Прокуратура Закарпаття закрила очі на 10-мільйонні зловживання у Великобичківському ЛМГ (ДОКУМЕНТ)

Прокуратура Закарпаття покривала махінації у Великобичківському ЛМГ на понад 10 мільйонів гривень.

Прокуратура Закарпаття закрила очі на 10-мільйонні зловживання у Великобичківському ЛМГ (ДОКУМЕНТ)

До генерального прокурора Олега Махніцького розібратися з такими підозрілими діями його підлеглих звернувся народний депутат Василь Петьовка:

"Під час особистого прийому громадян до мене звернулося керівництво ДП «Великобичківське ЛМГ», розташованого на території мого виборчого округу, з проханням надати допомогу щодо вжиття заходів до відшкодування шкоди, завданої підприємству службовими особами та притягнути винних до передбаченої законодавством відповідальності. Мені було надано документи, в яких зафіксовано незаконність дій службових осіб державного підприємства і факти завдання ними значної матеріальної шкоди цьому підприємству. 

Так, упродовж 2013 року різними контролюючими органами було проведено низку перевірок фінансово-господарської діяльності підприємства, в ході яких виявлено цілу низку грубих порушень і зловживань з боку окремих службових осіб цього підприємства.

Перевірки проводились комісіями Державного агентства лісових ресурсів України, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та комісією, створеною за рішенням керівництва ДП «Великобичківське лісомисливське господарство", - йдеться у зверненні.

В ході вищезазначених перевірок були виявлені численні порушення проведення лісозаготівельних робіт та у фінансовій діяльності підприємства на загальну суму 9 286 698,61 гривень, і такі результати перевірок по виявлених порушеннях були складені відповідні акти. Крім того, на підставі наказів керівника ДП «Великобичківське ЛМГ» було проведено ряд ревізій лісових обходів, результати яких також були відповідно задокументовані.

У зверненні зазначається, що на підставі усіх цих перевірок виконуючий обов’язки керівника  ДП «Великобичківське ЛМГ» Юрій Сойма, який очолив лісовомисливське господарство 2 квітня 2013 року, неодноразово звертався до правоохоронних органів з вимогою покарати винних осіб у завданні шкоди державному підприємству. Це підтверджується копіями його заяв, поданих до Рахівського РВ УМВС України в Закарпатській області, в яких він просив за фактами вчинених правопорушень і завдання шкоди державному підприємству розпочати досудове розслідування і притягнути винних до відповідальності, але щоразу отримував тільки формальні відповіді із зазначенням того, що за вказаними у Актах перевірок фактами проводиться досудове розслідування.

Проте, згодом, зазначається у зверненні народного депутата, із невідомих причин, Прокуратурою Закарпатської області було ініційовано проведення повторних позапланових перевірок ДП «Великобичківське ЛМГ»  Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області по фактах порушень у лісництвах ДП «Великобичківське лісомисливське господарство», зафіксованих у вищезазначених Актах перевірок. За результатами цих перевірок було складено п’ять нових актів, в яких суми завданих ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» збитків були значно занижені. Більше того, цими додатковими перевірками було навмисно приховано масштабність зловживань службових осіб, щодо яких подавались заяви керівництвом підприємства до правоохоронних органів про злочин.

За результатати розслідувань фактів правопорушень, зазначених у актах прокуратури, відомство надіслало до суду два обвинувальних акти: вони стосувались майстрів лісу Кобилецько-Полянського лісництва ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» Куцина В.В. та Глодяна С.С. В обвинувальних актах зазначена сума завданих збитків в розмірі 146474,01 (сто сорок шість тисяч чотириста сімдесят чотири) гривні 01 коп. та 170611,01 (сто сімдесят тисяч шістсот одинадцять) гривень 01 коп. відповідно.

У зверненні наголошується, що при складанні вищевказаних обвинувальних актів Прокуратурою Закарпатської області взято до уваги тільки висновки зазначених актів позапланових перевірок, проведених Державною екологічною інспекцією, за дорученням органів прокуратури області, в яких реальні збитки значно занижені, а результати попередніх перевірок лісопорушень, що проводились Державним Агенством лісових ресурсів України, Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і комісією  ДП «Великобичківське лісомисливське господарство», -  не враховувались і не дістали належної правової оцінки.

На підставі поданих Прокуратурою Закарпаття обвинувальних актів Рахівським районним судом Закарпатської області винесено два обвинувальні вироки щодо службових осіб Кобилецько-Полянського лісництва. Відтак, зазначені службові особи мали понести крім кримінальної і повну матеріальну відповідальність згідно з укладеними з ними договорами про повну матеріальну відповідальність. Проте, Прокуратурою Закарпатської області цивільний позов у кримінальних справах про стягнення навіть тих занижених збитків заявлено не було.

З огляду на вимоги зазначеної норми закону постає питання: чому органи прокуратури не вважали за доцільне захистити інтереси держави в особі ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» і не вимагали відшкодування винними особами збитків, завданих державному підприємству?

"З огляду на вищезазначені обставини вважаю, що в діях працівників органів прокуратури вбачаються порушення чинного законодавства України, оскільки ними не проведено повного і всебічного розслідування фактів правопорушень зафіксованих у Актах перевірок від 20.04.2013 року, від 25.04.2013 року, від 07.06.2013 року, від 29.05.2013 року, від 04.07.2013 року, як цього вимагає ст.2 КПК України та не забезпечено стягнення завданих державному підприємству збитків", - наголошує народний депутат у зверненні.

Василь Петьовка також звертає увагу генерального прокурора на те, що до цього часу винна особа, яка завдала великої шкоди Щербилівському лісництву ДП «Великобичківсье ЛМГ», не притягнена до жодної юридичої відповідальності, і відповідно  Щербилівському лісництву ДП «Великобичківсье ЛМГ» не відшкодовані збитки, завдані внаслідок допущених ним правопорушень. Хоча, 20 червня 2013 року в.о. директора ДП «Великобичківське ЛМГ» Юрієм Соймою було подано заяву до Рахівського РВ УМВС України в Закарпатській області, в якій зазначалось, що саме лісничий Щербилівського лісництва ДП «Великобичківське ЛМГ» Юрій Варга своїми діями наніс збитків підприємству в розмірі 4 438 324,8 гривень і в якій містилась вимога розпочати досудове розслідування за фактом вчинення ним злочину. У результаті проведеної перевірки за заявою Сойми слідчим відділом прокуратури Закарпатської області було проведено досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем працівниками ДП «Великобичківського ЛМГ», зокрема лісничим Щербилівського лісництва Юрієм Варгою.  Однак, про подальший хід вищенаведеного розслідування заявникові до цього часу ніхто так і не повідомив. Більше того, Юрій Варга, якого було звільнено за систематичні прогули і порушення трудового законодавства, а згодом Рахівським районним судом йому було відмовлено у поновленні на роботі, був поновлений на роботі і повернувся до виконання своїх службових обов’язків на підставі рішення Апеляційного суду Закарпатської області. 

На підставі вищенаведеного, керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат просить генерального прокурора:

1. Забезпечити проведення повної, всебічної і об’єктивної перевірки обставин і фактів, викладених у цьому зверненні.

2. Дати принципову оцінку діям працівників правоохоронних органів, які здійснювали перевірку фактів порушень, викладених у Актах перевірок від 20.04.2013 року, від 25.04.2013 року, від 07.06.2013 року, від 29.05.2013 року, від 04.07.2013 року, та притягнути винних осіб до відповідальності.

3. Забезпечити проведення повторної перевірки фактів правопорушень службовими особами  ДП «Великобичківське ЛМГ» та заподіяної ними, в результаті цих порушень шкоди, зафіксованої у Актах перевірок від 20.04.2013 року, від 25.04.2013 року, від 07.06.2013 року, від 29.05.2013 року, від 04.07.2013 року.

4. З'ясувати, чому всіх винних осіб так і не було притягнуто до відповідальності, а збитки, завдані державному підприємству так і не були відшкодовані, і чому органами прокуратури не були подані цивільні позови в рамках кримінальних процесів про відшкодування шкоди завданої державному підприємству.  

5. Вжити всіх необхідних заходів, передбачених законодавством щодо притягнення винних осіб до відповідальності і забезпечити відшкодування шкоди, завданої ДП «Великобичківське ЛМГ».

6. Надати мені відповідь у термін, встановлений чинним законодавством України.

26 березня 2014р.

Теги: Великобичківському ЛМГ, зловживання, Петьовка

Коментарі

слава україні 2014-05-09 / 23:05:42
вчора над 9.травня вночі сойма показав зі своєю бандою в тому числі лісничим (дяком)коб.полянським як потрібно працювати в 3 год ночі лісовоз вивозив ліс хотіли щоб ніхто недізнався як вони чемно крадуть тобто працюють. но на щастя їх зловила самооборона кобилецької поляни і подзвонили на гарячу лінію в київ. молодці потрібно зробити з цим соймом порядок.

Мул 2014-05-06 / 17:55:21
Пукман-герой майданчика? А де спортивний майданчик ,що обіцяв цей злодій ,побудувати в школі Кобилецької Поляни? Може побудує тепер як стане мером в Кобилецькій бо це останнє місце де ще він зможе попрацювати

zaremba 2014-05-02 / 23:52:10
Pukman korupcioner!!!Fizukovi predlagav 100 tusyach dolariv za to abu tot ne pidpusuvav nakaz pro jogo zvilynennya bo tot she teper maje pravo na pidpus !! K-O-R-U-P-C-I-O-N-E-R= pukman!!!!

слава україні 2014-04-20 / 22:11:48
Залиште майданчик почніть про сойму що він на даний момент витворяє ?

Слава Україні 2014-04-13 / 23:08:42
Пукман,за майдан!!!Скорше всього за"дитячий майданчик в Поляні "де відмиті 380 тис.грн,а вкладено 18тис.грн!Це лише "майданчик,а у нього їх багатенько....Дійсно Бог йому суддя,а оцінку дають люди.Слава Україні без злодіїв місцевих ,які її обкрадали!!!

слава україні 2014-04-13 / 11:49:15
знаєте пише той хто хоче від себе глаз відвезти хтось тут пише що вискакує прізвище пукман в в в документах в мижегірї но це велика помилка там вискакувало прізвище сойма ю м томущо як стало відомо сойма збудував для януковича* конкі* і грошей увалив ну і за це він отримав цю посада директора а тепер почав лизати жопи далі щоб його не вигнали хоч все у бога в руках за його зроблене не думаю що Бог все так залишить.....

Так чи не так? 2014-04-13 / 00:01:37
чого це у "ОДА пукману в.в.і К*" виглядає як реквієм,невже все тат погано?

ОДА пукману в.в і К* 2014-04-11 / 00:29:22
Не чіпайте пукмана ,він за Майдан думав!Фінансово підтримував,туди і пішли гроші з незаконних рубок .За це його Фізик і недолюблював бо за правду стояв наш василь пукман. Навіть спеціальну молитву про майдан розсилав яку треба було розіслати ще девятьом людям і один раз йому!Кажуть ,що сам керує з Ужгорода "народною радою" в Кобилецькій Поляні і донині,яка всі машини зупиняє,що везуть незаконний лісоматеріал пану Соймі.Такий він наш природолюб і патріот.Якби не він ,жили би як в джунглях непрохідних,тепер всюди пройдеш навіть об дерево не перечепишся.Ганьба тим ,що його ,підставляють...

клон 2014-04-10 / 23:54:02
Шановний ,пане депутате,проінформуйте спільноту про відповідь Вам з ГПУ!Чи може Ваше звернення пшик?Стіьки аркушів документально оформлених відіслали ,а головні фігуранти в Ужгороді і дальше обіймають посади.Пора би вже крапки виставляти.

слава україні 2014-04-09 / 16:22:20
І ніхто не бачить,
І не бачить, і не знає —
Оглухли, не чують;
Кайданами міняються,
Правдою торгують.
І господа зневажають,—
Людей запрягають
В тяжкі ярма. Орють лихо,
Лихом засівають...
А що вродить? Побачите,
Які будуть жнива!
Схаменіться, недолюди,
Діти юродиві!

росішка 2014-04-08 / 23:56:21
Пан сойма здайте в кримінал і майстра дерду а то він тут рубає по чорному він краде як може. А він мабуть ваша підстілка шестьорить вам зато й нездаєте так. якшо не ненаведете з ним порядок то ми самі наведем. А то він на двох кониках скаче.

сведующий 2014-03-31 / 22:12:31
Конечно собаки воют,караван идет.
Ничего у Пукмана не выйдет,среди Вас нет бога только идол который держится на угрозах и подкупах,а Сойма очень хороший ученик, поэтому и все эти действия.Как идёт грится война где все средства хороши.На сервере Главной прокуратуры Украины среди документов из Межигорья проскакивае фамилия Пукмана В.В. в качестве "щедрого спонсора" в постройке "Конки".Как думаете
совпадение?Думаю всех цыплят осенью посчитают,только бы до того времени они не превратились в цыплят-табака....

конечно 2014-03-30 / 07:59:43
Писалося на місці одно а приходивши в контору до сойми писали що він казав. І несмішіть людей виправдовуючи себе які ви він показав себе який він дачка на апіцкій, три будинки машин валом і т''' далі. І небуду далі.Бог посреді нас усе бачить.

Іштван 2014-03-30 / 01:00:03
Конечно ,Вам всрївно ,що ми там шукали,ви наперед знали "факт того,що дописали незнаючи того шо знайшли.Ви самі розумїєте про,що пишете?

конечно 2014-03-29 / 22:36:25
Мені всерівно що ви шукали але факт того що дописали. І незнаю шо знайшли. Але я бачив до тепер і бачу тепер шо цей деректор творить сина на роботу поставив джипа сину мітсубісі собі мазду жінці, дочці квартиру в ужгороді це знаєте теж не на зарплаті придбано. Знаєте несуди несудим будеш. Хай розбираютьс два правителіле вони один на одного риють а люди невинні в біді страдають.

Іштван 2014-03-29 / 21:15:06
"Конечно" я на провірці був,"конечно" направлення нам дали з Ужгорода,"конечно" ми запротоколювали незаконні рубки "конечно" то є варварство,"конечно" то зробили люди яких ви оббілюєте і звинувачуєте інших.Я не хочузнати хто це зробив ,не хочу знати хто це замовив,просто констатую факт- такого свинства не було ніде де я їздив з провіркою."Конечно" гроші пропонували ,але куди подіти тисячі пнів незаконо зрубаних.Саме цікаве те,що при повторній провірці більше половини пнів було закопано,правда цікаво?"Конечно"можна довго сперечатися про дійових осіб цього дійства,але факт залишається фактом.А ще "конечно" проти фактів не попреш,скільки не пиши та ще й безграмотно....

конечно 2014-03-29 / 08:16:10
ви були на провірці але хто дав команду приїхать фізик і сівець а вони чий запусто так гарно сприйняли сойму а чий за гарні очі. хаа несмішіть людей бабла він дав і немало а тепер ще пишете шо п вв зрубував а цей хіба ні. цей іще хуже і в нього іще більший клан-деребан тепер. а ті які тут тіпа перевіряючі то мабуть і сам сойма пише від себе трохи відводить глаз..а якщо ні то їм він теж немало ввалив щоб писали що він казав і дураку понятно... а тепер повертає собі потроху пан сойма те що поплатив ліском нашим рубає фараон.

Too kombat,jo kombat.... 2014-03-28 / 22:38:02
Пахне тут комбатом,
видно піде він за татом
Пукман в нього ноги витирає,
а той йому ще й пяту точку підставляє

Іштван 2014-03-28 / 21:44:00
Вибачте,що вставлю свої пять копійок у цю переписку.Я один із тих перших хто був на провірках у Великобичківському ЛМГ.Те,що творилося в лісових угіддях описати важко.Менїі жителю Виноградівщини де таких лісів не так багато ,був не зрозумілий такий варварський підхід.Тут дехто каже,що все було законно і були документи,але ми були на розроблених ділянках без границь і меж,які по документам повинні були би розроблені лише в перспективі-деревини там вже небуло.Вибране тільки саме краще ,все інше гнло там.Варвари....дісно схаменіться і не підміняйте поняття ,життя не вічне.

заратустра 2014-03-28 / 21:06:43
Ага,дюди ,цікава ситуація.Тато підписував ,а син рубав!А рубалося по чорному!Хто має доступ до інформації той знає. Ті два підписанти підрахуї данину збирали кожний тиждень з лісничих,чи може і це все було законно і документально?Чемодани грошей па Київ Януковичому кодлу справно відвозили -це як?Сойма звичайно не ангел,але так сталося ,що лише Він зміг поставити підножку валютному бронепоїздові імені" ВВП".Виглядає ВВП тепер як мінний тральщик,що підірвався на міні,на плаву держиться,але чи довго?Шкода тих людей ,яких він потягне за собою....

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини