У Мукачеві в одній книжці презентували літературну творчість мукачівців ХХ-ХХІ ст

Наприкінці 2013 року на книжковій мапі Мукачева з’явилася ще одна книга, яка об’єднала літературну творчість мукачівців ХХ-ХХІ століття – „Від „Полум’я” до „Рідного слова”. Літературний альманах, упорядниками якого стали очільники двох відомих у місті літоб’єднань – Василь Пагиря (літературне об’єднання „Полум’я”) та Михайло Шушкевич (літературне об’єднання „Рідне слово”) – містить поетичні та прозові твори авторів, які в певний час творили і творять літературну історію міста.

У Мукачеві в одній книжці презентували літературну творчість мукачівців ХХ-ХХІ ст

27 лютого у Мукачівській міській публічній бібліотеці відбувся своєрідний Театр однієї книги, акторами якої стали літератори міста, творчість яких представлена у даному альманасі, а глядачами – поціновувачі красного письменства: представники міської влади, члени громадських об’єднань міста, журналісти, читачі бібліотеки.

Про діяльність літературного об’єднання „Полум’я”, створеного у 1954 році, розповідав його колишній голова – відомий краєзнавець, письменник, Почесний громадянин Мукачева Василь Пагиря. Він, зокрема, зазначив, що з літоб’єднання виросли провідні письменники Закарпаття як: Лука Дем’ян, Микола Матола, Юрій Мейгеш, Йосип Жупан, Федір Іванчо, Андрій Карабелеш, Юрій Керекеш, Людмила Кудрявська, Володимир Фединишинець, Іван Чопей, Василь Пагиря, Василь Греба, Дмитро Кешеля та ін.

„На сьогоднішній день у творенні літератури нашого міста значну роль відіграє літературне об’єднання „Рідне слово”, яке об’єднало і згуртувало навколо себе людей різного віку, різних професій та життєвих уподобань, – відзначив його голова Михайло Шушкевич. – Сьогодні ми втілили чудову ідею: 78 мукачівських літераторів представлені в одній книзі. Я щиро радий і вдячний кожному, хто доклав зусиль для її виходу в світ”.

До речі, Михайло Якович очолює літоб’єднання з 2006 року, яке за цей період значно „виросло”: за останні роки світ побачили більше півсотні авторських поетичних і прозових книг членів літературного об’єднання та літературних альманахів, більшість з яких презентовано у нашій бібліотеці.

„Довгоочікуваний проект, який реалізували для нас Василь Пагиря та Михайло Шушкевич, – наголосила у своєму виступі поетеса Тетяна Рибар, – став історичним фактом, подією, пам’яттю, яка стане своєрідною естафетою спадкоємцям, наступній плеяді майбутніх літераторів”.

Відродити літературні читання та поетичні вечори пропонував поет, публіцист, редактор газети „Мукачево” Віктор Дворниченко: „Вспоминаю, как на таких вечерах, мы молодые, еще совсем „зелёные” поэты, с гордостью читали свои стихи и как бурно потом обсуждали их. Такие встречи дают молодому талантливому человеку возможность быть увиденным и услышаным...” А на запитання ведучої, де черпає натхнення, відповів рядками із вірша:

Мне бы в горы,

В полонины на всё лето,

Где трембитой

Будят солнце пастухи –

Осенью вернулся бы поэтом

И принёс бессмертные стихи!

Своїми думками, спогадами, враженнями ділилися й інші учасники зустрічі: Валентина Кушнір, Йосип Бартош, Гізелла Лімбах, Віктор Дворниченко, Іма Микуліна, Михайло Ісаєвич... Для присутніх вони читали свої твори, представлені у даному літературному альманасі.

Активістка місцевого осередку Союзу жінок українок Галина Сербіна прочитала вірш Сергія Подосьонова „Спасибо тебе, Украина”.

У програмі зустрічі звучали і пісні „Вечір в місті”, „Любовь как облако”, „Моя кохана”, „Світанок”, „Моєї мрії місто” на слова мукачівських поетів Михайла Ісаєвича, Володимира Маслова, Валентини Кушнір, Іми Микуліної та Михайла Шушкевича, музику до яких написав композитор Михайло Герц.

Свято книги пройшло на одному диханні: гармонійне поєднання поезії і музики подарували глядачам справжню насолоду та душевну гармонію.

Тетяна Туряниця,  провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської міської ЦБ ім. О.Духновича

01 березня 2014р.

Теги: поет, вірші

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини