В Ужгороді активно діє реабілітаційний центр для дітей з фізичними та розумовими вадами

Реабілітаційний центр «Дорога життя» відомий багатьом ужгородцям. Ця установа пропагує інтеграцію людей з розумовими вадами в здорове суспільство. Люди, котрі там працюють, щиро бажають змінити життя тих, кому пощастило менше, ніж нам. Чи добре в них це виходить, ми дізнавалися в Ірини РОШКОВИЧ, заступника директора центру.

В Ужгороді активно діє реабілітаційний центр для дітей з фізичними та розумовими вадамиВ радянські часи народитися з вадою розвитку означало приректи людину на довічне вигнання із суспільства. Місце людини з вадами було вдома або в інтернаті. У наш час такі люди мають кращу альтернативу завдяки медико-соціальному реабілітаційному центру «Дорога життя», який сьогодні в Ужгороді діє на некомерційних, благодійницьких засадах.

За словами Ірини Рошкович, з часу виникнення установи багато чого змінилося. За вісім років існування «Дороги життя» відкрилося
три філіали, розширився колектив закладу та побільшало спонсорів.

Зараз у Центрі працює п’ять груп для дітлахів з особливими потребами, в яких займається 53 дитини. Із січня 2006 року відкрите відділення раннього втручання. У Центрі діють групи післяшкільної адаптації й соціально-трудової реабілітації, які відвідують молоді люди з інтелектуальними і фізичними вадами. Тут працюють педагоги, психологи, логопеди, фахівці з фізіотерапії, фізичної реабілітації, рефлексотерапевт, масажисти, медсестри. Всього задіяно 35 спеціалістів. Зараз планується відкрити відділення Центру в інших містах області. Найближчим часом подібні філіали запрацюють у Берегові та Іршаві

Сьогодні 276 дітей беруть участь у програмах Центру. На щоденній основі — 56 дітей. За словами заступника директора, «Дорога життя»
охоплює своєю діяльністю практично всіх дітей з інвалідністю, які проживають в Ужгороді. Крім того, на базі закладу пройшли курсову реабілітацію діти, котрі мешкають в інших містах області. Центр тісно співпрацює з подібними організаціями з інших регіонів України, а також отримує допомогу від іноземних установ.

Ірина Юліївна розповіла нам, що нещодавно «Дорога життя» почала активно долучати своїх вихованців до громадського життя. Дітей з батьками вивозять на відпочинок за місто. Там організовують колективні пікніки. Такі виїзди часто супроводжуються концертами, в яких беруть участь вихованці центру.

У жовтні 2006 року проходив марш-ходотон дітей з особливими потребами, котрі разом із батьками і працівниками Центру роздавали інформаційні листівки про проблеми дітей з фізичними та розумовими вадами та діяльність Центру й неурядових організацій. Цей захід супроводжувався концертом, після чого було організовано солодкий стіл з подарунками.

«Дорога життя» далеко би не «простяглася», якби їй не допомагали небайдужі люди. Зокрема неабиякий внесок в роботу центру зробила заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Ужгородської міської дитячої лікарні Єлизавета Лях. Як депутат міської ради від СПУ Єлизавета Йосипівна активно сприяє у вирішенні проблем установи. Є також підприємці, які надають постійну грошову допомогу хворим дітям.

Закарпатське відділення Фонду соціального захисту інвалідів допомагає у придбанні необхідного реабілітаційного устаткування.

Про «Дорогу життя» знають уже й за кордоном. Зокрема, у Голландії, де людей з раннього віку вчать гуманним принципам. Діти з Нідерландів самі назбирали кошти на спеціально обладнаний автобус для «Дороги життя». Із дня у день його мають доставити в Центр. Ірина Рошкович каже, що спонсорів у закладу вистачає. Але хотілося б мати єдиний централізований реабілітаційний комплекс: з дітьми треба працювати в окремих приміщеннях, а їх катастрофічно не вистачає. Тож керівництво Центру шукатиме можливість втілити цю мрію у життя.
Катерина Шерварли, "Чиста політика"
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини