Цьогоріч прокуратура "вибила" з боржників майже 3 млн грн заборгованої закарпатцям зарплати

Рік тому заборгованість по зарплаті в області сягала понад 10 мільйонів гривень, зараз – трохи більше 5 мільйонів гривень. З яких 2,3 млн. грн. на підприємствах-банкрутах.

З початку цього року прокурори більш прискіпливо почали ставитися до проблеми заборгованості, більш налагоджений зв’язок із обласною державною адміністрацією. Сьогодні проводяться спільні наради, на яких збираємо міських голів і керівників районів. На рівні прокуратури області – проводимо навчання, координаційні міжвідомчі наради. 

І маємо здобуток – сума, на яку реально виконано рішень суддів з питань оплати праці, за заявами прокурорів становить майже 3 млн. грн. – поінформував прокурор Закарпатської області Володимир Корбань.

Захист прав громадян на своєчасне отримання заробітної плати є пріоритетним у нашій наглядовій діяльності, а відтак нагляд за додержанням і застосуванням законів у цій сфері знаходиться у мене на особливому контролі.

Як наслідок - органами прокуратури області перевірками охоплені всі органи контролю, які уповноважені на здійснення функцій державного нагляду у цій сфері. 

Так, лише галузевим підрозділом прокуратури області упродовж минулого року проведено 4 перевірки в інспекції з питань праці, за результатами яких 5 інспекторів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

До характерних порушень, які виявлялись при проведенні перевірок, відносяться: залишення поза увагою документів щодо руху коштів на підприємствах, де наявна заборгованість по заробітній платі, невідповідність актів перевірок законодавчим вимогам тощо. 

За втручання прокуратури області, інспекцією праці зосереджено зусилля на виявленні фактів безпідставної невиплати заробітної плати, а прокурорами районної ланки вжито заходів кримінально - караного реагування. 

Зокрема, прокуратурою міста Мукачева вже завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно директора Мукачівського міського комунального підприємства «Мукачівводоканал». Керівник безпідставно не виплатив працівникам заробітну плату в сумі 1,7 млн. грн.

Прокурором Виноградівського району також завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт щодо керівника ПАТ "Затисянський хімічний завод", який безпідставно не виплатив працівникам підприємства заробітну плату в сумі понад 243 тис. грн. 

Загалом у кримінальних провадженнях щодо невиплати заробітної плати встановлено матеріальну шкоду в сумі 2,3 млн. грн., з яких під час досудового розслідування відшкодовано 1,7 млн. грн. 

Завдяки втручанню прокуратури області, завершено процедуру оцінки майна ТОВ "Закарпатполіметали", де борг по заробітній платі складав 4,9 млн. грн.. Вже проведено аукціон та укладено договір купівлі-продажу майна на суму понад 5 млн. грн. Як наслідок, заборгованість із виплати заробітної плати суттєво знижено і робота в цьому напрямку триває. 

Всього органами прокуратури області у вказаній сфері прийнято 36 постанов про проведення перевірок, розпочато 7 кримінальних проваджень, 5 з яких скеровано до суду з обвинувальними актами. За внесеними поданнями до відповідальності притягнуто 14 осіб органів влади та контролю, вжито заходів до відшкодування понад 540 тис. грн. До суду пред'явлено 205 позовів та заяв щодо стягнення на користь громадян боргу з оплати праці на загальну суму 764 тис. грн. Судами вже розглянуто та задоволено 203 позови на суму 1 млн. грн. Реальне виконання рішень судів у зазначеній категорії справ за заявами прокурорів складає 2 млн. 37 тис. грн.

Але в кожному випадку якщо людина вважає, що її права порушено, вона може звернутися до суду з позовом самостійно, звернутися до інспекції праці або, якщо особа вважає, що порушення є кримінально караним,-безпосередньо до правоохоронного органу, до нас. Зокрема, торік органами прокуратури області вирішено 74 звернення громадян з питань оплати праці.
 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

10 лютого 2014р.

Теги: зарплата, заборгованість

Коментарі

справедливіст 2014-02-10 / 20:55:05
фікція нічого взагалі прокуратура у нас не робить, окрім як "рішалово".

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини