Найкращий варіант порятунку Невицького замку – створення історико-культурного заповідника

У жовтні 2010 року Невицький замок передано у власність Кам’яницької сільради

Найкращий варіант порятунку Невицького замку – створення історико-культурного заповідника

У серпні минулого року в сільраді серйозно задумалися над питанням порятунку пам’ятки архітектури й зорганізували зібрання за участі представників обласних та районних служб, причетних до справи, без перебільшення, спасіння замку.

У підсумку були прийняті і першочергові рішення. Так, зокрема, йшлося про створення ГО «Невицький замок», до складу якого обидві сільради-сусідки Невицька та Кам’яницька рекомендуватимуть своїх активістів, які займатимуться збиранням коштів на реставрацію. Пропонувалося також вивести пам’ятку з аварійного стану, обговоривши це питання на сесіях обласної та районної рад. Голови ж самоврядних громад обіцяли закласти певні кошти у бюджет 2014 року для цієї справи. Відомі на Ужгородщині благодійники, керівники німецької громадської організації «Допомога народу України» Віктор та Валентина Крігери теж запевняли, що не стоятимуть осторонь цієї важливої справи і також допоможуть.

У якому стані нині замок,  що планується тут робити, чи продовжуватимуться розкопки і, загалом, про подальшу долю пам’ятки – у розмові з керівником Невицької археологічної експедиції, президентом ГО «Невицький замок» Олександром Дзембасом:

– Олександре Васильовичу, як урятувати цю унікальну пам’ятку? 

– Я вже неодноразово повторював, що проблему збереження Невицького замку потрібно вирішувати кардинально. Одним із найкращих варіантів вважаю створення історико-культурного заповідника, адже Закарпаття й досі залишається єдиною областю, яка немає жодного такого заповідника. А, отже, фахово займатися вирішенням даного питання нікому.

Зауважу, що в усьому світі існують різні системи збереження історико-культурної спадщини. Проте кожна країна обирає  механізми, які відповідали б міжнародно-правовому документу «Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини», прийнятому генеральною конференцією ЮНЕСКО ще в 1972 році . Щоб не заглиблюватися в деталі,  назву три основні вимоги, задекларовані документом. По-перше, збереження автентичності об’єктів. Одразу скажу, що унікальність нашого Невицького замку ще й в тому, що автентичність тут збереглася на 90%. Таких експонатів немає навіть у Західній Європі. Будівництво споруди розпочалося ще у XIІI столітті, архітектурний ансамбль остаточно сформувався у середині XV століття. Після руйнування замку у 1644 році споруду було покинуто і припинено тут усіляку діяльність. Тобто тут усе залишилося таким, як було в ті далекі часи.

По-друге, відповідно до вимог Конвенції, до пам’ятки має бути забезпечений вільний доступ людей. І по-третє, розглядати об’єкт не як національну чи місцеву власність, а вважати його загальнолюдською культурною спадщиною, яку ми зобов’язані зберегти для нащадків.

Повторюся, що кожна держава виробляє свої механізми, адже грошей для цих цілей ніде нема. Є один із таких механізмів, вироблений ще у колишньому Союзі, який не варто одразу відкидати. Мова йде саме про заповідник. Таким шляхом пішли, окрім колишніх республік СРСР, деякі країни Східної та Західної Європи. І там воно працює. А у нас чомусь усі бояться... Зрозуміло, що подання документів – велика робота. Але почати її потрібно було, як кажуть, ще вчора. Адже з кожним роком справді унікальна історична пам’ятка руйнується.

Заповідник – це структура, яка займатиметься і науковими дослідженнями, і розробкою туристичної інфраструктури, і маркетинговою діяльністю. Всіма цими процесами мають займатися професіонали. До того ж фахівці здійснюватимуть складні ремонтно-реставраційні роботи. А за всією діяльністю у сфері збереження пам’яток мало б спостерігати створене діюче управління охорони культурної спадщини, яке підпорядковувалося б виключно Києву. Це – такі собі Цербери пам’яткоохоронної справи, які слідкували б за дотриманням параграфів згадуваної Конвенції, Законів України тощо.

Раніше в області питаннями такого напрямку займалися спеціалісти управління охорони історичної спадщини, з часом його ліквідували, а функції були передані управлінню культури.  І нині їх робота полягає у складанні паперових довідок різної звітності для галочки.

Останнім часом все частіше ловлю себе на думці, що варто було б зробити перший крок і виготовити проектно-кошторисну документацію, яка й базується на археологічних дослідженнях. Адже основні роботи в цій царині зроблені волонтерами, які щороку з’їжджаються сюди з усіх кінців світу. До прикладу у мережі «Facebook» спільнота «Невицький замок» нараховує членів із 75 країн. І саме разом ми плануємо втілити в життя одну ідею, в основі якої приклад Німеччини. 

І насамкінець, хочеться навести приклад одного мого товариша, мера невеликого містечка на Хмельниччині. Йому у спадщину також дістався замок. Він узяв його на баланс і почав розкручувати тему створення заповідника. Часу, грошей, сил та нервів було витрачено чимало, проте, він таки добився свого. Нині цей замок – одна з родзинок цілої області. Приклад, вартий наслідування.

"Вісті Ужгородщини"

12 квітня 2014р.

Теги: Невицький замок, Дзембас

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини