В Ужгороді провели четвертий фестиваль «Коляди в старому селі» (ФОТО, ВІДЕО)

Уже кілька років поспіль на Різдвяні свята в Закарпатському музеї народої архітектури та побуту (директор Габріела Андял) проходить обласний фестиваль “Коляди в старому селі”. Цьогоріч він був особливо велелюдним, завдяки гарній організації та чудовій весняній погоді.

В Ужгороді провели четвертий фестиваль «Коляди в старому селі» (ФОТО, ВІДЕО)

У неділю понад двадцять колядницьких колективів зі всіх районів області взяли участь у культурно-мистецькій акції. Учасники та чисельні гості фестивалю мали щасливу нагоду послухати колядки, що побутують на Закарпатті, і багато з яких мають столітню історію, а також скуштувати смачні різдвяно-новорічні страви. Серед тих хто репрезентував народну творчість краю зразковий дитячий фольклорний ансамбль “Кирниченька” Іршавського районного будинку культури (керівник Едіта Токар), народний ансамбль пісні і танцю “Лісоруб” селища Великий Бичків Рахівського району (художній керівник Володимир Шепета), бетлегем клубу села Оросі Берегівського району (керівник Еріка Міговк), народна художня бригада “Чинадійка” будинку культури села Чинадійово Мукачівського району (керівник Ольга Прокоп), колядницька група “Різдвяна зірка” клубу села Завосино Великоберезнянського району (керівник Наталія Поляк) та інші відомі колективи краю. Треба відзначити колядницьку та щедрувальну групу Воловецького районного будинку культури (керівник Марія Більська) та  бетлегем Міжгірського районного будинку культури (керівник Вікторія Янчик), які надвичайно гарно, професійно й органічно виконали старовинні верховинські колядки, створили святковий, піднесений настрій. До слова, ці колективи систематично беруть участь у різних культурно-мистецьких акціях, що відбуваються у нашому краї. Принагідно відзначу, що в гірських районнах найбільше плекають і зберігають свої традиції, що засвідчують чисельні фестивалі, конкурси тощо. Порадував своїх шанувальників і Заслужений академічний Закарпатський народний хор (керівник – заслужений працівник культури Наталія Петій-Потапчук), який виконав кілька колядок. Гарно виступив дитячий  фольклорний колектив Солотвинської дитячої школи мистецтв Тячівського району (керівник Земфіра Попович) та бетлегем будинку культури села Чома Берегівського району (керівник Ангела Решко-Папп).

Оригінальний і неповторний виступ продемонстрував колектив з Хустщини, показавши видовищне дійство “Шархань”, яке на Закарпатті побутує тільки в цьому районі, і має прадавнє коріння, колядницька група фольклорного ансамблю “Нівроку” Перечинського районного будинку культури (керівник Євген Судаков), вокальний ансамбль  “Арніка” Ужгородського районного будинку культури (керівник Леся Дубенко).

У програмі свята було богослужіння в Шелестівській церкві Архангела Михаїла, пройшла також ярмарка-продаж творів народних умільців Закарпаття. Серед них заслужений майстер народної творості України Ендре Гіді, Антоніна Ісак-Дурда, Ольга Гал, Костянтин Ковган та інші. Майстри репрезентували гончарні та керамічні вироби, різьбу з дерева, вишивку та живопис тощо.

В організації та проведенні фестивалю взяли участь Закарпатська обласна державна адміністрація, управління культури  Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатський музей народної архітектури та побуту, Обласний організаційно-методичний центр культури.

Фестиваль засвідчив багатство, оригінальність та неповторність багатонаціональної культури нашого краю, що зумовлена спільною історією етносів, що споконвіку живуть на цій землі, а ще продемонстрував, що народна культура викликає дедалі більше зацікавлення.

Володимир Мишанич. Фото прес-центру ОДА і 7dniv.info

12 січня 2014р.

Теги: коляди, бетлегем, вертеп

Коментарі

Олег 2014-01-13 / 22:46:46
Дорогий "УКРАЇНЕЦЬ" : Прославляти Богомладенця можна на різних мовах . Я почув на фестивалі колядки на українській , венгерській , словацькій та російській мовах . І це є нормально , тому що ми є єдиний славянський народ , якому передається духовна спадщина від наших дідів та прадідів .

Українець 2014-01-12 / 20:50:19
Був там.
Замерз, але наколядувався. Молодці організатори!
Потрібно відроджувати нашу культуру, традиції і тоді виросте покоління патріотів, яке зламає процес русифікації та танслідки дії московинів.
Скажу дві речі, які дуже запам'ятались:
1) На виступ Ледиди люди ніяк не відреагували. Якщо колядникам плескали голосно, то тут було тихо як у морзі. Пане Ледидо, подумайте над цим. Чи Ви є державним службовцем області, якого підтримує нарід області? У мене в цьому питанні великі сумніви. Вас хвалять Ваші холуї і підлабузники;
2) Дуже гарно колядували дітки ізсвященником( видно ставленник Гундяєва московського) з Тибави, та як заколядували на московинскій мові, то мене, українця мало не знудило. Невже у нас, на Закарпатті немає хороших колядок, щоб ще колядувати московським суржиком?

влад 2014-01-12 / 19:28:06
Молодці! Оперативно працюєте.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини