Келвін Джонс. Музика з-за океану

Кожен вид мистецтва промовляє до нас своєю мовою: література - словами, живопис - фарбами, кольорами й лініями, а музика – красою звуків. І саме музика має найбільший вплив на всі інші види мистецтва. Зокрема, дуже важливу, а деколи навіть головну роль вона відіграє в кіно. Музичний супровід створює емоційне тло для перегляду фільму, викликає ефект присутності, своєрідної співучасті глядача. Часом вдалий саундтрек здатен приховати візуальні недоліки окремого епізоду, а добра композиторська робота - «витягнути» всю картину.

Келвін Джонс. Музика з-за океану

Сучасний композитор, що працює в кіно – це надто складна професія. Він мусить бути універсальним: володіти всіма стилями і жанрами письма, орієнтуватися в класичних і модерних музичних напрямах, а також знатися на тонкощах кіномистецтва та звукорежисури. Ужгороду поталанило: 5 лютого ми маємо змогу познайомитися саме з таким Майстром.  

КЕЛВІН ДЖОНС – талановитий американський композитор, піаніст і продюсер. Відомий своїм свіжим поглядом на мистецтво, унікальним стилем письма та тонким чуттям до вимог часу. Музику  для  телебачення  і  кіно почав писати на самому початку своєї  кар'єри. Зокрема, брав участь у створенні звукового супроводу до документального фільму «Little Town of Bethlehem» («Мале місто Вифлеєм») Джима Хенона - автора стрічок «End of the Spear» («Вістря списа») та «Beyond the Gates of Splendor» («За брамами раю»). Остання  аналогічна робота Келвіна –  музика  до  фільму  Дінеша  Десоузи  «2016:  Obama’s  America» («2016: Америка  Обами»).  Цей  документальний  фільм  встановив  новий  рекорд з кількості  переглядів (з  розрахунку  на  душу населення у всьому світі). Збори від картини склали 36 мільйонів доларів, що зробило її другою серед найкасовіших документальних фільмів.

Справжньої популярності набув Келвін Джонс як автор «White Water Chopped Sticks». В основу твору покладено простеньку вправу «Чопстікс» (щось на зразок «Собачого вальсу»). Однак, ця п’єса, виконана в дуеті з Міс Небраска Терезою Скенлан перед телевізійною аудиторією майже в 14 мільйонів глядачів, принесла останній перемогу в конкурсі «Міс Америка-2011». Згодом Кельвін і Тереза випустили  спільний  альбом «Dueling Piano» («Дуель Фортепіано») – подарунок шанувальникам,  який  об’єднав кращі роботи Кельвіна та підкреслив таланти міс Америки як вокалістки й піаністки. 

КОРОТКА БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Перший  вплив  музики Келвін відчув у церкві. Як син пастора, він мав можливість повною мірою розкрити  свої  таланти  і  рано  зрозумів,  що  фортепіано – це його інструмент. Отримав прекрасну музичну підготовку, завжди відзначався особливим підходом до виконання класичних творів, наповнюючи їх  власною енергією й емоціями. Тим не менш, Келвін закінчив коледж як економіст. І це, безумовно, допомогло йому у просуванні власної  музичної кар'єри: він заснував свою студію звукозапису і підписав контракт з відомою компанією для дистрибуції в усьому світі. 

У 21- річному віці  молодий композитор презентував перший альбом  «Through High Places» («Крізь висоти»), в якому виклав свої враження від подорожей Заходом, захоплення красою та щедрістю природи, вдячність до Творця. Наступна збірка– "Coming  Home"  («Дорога  додому») –присвячена традиційним різдвяним класичним мелодіям та композиціям, навіяним музикою Гайдна, Вівальді, Альбіноні, Баха та інших композиторів епохи бароко, яку хлопчик з раннього дитинства чув у рідному домі. Третій альбом,  «Uncharted  Waters»  («Невідомі  води»),  кличе у незнаний, непідвладний нам світ. Для зображення того  таємничого океану автор використав весь динамічний діапазон і необмежені можливості фортепіано.

Келвін Джонс активно гастролює. Музика композитора визначається тонким ліризмом та багатим аранжуванням. Окрім того, як талановитий піаніст, він із задоволенням виконує популярну класику і сміливо її інтерпретує. Український глядач вже отримав певне уявлення про цього майстра. Зокрема гарний резонанс мали його минулорічні виступи в Одесі, Хмельницькому та Вінниці. Цього разу заокеанський музикант крім Ужгорода відвідає ще Рівне, а потім попрямує до Бішкеку (Киргизстан). До слова, після знайомства з українською музикою Келвін Джонс був у захваті від акордеону. Виявляється, у США дуже рідко грають на цьому інструменті.  «Фішкою» концертів музиканта є його невимушене спілкування з аудиторією: між номерами програми він охоче ділиться з присутніми своїми яскравими, часто іронічними коментарями. До речі, ім’я нашого героя доволі поширене в англомовному світі. Зокрема, повний його тезка і співвітчизник – це боксер, який програв у першому ж раунді бій  Віталію Кличку у далекому 1997 році. Наразі, ніяких поєдинків – тільки романтичні композиції,  художні відео-кліпи та чудова нагода відкрити нове – музичне – ім’я. 

Отже, 5 лютого, о 18.30 відбудеться    

КОНЦЕРТ КОМПОЗИТОРА Й ПІАНІСТА КЕЛВІНА  ДЖОНСА  (США) у супроводі СИМФОНІЧНОГО ОРКЕСТРУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ФІЛАРМОНІЇ. Диригент  Вікторія  СВАЛЯВЧИК-ЦАНЬКО. Ведуча програми та перекладач  Сусанна КАСО.

 
 
 
                                                                        
 

Підготувала Таїсія Грись

27 січня 2014р.

Теги: Келвін Джонс, музика, океан

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини