Позитиви і проблеми перших шести місяців розглядала розширена колегія Закарпатської ОДА

У четвер, 9 серпня відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації з керівниками районів та начальниками структурних підрозділів облдержадміністрації під головуванням голови облдержадміністрації Олега Гаваші та голови облради Михайла Кічковського.

Основну увагу приділили підсумкам соціально-економічного розвитку області за І півріччя, виконанню місцевих бюджетів та підготовці до осінньо-зимового сезону.

За обсягами зростання промислового виробництва Закарпаття серед лідерів у державі. За темпами виробництва промислової продукції з початку року область також утримує перші місця серед інших регіонів країни. Начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов серед позитиву називає і високі темпи приросту, які досягнуто у галузях переробної промисловості, машинобудуванні (на 47,5%), виробництві будматеріалів (на 23,7%), хімічній і нафтохімічній промисловості (на 23%), обробці деревини та виробів з неї (на 13,9%), виробництві харчових продуктів та напоїв (на 12,5%). Значно поліпшилися фінансово-економічні показники у промисловості. Вище середньоообласного показника обсягів промислового виробництва у Свалявському (150,5%), Ужгородському (137,9%) районах та Мукачеві (137,5%). А ось у Міжгірському, Берегівському, Тячівському районах з початку цього року допущено зниження обсягів промислового виробництва.

У І півріччі цього року на 2,8% зріс обсяг валової продукції сільського господарства. Завершено збір озимих і розпочались жнива ярових зернових. Покращується фінансове становище сільгоспвиробників та знижується заборгованість до бюджетів. За січень-червень обсяг збитків зменшився майже наполовину, у той час, як майже вдвічі зросли прибутки сільгоспвиробників.

Проте на колегії говорили передусім про проблеми і резерви, які мають на місцях органи влади. Так, «живі» гроші у них, у прямому розумінні, - під ногами: від продажу земельних ділянок на аукціоні надходження у місцеві бюджети можуть бути значно більшими. Загалом станом на 1 червня цього року від продажу землі вже надійшло 30,8 млн.грн., або 68,7% річного завдання. Продаж земельних ділянок, вільних від забудови, проводиться винятково через аукціон. Усього рішенням відповідних місцевих органів самоврядування та виконавчої влади затверджено до продажу 109 земельних ділянок загальною площею 311,1 га.

Гостро ставилось на колегії питання діяльності ринків, особливо - стихійних. Через безконтрольність місцевих органів влади процвітає несанкціонована торгівля у невизначених місцях з порушенням прав та інтересів споживачів, незадовільний контроль за роботою ринків з боку органів виконавчої влади. Наступна колегія ОДА буде присвячена саме цьому питанню.

В області активно освоюються капітальні вкладення. Станом на 1 липня 2007 року від річного обсягу субвенцій з держбюджету (59,8 млн.грн.) до обласного бюджету надійшло 10 млн. 354 тисяч гривень. Область отримала субвенції на реалізацію інвестиційних проектів у сумі 5,87 млн. грн. та 4,48 млн. грн. – на соціально-економічний розвиток. За рахунок субвенцій з держбюджету будуються 10 шкіл, хірургічний та кардіологічний корпуси обласної лікарні, проводиться реконструкція облмуздрамтеатру, низки об’єктів житлово-комунального призначення. Ці роботи треба завершити до початку опалювального сезону, - наголосив Віктор Погорєлов.

Позитивом є і те, що зберігається позитивна тенденція щодо збільшення загального рівня розрахунків за спожиті енергоносії, послуги тепло-, водопостачання. За підсумками шести місяців цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого зросла оплата за електроенергію. Однак рівень розрахунків підприємств теплокомуненергетики з ДК „Газ України” за спожитий природний газ незадовільний. Станом на 3 липня цього року він склав лише 55 відсотків. Щоб не було проблем із початком опалювального сезону, керівники міст і районів мають зробити все можливе, аби забезпечити повну проплату за енергоносії, наголосив голова облдержадміністрації.

Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Петро Лазар наголосив, що у І півріччі цього року в області мобілізовано податків до бюджетів усіх рівнів в обсязі 1 097 821,4 тис. грн. До державного бюджету мобілізовано 730 411,2 тис.грн. До загального фонду місцевих бюджетів за перше півріччя цього року надійшло доходів у сумі 275 219,9 тис. грн. Виконання затвердженого плану доходів загального фонду за І півріччя цього року забезпечено у всіх адміністративно-територіальних одиницях. З початку року у дохідну частину загального фонду місцевих бюджетів області понад план надійшло 43 млн. гривень, які були спрямовані зокрема і в соціальну сферу.

До слова, розвиток цієї галузі – серед основних пріоритетів діяльності обласної влади. Отож голова облдержадміністрації ще раз зосередив увагу керівників районів на реалізації соціальних ініціатив Президента України. Звичайно, соціальну політику визначають в Києві і кошти на пенсії та інші соціальні виплати теж ідуть з центра. Але є певні завдання, які нам під силу вирішити самотужки: від того, як спрацюють безпосередньо в районах, залежить, скільки буде відкрито нових шкіл і дитсадків, закладів медицини і освіти тощо.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
13 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини