Нардеп Петьовка звернувся до Генпрокурора з приводу "прихватизації" "Корони" та кінотеатра "Ужгород"

Народний депутат України Василь Петьовка звернувся із запитом до виконувача обов’язків Генерального прокурора України Олега Махніцького, щодо ситуації навколо історико-архітектурних пам’яток у м. Ужгород.

Нардеп Петьовка звернувся до Генпрокурора з приводу "прихватизації" "Корони" та кінотеатра "Ужгород"

Народний депутат України Василь Петьовка звертає увагу  виконувача обов’язків Генерального прокурора України Олега Махніцького  на ситуацію, що склалася в місті Ужгород. Мова – про протизаконні дії  по захопленню і розкраданню об’єктів  майна міста,  та спотворення його архітектурного обличчя, а також нищення памяток, які протягом багатьох століть були візитівкою областного центру Закарпаття.

Готельно-ресторанний  комплекс «Корона» - відома будівля кінця 18 ст., що находиться в історичному центрі міста, і  має виняткову містобудівну та архітектурну цінність. Проведення приватизації цього закладу у липні 2012 року відбулося через проведення конкурсу, в якому взяв  участь фактично  тільки один учасник – фірма «Проектготельконсалтинг». Створили цю фірму за кілька днів до проведення аукціону. Власне, проведення аукціону теж втаємничили, чим свідомо до участі в конкурсі не допустили інших учасників (тираж газети «Ужгород»,що публікував оголошення про проведення конкурсу, був надрукований в кількох екземплярах і не потрапив у вільний продаж). ПП «Спарк трейд» та ТОВ «Рубікон», які були другорядними  учасниками конкурсу, не мали наміру брати активну участь в приватизації вказаного майна. Крім того, була значно занижена оціночна вартість комплексу – конкурсна ціна склала всього 8 млн. грн.,  при його реальній ринковій вартості в 35-40 млн. грн. Окрім цього, при проведенні фіктивної експертної оцінки комплексу  не  були  враховані приміщення площею близько 1000 м. кв.

Спроби громади та окремих правоохоронців вплинути на ситуацію,  наштовхнулись на захист інтересів групи осіб, яка займалась приватизацією готельно-ресторанного конкурсу «Корона», корумпованим правосуддям. Так,  прокуратурою було заявлено  судовий позов, про визнання результатів конкурсу недійсним, та ініційовано кримінальне  провадження  по  притягненню  посадових  осіб  до  відповідальності за незаконну приватизацію державного майна.  Однак за сприяння окремих працівників прокуратури та  судочинства, посадових осіб міської ради, а також через рішення судів,  відбулося фактичне узаконення результатів цього цинічного продажу.  Так, за  мовчазної згоди прокурорів  та за рішенням суду (суддя Ротмістренко), 12 липня 2013 р. відбулося відсторонення від проведення будівельної експертизи  двох експертів Київського наукового дослідного інституту судових експертиз,  а  26 липня  2013 р.  і  всього  відділення  судових експертів-будівельників центральної установи держави по проведенню експертиз.  Це рішення  було прийнято  на  підставі надуманих тверджень  приватного  експерта-будівельника Борисової щодо упередженості дій всіх експертів  КНДІСЕ.  Прокурори, які приймали участь у засіданні,  не клопотали про виклик  експертів на судові засідання,  для спростування  їх позиції. Через завідомо  неправосудне рішення та  «зацікавленість прокурорів», сфальшований  висновок  експерта  Борисової,  щодо вартості  готельно-ресторанного комплексу «Корона»,  набув статус  законного.

Не є прийнятною для громади міста, і теперішня позиція новопризначених керівників правоохоронних органів. У ЗМІ з’явились повідомлення про повне руйнування вказаного комплексу. За вчинення таких дій передбачена кримінальна відповідальність за ст.298 КК України. Більше того,  відкрито  ведуться будівельні роботи, які і далі руйнують  одну з найзнаковіших споруд Ужгорода,  котра є історичною та культурною пам’яткою архітектури місцевого значення. При цьому все це провадиться  без  жодного  проекту  і  дозвільних  документів,  та за мовчазної згоди місцевих органів влади.

В зоні інтересів вказаного угрупування опинилась  і «Школа здоров’я». Мова – про історичну будівлю 18-19 ст., що знаходиться на центральній площі міста. Це – теж пам’ятка архітектури місцевого значення,  яка за вищевказаною схемою  була придбана  всього за  500 тис. грн., при її реальній ринковій  вартості  в  5-10 млн. грн. Після протизаконного заволодіння будову  перебудували, та практично знищили, що  зруйнувало  весь  архітектурний ансамбль правобережного  центру  міста Ужгород.

Не залишилась без «уваги» вказаного угрупування і будівля кінотеатру «Ужгород». Ця споруда була збудована в період першої Чехословацької республіки. Наразі споруду кінотеатру «приватизували» разом з прилягаючими до неї земельними ділянками. В результаті незаконного відчуження, новий власник не провів жодних дій щодо подальшої реставрації будови. Це знову ж таки призвело до подальшого руйнування об’єкту. В подальшому, за задумом колишнього міського голови Віктора Погорєлова, кінотеатр «Ужгород» та комплекс «Корона», які знаходяться в одному кварталі, мали об'єднати в єдиний архітектурний комплекс в серці Ужгорода. При історичний  вигляд   правобережної частини  центру міста був би знищеним.

Перелік об’єктів архітектурної спадщини, які фактично зруйновані через протизаконну діяльність вказаного угрупування в місті Ужгород може бути продовжено. Вище вказані найбільш яскраві  приклади цієї «приватизації» . 

Наразі відомо, що в Ужгороді до цієї групи осіб входять депутати, судді, працівники правоохоронних органів,  об’єднані бажанням незаконного особистого збагачення за допомогою протизаконних  корупційних схем.Серед них - колишній міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов,  разом із наближеними до нього депутатами міської ради та рядом  чиновників.  Серед  яких  - депутат міської ради І. Волошин (знаменитий рейдерським захопленням майна, неповерненням банківських кредитів, який фактично і є керівником-організатором «сумнівних» проектів), а також суддя міськрайонного суду О.Семерак,  за вказівками якого діють всі судді,  та  ряд інших осіб.

Народний депутат Василь Петьовка, виходячи з виключної  важливості вказаного питання та потреби збереження історико - архітектурних об’єктів міста, зокрема  комплексу «Корона», кінотеатру «Ужгород» та інших пам’яток  архітектури місцевого значення, просить виконувача обов’язків Генерального прокурора України Олега Махніцького ініціювати в найкоротший термін повторні перевірки правомірності відчуження міського майна та перегляд судових справ, а також негайно заборонити проведення будь яких будівельних робіт по вищезгаданим об’єктам  до вирішення справи по суті.

12 квітня 2014р.

Теги: Корона, кінотеатр, Петьовка

Коментарі

О.Д. 2014-04-29 / 17:37:03
Актуально. Тема вкрадених 1000 м2 нікуди не щезла. Як і деякі інші

Петя 2014-04-29 / 17:21:16
Вже не актуально

Сережа 2014-04-13 / 19:51:34
з апеляції

Ужгородець 2014-04-13 / 12:47:19
Молодець Пітьовка!

прок 2014-04-12 / 19:52:22
Петруня сказав, що прийде в закарпуття через мiсяць I дасть усим пиздюле, у тому числi прокурорським мудакам.

Толя 2014-04-12 / 19:09:29


А чому нардеп регіонал від Ужгорода Ковач не переймається цією проблемою? І чому Василь Васильович не оголосить всі прізвища силовиків, які приймали участь у цій афері Савченка, Бакая, Малинича наприклад


сережа 2014-04-12 / 18:58:47
дякую

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини