Як на Закарпатті роботу дитячих літніх оздоровчих таборів перевіряли

У червні поточного року Закарпатським обласним управлінням захисту прав споживачів проведені перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів в семи літніх оздоровчих таборах з денним перебуванням в загальноосвітніх школах міст Ужгород, Мукачево, Берегово, а також в учбово-спортивній базі «Закарпаття» (м. Берегово), ПП ЛОК «Карпати» (с. Дубриничі Перечинського р-ну), ДП ЛСОК «Латориця» (м. Мукачево), оздоровчому комплексі «Водограй» та обласному оздоровчому таборі для обдарованих дітей при Чинадіївській школі мистецтв, що в смт. Чинадієво Мукачівського р-ну.

Як на Закарпатті роботу дитячих літніх оздоровчих таборів перевіряли Спільно із працівниками Перечинської та Мукачівської районної прокуратури, Мукачівської районної СЕС перевірено п’ять дитячих оздоровчих закладів.

У восьми із дванадцяти перевірених закладів встановлено відхилення у вазі продукції громадського харчування. Порушення технології приготування страв та напоїв, норм закладки сировини виявлено в семи підприємствах.

В одинадцяти перевірених підприємствах мало місце надходження товарів без відповідних супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку, в трьох підприємствах встановлені факти реалізації товарів продовольчої групи, термін придатності для споживання яких минув, а у восьми підприємствах реалізували продовольчі товари без відповідного маркування та нестандартні.

Перевірено якість товарів та продукції громадського харчування на 31,6 тис. грн. забраковано по причині невідповідності вимогам нормативних документів та знято з реалізації через відсутність супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку, минулих термінів придатності на 5,1 тис. грн., що складає всього 16,1 %.

Спільно із працівниками Мукачівської районної СЕС в дитячих оздоровчих закладах району відібрано на лабораторне дослідження 4 взірців продукції громадського харчування, з яких 3 не відповідали вимогам НД.

Зокрема в харчоблоці ДОТ «Зелена планета», що при ЗОШ № 5 (м. Ужгород) приготували та реалізували 96 порцій курячих стегон із середньою недовагою м’яса тушкованого 13% на порцію або на 27 коп., а гарнір із соусом та салатом із свіжих огірків з недовагою на 38-50 %. Компот із свіжої черешні відпускали з недовагою 25-40 % на порцію. На 23 дітей було відпущено 870 г. бананів замість 1840 г. передбачених меню розкладкою, тобто з недовагою на 52% або на 5 грн. 82 коп. Салат із свіжих огірків відпускався дітям в одну тарілку із другою соусною стравою, через що страва мала неапетитний вигляд.

Харчоблок вкрай незадовільно забезпечений столовим посудом. На 120 дітей було всього 110 тарілок та 72 склянки. Тут користувались неповіреними ваговимірювальними засобами (згідно тавра держповіри ІV кв. 2004 року). Забраковано та знято з реалізації 17,6 кг. сира твердого невідомого виробника без будь-якого маркування та 3,9 дал соку березового з цукром вир. ДП «Іршавський завод продтоварів» через наявність сторонніх домішок, а також знято з реалізації 217 яєць столових курячих із закінченим терміном придатності .

У їдальні ПП Пап Є.К., що при ЗОШ № 4 (м. Берегово) реалізували гуляш із яловичини з недовкладанням м’яса на 60 % або на 1грн. 36 коп. на порції. Тут другу страву відпускали у використану тарілку з-під першої страви. Реалізували кондитерські вироби промислового виробництва із закінченим терміном придатності, а також продовольчі товари (масло вершкове, сир твердий, олія, рис, томатна паста) без наявності сертифікатів відповідності, прихідних документів. Користувались побутовою вагою.

Крім того тимчасово припинялась реалізація продовольчих товарів, що були без наявності сертифікатів відповідності, посвідчень якості, прихідних документів.

В оздоровчому комплексі «Водограй» ТОВ «Водограй» (смт. Чинадієво Мукачівського р-ну) шість порцій супу-гуляша в супову миску було відпущено з недовагою на 14% та недовкладанням м’яса телятини на 83% (фактично 30г. при нормі 180г. ± 3% на шести порціях) за рахунок чого обман споживачів склав 6 грн. 43 коп. Гуляш із телятини з картопляним пюре відпускали дітям з недовагою м’яса тушкованого на 20-33%, а гарніру із соусом на 30-40% за рахунок чого на чотирьох порціях страви допущений обман споживачів на 5 грн. 97 коп. Забраковано та знято з реалізації 12 кг. хліба «Кольчинського» подового виробництва КП «Чинадіївська хлібопекарня» по причині невідповідності вимогам НД по вазі (середня вага хліба 575 г. при нормі 600г. ± 2,5%). Забраковано, знято з реалізації та повернуто постачальнику ТОВ «Дружба» (м. Мукачево) 420 шт. яєць столових курячих невідомого виробника без будь-якого маркування як на яйці, так і на пакувальній тарі, без наявності посвідчення якості, ветеринарного посвідчення, а також 8 кг. крупи перлової виробництва ВАТ «Львівхолод» по причині відсутності на упаковках дати виготовлення.

В учбово-спортивній базі «Закарпаття» (м. Берегово) відпускали суп картопляний із зеленим горошком з недовагою 12-16% або на 11-15 коп. на порцію. Три порції грудинки тушкованої відпустили з недовагою м’яса на 16% за рахунок чого обман споживачів склав 1 грн. 41 коп. Знято з реалізації 7 кг. повидла полуничного десертного виробництва СВП ЗАТ «Буковинапродукт» з закінченим терміном придатності та 20,8 кг. (104 пачки) масла вершково-рослинного виробництва ВАТ «Христинівський маслозавод» через відсутність сертифіката відповідності. Забраковано та знято з реалізації по причині відсутності дати виготовлення 47,9 кг. сира твердого «Російський великий» виробництва ТОВ «Корнінсир» та 4,5 кг. (45 пач.) какао-порошку виробництва СМП ВКФ «Джерело».

В їдальні ПП Софілканич Г.А., що при Мукачівському ліцеї (м. Мукачево) приготували та реалізували 25 порцій гарніру гречка відварна без масла вершкового передбаченого рецептурою, а сосиски відварні із середньою недовагою 8%. Забраковано та знято з реалізації 2,1 кг. сира твердого «Російський» невідомого виробника (маркування не збережене), що не відповідає вимогам НД по органолептичним показникам (із запахом пліснявіння, покритий пліснявою). Тимчасово припинялась реалізація партії сосисок невідомого виробника через відсутність документів, що засвідчують якість та безпеку. Тут користувались неповіреними ваговимірювальними засобами.

В ДП ЛСОК «Латориця» (м. Мукачево) забраковано та знято з реалізації 35 кг. хліба «Сілецький» виробництва КП «Верхньокоропецька хлібопекарня», що не відповідав вимогам НД по вазі (середня вага хліба 680 г. при нормі 700 г. ± 2,5%); 270 шт. яйця столового курячого невідомого виробника без будь-якого маркування. Тимчасово припинялась реалізація двох партій середа солодко вершкового «Фермерське», згущеного молока, круп через відсутність документів, що засвідчують якість та безпеку.

В ПП ЛОК «Карпати» (с. Дубриничі Перечинського р-ну) забраковано та знято з реалізації без будь-якого маркування 10 кг. сосисок «Європейські» виробництва ТОВ «Приватний Ужгородський м’ясокомбінат» у вакуумній упаковці та 15,1 кг. сира твердого невідомого виробника. Тимчасово припинялась реалізація м’яса птиці, масла, олії, сира сичужного «Чедер Еко», повидла і т.д. до наявності сертифікатів відповідності, посвідчень якості.

Перевірками організації харчування дітей в оздоровчих таборах при Ужгородській гімназії та загальноосвітніх школах №№ 5,8,19, що в обласному центрі, встановлені факти незадовільного забезпечення такими свіжими овочами, як морква столова, цибуля ріпчаста, капуста білокачанна.

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 32 особи, на яких накладено адміністративних штрафів на суму 2,0 тис. грн. До суб’єктів господарської діяльності застосовано економічні санкції на загальну суму 3,6 тис. грн.

Про стан організації харчування управління проінформувало обласну Раду профспілок, органи місцевого самоврядування.

Слід відмітити, що одночасно управлінням проводились перевірки стану тимчасового проживання дітей в оздоровчий період.
Віталій Танчинець, начальник обласного управління захисту прав споживачів
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини