіз цінний вантаж з Угорщини. Він також твердив, що в сусідній країні капуста вродила лише у тих фермерів, які ціле літо її поливали. На інших полях вона просто загинула. Тому й ціна на неї висока. Звісно, що коли оптова ціна сягає 3,5 гривні за кілограм, то роздрібна аж ніяк не буде нижчою від чотирьох гривень. Мав я розмову із потенційними споживачами. Люди скаржилися на дорожнечу й кляли уряд.

— Що з того, що тридцять гривень додали пенсії, — каже мукачівка баба Емма. — Однією рукою дали, іншою забрали. Чула по радіо, що інфляція розігралася у нас. А ще чи не всі продукти піднялися в ціні. От тобі й турбота про малозабезпечених та знедолених.

— Хай би краще не підвищували пенсію, а якось контролювали ціни, щоб не зростали, — вступає в розмову інша пенсіонерка, пані Єва. І таких невдоволених нині вельми багато. Звісно, що коли в країні виникають якісь збої, першими відчувають їх пенсіонери та малозабезпечені.

— Поки дорога капуста, ми з старою борщу не варимо, хоч і хочеться, — зізнається мукачівець дід Степан, — а замість голубців баба наповнює перець. Тимчасову дорожнечу переживає хто як може.
Віталій Пумпинець, Мукачево
22 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини