"Кандидатури, що "спускають" з Києва, не проходять по наших критеріях" - Люстраційний комітет Закарпаття

Однією з вимог Євромайдану, як відомо, була люстрація (очищення рядів чиновників від людей із заплямованою репутацією). Для того, щоб цей процес відбувся на всіх рівнях, в обласних центрах почали створювати відповідні комітети. На початку березня заснували такий і на Закарпатті. Перші два тижні його очолював 39-річний ужгородський підприємець Василь Маняк. З ним і розмовляємо.

– Пане Василю, розкажіть про склад люстраційного комітету.

– Це 12 активістів з 6 організацій, які брали участь у Євромайдані. Можу перерахувати: я, Володимир Феськов, Валентин Волошин, Сергій Денисенко, Віталій Лазаренко, Михайло Хмара, Назар Білей, Іван Белецький, Михайло Куцкір, Ігор Семененко, Артур Керімов та Володимир Гласнер. Керівник комітету змінюватиметься кожні 10 днів. Першим обрали мене, кілька днів тому перебрав повноваження Віталій Лазаренко. Складом я особисто дуже задоволений: всі – люди розумні й активні, щиро бажають працювати. А роботи в нас справді дуже багато, бо нових призначень чимало, і треба встигнути вивчити всі кандидатури, аби не було потім негативних наслідків.

– Чиновники дотримуються обіцянок погоджувати з громадськістю кандидатури своїх підлеглих?

– Нині розділяємо нові призначення на ті, які нам «спускають» з Києва, і місцеві. Київські кандидатури через попереднє народне обговорення не проходять, тому доводиться їх коригувати вже тут (як це було з екс-начальником міліції Турдаєм). А місцеві призначення контро­лювати легше. Принаймні новий «губернатор» Лунченко поки що показує бажання прислухатися до громади.

– Нині активно обговорюють призначення голів РДА. Які з поданих Лунченком кандидатур були сприйняті негативно?

– Бурхливу негативну реакцію громадськості викликали кандидатури у 4-х районах: Виноградівському, Ужгородському, Рахівському та Свалявському. Щодо інших, я так розумію, заперечень і питань менше.

– Які критерії комітет розробив для проходження чиновниками люстрації?

– Критерії чіткі: начальник і перший заступник державної установи не можуть працювати на посаді, якщо були на керівних посадах при владі Януковича, тобто у 2010–2014 роках. Також – якщо вони перебували в лавах Партії регіонів, Комуністичній партії, «Молодих регіонах» або «Українському виборі» Медведчука. Далі йдуть критерії щодо тих, хто планує стати керівником: це доброчесність (людина не повинна мати корупційних «хвостів», скандалів – як офіційних, так і в розслідуваннях ЗМІ), підзвітність (рівень життя людини повинен відповідати заробітку) та професійність.

– Нещодавно в Берегові кандидат на посаду РДА зустрівся з громадою, розповів про себе, таким чином пройшовши люстрацію. Вважаєте, що так повинен зробити кожен кандидат у високопосадовці?

– Обов’язково. Це потрібно, аби довести, що кандидат бажає працювати на благо людей. Бо очевидно: якщо людина відкрита, не має чого приховувати, не боїться, що люди її в чомусь звинуватять, вона може стати перед громадою, розповісти про себе, свої робочі плани та вислухати побажання й зауваження простих громадян.

– Чи можуть бути винятки?

– Так. Не всі ж, хто працював при Януковичі, є злочинцями й корупціонерами. Наша справа – подати висновки, а громада хай далі вирішує. Є багато таких випадків, коли людина працювала при режимі Януковича, але народ готовий далі бачити її на посаді, бо працювала добре.

– Поки що найбільш гучно комітет піддавав люстрації новопризначеного заступника обласного прокурора Івана Кайла. Причому цікаво, що до головного прокурора претензій не було…

– Новопризначеного прокурора Олега Сидорчука ми перевіряли. Він раніше працював у Львові, тому поспілкувалися з тамтешніми активістами, журналістами, громадськими діячами. Змушені визнати: жодного поганого відгуку про роботу Сидорчука не почули.

Однак постать його заступника справді викликала величезний резонанс. У мене просто телефон розривався від дзвінків обурених людей! Громада не розуміла, як такі призначення взагалі можливі. Сам Кайло по-доброму йти відмовився, тому те, що сталося на площі Народній (нагадаємо, «Правий сектор» привів заступника прокурора на площу і змусив під тиском громадськості написати заяву на відпустку на час службової перевірки його діяльності. – Ред.), було цілком закономірним.

– Чи вірите, що ця перевірка буде справедливою?

– Вірю. Прокурор нам пообіцяв, що матимемо змогу зустрітися з працівниками Генпрокуратури, котрі виконуватимуть цю перевірку. А ми завірили, що будемо пильно стежити за її ходом. Комітет уже готовий надати учасникам перевірки матеріали, які в нас є. Ситуація тут настільки однозначна, що не виконати на цьому етапі вимоги людей буде, по суті службовим злочином.

– Чи будуть так перевіряти й інших працівників прокуратури?

– Ми чекаємо звернень людей і щодо інших – не лише в прокуратурі. Чекаємо історій, фактажу, обґрунтованих скарг. Тому, користуючись нагодою, ще раз звертаюся до небайдужих закарпатців з проханням допомогти очистити лави правоохоронних органів. Телефонуйте мені чи іншим членам люстраційного комітету, пишіть на електронну скриньку, звертайтеся через соцмережі тощо. Мій телефон у відкритому доступі – 066-565-04-95.

– Чи багато дзвінків надходить?

– Дуже багато! Усю важливу інформацію одразу нотую – будемо розбиратися. Але все своїм порядком, усе поступово. Ми для себе визначили певну програму дій. Найпершу увагу нині надаємо призначенням у правоохоронній сфері: міліції, прокуратурі, СБУ, ДАІ. Це ті структури, які вкрай важливі для збереження спокою в краї. Ось нового начальника СБУ нам призначають, будемо перевіряти.

– До судової системи дійдете?

– Так, але тут складніше. Виявилося, що перехід на Конституцію 2004 року все змінив. Раніше суддів призначала і відкликала Вища рада юстиції, тепер же ці повноваження повернула собі Верховна Рада. Ми писали звернення до парламенту, але там, видно, заклопотані чимось важливішим. Поки що вирішили почекати стабілізації в країні, а тоді братися за суддів.

– А як у люстраційному комітеті ставляться до ймовірного повернення мера Ужгорода Віктора Погорелова?

– Скажу за себе: я шокований його рішенням оскаржити в суді дії депутатів, котрі проголосували за недовіру до нього. Якщо суд поверне Погорелова на посаду, ми, звісно, вручимо йому свої висновки, але, боюся, він не візьме їх до уваги. То вже буде справа громади: реагувати чи ні.

– А чи буде якась реакція на роботу колишніх високопосадовців – того ж таки екс-«губернатора»? Чи ведете аудит їхньої діяльності?

– Аудиту нема, хоча я виступаю за те, що колишніх чиновників не слід просто так вибачити й відпустити. Колеги кажуть: не на часі, нема можливості, держава на межі війни, дефолту. Документи, мовляв, є, вони нікуди не поділися, настане й на це час – будемо вивчати і давати оцінку. Дуже сподіваюся, що не виявиться запізно.

Тетяна Літераті, Старий замок "Паланок"

04 квітня 2014р.

Теги: кандидатри, критерії, Люстраційний комітет

Коментарі

правді бути 2014-04-14 / 20:34:55
у регіоналів на закарпатті появилися кріпаки. так на свалявщині кріпак наливайко кандидат на голову свалявськоі рда.а головне що феодал кеменяш голова бют закрпаття прогнувся перед рабовласником регіоналом ланьо.ціль нехватка гошей у феодала.

НАДІЯ 2014-04-07 / 11:44:48
У великоберезнянську РДА претендентом на посаду голови є закінчений бандюк ПОПРАВКА- представник клану КАМЕНЦИ.Ці бандюки щиро вірять у повернення партії регіонів,якій вірою іправдою служать весь час.Це вони тероризують населення березнянщини і навіть не приховують,що їхні руки по лікті у крові.Контрабанда, наркотики,"чорні"-це бізнес КАМЕНЦИ і його прибічників. ПОПРАВКА- права рука КАМЕНЦИ,жодного дня нігде не працював, знявся з ПП ще у 2010 році, має куплений диплом про вищу освіту.

Народ 2014-04-07 / 00:43:04
люструйте начальника ДСНС Закарпаття Щербея є всі докази його бандитської діяльності а він і надалі займає посади це ганьба!!!

))) 2014-04-06 / 12:16:20
всіх регіоналів під люстрацію! крапка!

Правда 2014-04-06 / 07:42:53
Хто буде перевіряти нашого Березнянського ймовірного голову РДА із якого він оточення - буде ганьба вам Люстраційний комітет Закарпаття та Голові ОДА Лунченко

ара 2014-04-05 / 19:45:27
Після феєричного висновку по воловецькому кандидату Попеличу, що належність до фракції регіонів не означає належність до партії, цих "люстраторів" можна самих вішати на люстрі

ДВК 2014-04-04 / 23:24:04
Шановний люстраційний комітет! Перевірте будь ласка на відповідність займаній посаді начальника Ужгородського міськрайонного управління юстиції 23-річну пані Жулінську. Її пропхав на посаду юрист Ледиди регіонал-вже екс-начальник управління юстиції ОДА Ільницький за хабар. Більше того, пропхав в порушення конкурсу та процедури, заднім числом, якраз десь в той період коли на Майдані гинули люди.

nimvul 2014-04-04 / 23:02:51
Виноградівський райвідділ міліції - суцільні корупціонери. Я як приватний підприємець можу заявити це відповідально. Спочатку з одного відділку (БЕЗ) прийшли мене "кришувати" (щоб мовляв спокійно працювалося і не заводили справ по-мелочам), потім кожен новий дільничий заходив з тією ж пропозицією. Коли ж у мене сталась крадіжка і я заявив про це - до мене навідались з карного розшуку з погрозами щоб забрав заяву і не псував їм показники.

цікавий 2014-04-04 / 21:45:40
Якщо ви такі справедливі, то як ройшов люстрацію Воловецький кандидат на голову адміністрації. По-перше партія регіонів. по-друге бандит, по-третє висуванець Щербея і Ланя- бандюків-регіоналів. Дайте відповідь. І найголовніше - його не хоче громада Воловця.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини