На Закарпатті новонародженим дітям батьки все частіше присвоюють біблійні імена

Серед імен, які присвоювалися в Україні дітям при реєстрації народження, найпопулярнішими протягом першого півріччя 2007 року були близько 30. Про це повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович з посиланням на статистику органів реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції.

На Закарпатті новонародженим дітям батьки все частіше присвоюють біблійні імена Зокрема, за словами Міністра, у першому півріччі поточного року популярними були 15 жіночих: Анастасія, Анна (Ганна), Софія, Марія, Дар’я (Дарина, Дарія), Єлизавета, Катерина, Вікторія, Аліна, Вероніка, Кристина (Христина), Юлія, Олександра, Валерія, Діана. А також 15 чоловічих: Олександр, Максим, Владислав, Дмитро (Дмітрій), Артем, Іван, Ілля, Микита (Нікіта), Данило (Данііл, Данил), Кирило (Кірілл), Андрій, Єгор, Володимир, Богдан, Назар.

При цьому, зазначив Міністр юстиції, імена Анастасія, Анна, Софія, Єлизавета, Марія, Катерина, а також Олександр, Максим, Владислав та Дмитро – очолили рейтинг популярності практично в усіх регіонах України.

За словами Олександра Лавриновича, аналіз тенденцій 2007 року щодо присвоєння імен показує, що протягом першого півріччя дітей часто називали ім’ям, яке відповідало дню янгола. Також мотивом для обрання імені дитини ставала сімейна традиція, за якою сина або доньку називали іменем батька, діда, матері чи бабусі.

Основу імен, що присвоювалися новонародженим з початку поточного року, складали також імена християнського календаря, традиційні імена, та імена, успадковані від попередніх поколінь.

На основі національних традицій називали немовлят практично в усіх областях. При цьому, повідомив Міністр, органи кримської юстиції відзначили тенденцію в сім’ях, де батьки належали до двох національностей – татарської та слов’янської. При реєстрації дитині в таких сім’ях присвоювалося переважно татарське ім’я.

Іноземні імена, склали близько 20 відсотків серед імен, якими нарікалися новонароджені українці.

Так, повідомив Міністр, в західноєвропейських мовах часто запозичувалися такі чоловічі імена як Роберт, Ерік, Генріх, Фелікс, Крістіан, Альфред, Рональдо, Оскар, Вільям, Стівен, Домінік, Рауль, Герман, Еміль, Анрі, Арман. Жіночі - Емілія, Сільвія, Агата, Моніка, Ніколь, Патриція, Ванесса, Франческа, Кароліна, Люсі, Ізабелла, Евеліна, Лоліта, Сабіна, Шарлота, Паула, Ненсі, Луїза, Віолетта, Домініка, Католіна, Аніта, Ізабелла, Каміла, Рената, Саманта.

Спостерігається тенденція повернення до російських особистих імен, таких як Варвара, Поліна, Аріна, Іван, Ніколай, Мирон, Макар, Родіон, Акім.

Серед імен, якими нарікалися немовлята з початку року, традиційно зустрічалися також чимало східних імен, що пояснюється проживанням в Україні великої кількості національних меншин. Зокрема, дівчаток нарікали такими іменами як Аміна, Лейла, Гюнай, Саліма, Гюлшура, Санамжан, Халіджа, Гульнар. Хлопчиків - Хан, Абдул-Рахім, Сімбат, Самір, Тигран, Хусейн, Радж, Ібрагім, Ізмаїл, Карім, Омар, Азер, Зіяд, Катран, Шота.

Територіальні органи юстиції, за словами Олександра Лавриновича, відзначають також зростання кількості застарілих імен. Зокрема, у Харківській області таке зростання охарактеризували як значне. Серед застарілих імен, якими немовлят реєструють найчастіше, чоловічі - Захарій, Лука, Любомир, Радомір, Єлисей, Феодор, Іоан, Матвій, Лаврентій, Макар, Савелій, Борислав, Аристарх, Лучезар, а також жіночі - Аполлінарія, Іулінарія, Мстислава, Злата, Соломія, Роксолана, Марфа. Крім того, у Луганській області відзначають тенденцію присвоєння немовлятам імен, поширених в 50-70-ті роки. Наприклад, Уляна, Анфіса, Василина, Степан, Тимофій.

Все більше популярним в Україні, за словами Міністра юстиції, стає присвоєння подвійних імен, складовою яких є імена Єва, Марія, Анна, Тереза, Софія.

Часто також батьки звертаються до жіночих імен, утворених від чоловічих: Павла, Василина, Іванна, Олександра, Богдана, Руслана.

Все частіше новонародженим дітям батьки присвоюють біблійні імена – Адам, Єва, Мойсей, Давид, Каїн, Самуїл, Лука, Аврам, Рувим, Рахіль, Сара, Магдалина, Єсфірь. Особливо цю тенденцію відзначають органи юстиції Закарпатської та Рівненської областей.

Спостерігається також тенденція росту кількості імен, що належать героям популярних телесеріалів або зіркам естради, історичним, міфічним персонажам або книжковим героям. Зокрема, Жасмин (Жасмін), Аріанна, Афіна, Аврора, Одісей, Офелія, Тімерлан (Тамерлан), Чингіз, Дарій, Діонісій, Клеопатра, Есмеральда.

Разом з тим, відзначив Олександр Лавринович, спостерігається тенденція до різкого зниження імен, популярних у 80-90-ті роки. Зокрема, таких як Сергій, Леонід, Григорій, Георгій, Ярослав, Михайло, Василь, Валентин, Віктор, Світлана, Наталя, Оксана, Ірина, Галина, Олена, Ольга, Любов, Ніна, Лідія, Надія, Лариса, Ярослава, Майя, Ляля. Як не дивно, з огляду на кількість дітей, що були названі цими іменами у попередні десятиліття, сьогодні вони поступово переходять у категорію рідкісних.

Існують певні традиції щодо поширеності імен, і в регіональному розрізі. Наприклад, якщо імена Назар, Богдан, Данііл та Остап є в десятці найпопулярніших імен в цілій низці областей, переважно західних та центральних, то, наприклад, в Одеській області ці імена органи юстиції згадують серед рідкісних. Ім’я Тарас набуло значного поширення в Миколаївській, Житомирській, Івано-Франківській областях, проте згадується серед рідкісних в Дніпропетровській області. І якщо ім’я Марія є одним з найпопулярніших практично у всіх областях України, то в Донецькій області воно також потрапило до рідкісних.

Як завжди не обійшлося без дивних імен.

Серед особливостей Олександр Лавринович назвав приклади надання дітям російських імен в українському написанні: Владимер, Кірілл, Дмітрій, Артьом, Філіп, Глєб, Альона, Лізавєта.

Крім того, з початку року в Україні були зареєстровані діти, імена яких набувають несподіваного значення в українській мові або незвично пишуться чи звучать. Зокрема, дівчаток нарікали Лілі-ен, Мерседес, Сатанік, Гайналка, Бобі, Деві, Теля, Принцеса, Золушка, хлопчиків Гарріслав, Альоша, Медуля, Сервер, Грант, Лаша-Микита, Алім-Артем, Кіріл-Нелю.

А в Криму дитину, яка народилася на День Святого Валентина, назвали ім’ям давньогрецького бога любові – Ерос.
Прес-служба Міністерства юстиції України
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини