Чемпіони народжуються в закарпатському Фанчикові

Село Фанчиково у Виноградівському районі Закарпаття виділяється своєю толерантністю. Тут віддавна мирно уживаються церкви римо-католицької, греко-католицької, протестантської і православної конфесій, завжди знаходять спільну мову угорці й українці. Жителі Фанчикова, Тросника, Притисянського й Чонкаша, об'єднані однією сільрадою, вважають себе односельцями і день села святкують разом.

ТУТ ЧИ НЕ НАЙБІЛЬШЕ НА ЗАКАРПАТТІ ТРАКТОРІВ

Загалом Фанчиково за своєю біографією досить схоже на сотні інших закарпатських сіл; Колись тут процвітав відомий, удостоєний високих державних відзнак колгосп "Іскра", завдяки якому розвивалася соціальна інфраструктура, працювали промислові цехи, забезпечувався благоустрій. Пам'ятник Леніну й першій більшовицькій газеті символізував процвітання і стабільність як заслугу тодішньої ідеологічної системи. У 90-х роках "Іскра" почала згасати, на місці колгоспу утворилися слабенькі приватні структури.

Сумна, банальна історія. Хоча разом з тим численні власники паїв не мають особливих проблем, коли потрібно виорати ділянку чи зібрати вирощену пшеницю. Фанчиково виділяється тим, що тут за останні роки сконцентровано найбільшу кількість всілякої сільськогосподарської техніки, її купляли від ближчих і далеких колгоспів, які розпадалися, завозили з-за кордону. Місцеві умільці підремонтовували техніку, монтували нові пристосування і в результаті село має понад півсотні всіляких косарок, тракторів, комбайнів. Ціна за обробку землі у Фанчикові на порядок нижча, ніж деінде. Якщо настане снігова зима, в арсеналі сільської ради снігоочисна лопата, яку можна прилаштувати до трактора і оперативно звільнити вулиці від снігу.

ПЕРШІ ГОЛИ РАЦ ЗАБИВАВ У ФАНЧИКОВІ

Села, як і люди, мають свої таланти. Фанчиково, наприклад, — кузня спортивних талантів. Село віддавна відзначалося футбольними традиціями. Місцева команда колись успішно виступала на обласних чемпіонатах. І в тому, що саме фанчиківець згодом став чемпіоном європейського кубка кубків, багаторазовим чемпіоном Радянського Союзу, є своя закономірність. Мова йде, звичайно, про Василя Раца, який перші свої голи забивав на фанчиківському футбольному стадіоні.

Спортивні традиції збереглися й понині. Фанчиково і зараз має футбольну команду - триразового чемпіона області, багаторазового чемпіона кубка області. Це я про жіночу футбольну команду. Наталія Керечанин, Богдана Вароді, Віра Тупиця, Вікторія Егреші зараз навчаються у Харкові і грають за тамтешню збірну на чемпіонаті України.
Мирослава Егреші визнана кращим гравцем західноукраїнського регіону і зараз є членом збірної Закарпаття.

Ще одне відоме спортивне ім'я — Георгіна Федосенко. Вона успішно грає на європейських тенісних кортах, є членом збірної України з тенісу.

Спортивні досягнення є скоріше результатом спортивних традицій, аніж якоїсь особливої фінансової підтримки. На місцевий бюджет сподіватися не варто. Цього року депутати вділили на розвиток спорту 1000 гривень. Можливо, порівняно з іншими селами це й немало, але для потреб спорту сума надто скромна.

Інші фанчиківські таланти проявили себе у банківсько-економічній сфері. Вихідці з Фанчикова і Тросника — відомий науковець, доктор економічних наук Василь Ярема, директор Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчар, керівник філії "Приватбанку" Володимир Ковач, керівник Виноградівського відділення "Райфайзен Аваль" Ірина Фабрикова, директор фірми "Мікаланд", депутат обласної ради Юдіта Петеї, керівник фірми "ABE Виноградів" Адальберт Жидик...

ТИСА "ХОЧЕ" ДО... ФАНЧИКОВА

У чомусь село виділяється, у чомусь схоже на сотні інших українських сіл. Як і скрізь, доводиться вирішувати проблеми благоустрою, ремонту доріг, будівництва соціальних об'єктів. Юрій Мар'ян, ставши минулого року головою села, поставив собі за мету вирішувати їх конкретно, крок за кроком, залучаючи до справи всю громаду. Саме завдяки підтримці села на переважній більшості вулиць було змонтоване вуличне освітлення. Цього року його встановлять повністю на всіх вулицях. Іншу проблему - вивезення сміття - вдалося вирішити завдяки фірмі "ABE Виноградів". Фанчиково одним із перших уклало угоди з фірмою. Місцеві сміттєзвалища поступово ліквідовуються.

До облаштування доріг так само долучилися односельці. Очистку канав, кюветів вони взяли на себе, а вже ремонт дорожнього покриття — виноградівські шляхові організації.

У всьому, що вдалося зробити, Юрій Семенович завдячує своїм однодумцям, переважно молодим підприємцям, які хочуть принести користь селу. І, звичайно, серйозна підтримка відчувається з боку мешканки Фанчикова, депутата обласної ради Юдіти Петеї. Мається на увазі і фінансова допомога тим, хто її потребує, і вирішення на районному й обласному рівнях важливих для громади питань.
Дещо складніші справи зі спорудженням соціальних об'єктів. Такі речі вимагають багато часу і сил.

Так, як це було з будівництвом школи у Троснику. Завдяки зусиллям попереднього голови Августина Керечана нову школу таки зведено. А от нинішньому голові доводиться думати, як збудувати дитячі садки у Фанчикові й тому ж Троснику. Самих можливостей громади тут замало. Потрібна серйозна державна підтримка.

Хотілося б голові достукатися до державних мужів і з проблемою річки Тиси. її русло швидко змінює напрямок і загрожує з часом підтопленням Тросника. Якщо прочистити старе русло, держава зекономила б мільйонів п'ять. Але поки що жодних конкретних рішень не зроблено.

ЛЕНІН ПОЗА ПОЛІТИКОЮ

І насамкінець - про святкування Дня села як певного підсумку, віддзеркалення сучасних тенденцій у Фанчикові. Звісно, був концерт, представлений сільськими талантами, були спортивні змагання, була святкова лотерея з привабливими виграшами, був бограш, яким частували всіх бажаючих, і були відзнаки й подяки від оргкомітету, який організовував свято. Зокрема, в номінації кращий двір села відзначені Ольга Параска із Фанчикова і Юрій Егреші із Тросника. У номінації "кращий керівник соціальної установи" переможцем визнана завідуюча дитсадком Олена Кізмон. Фанчиківець, директор фірми "ABE Виноградів" Адальберт Жидик названий кращим підприємцем села. Найсмачніший бограш приготував Олександр Варга. Людиною року в селі назвали голову Юрія Мар'яна. Фанчиківці (принаймні ті, з яким спілкувався) вважають, що це справедливо.

Покидаючи ошатне село, звернув увагу на пам'ятник Леніну. П'єдестал потроху руйнується та й територію навколо доглянутою не назвеш. У районі колись було понад 50 бюстів і пам'ятників колишньому лідерові есдеків (без "о"). Одні непомітно позникали, а поодинокі "помирають природною смертю". У Фанчикові все-таки мають намір підновити пам'ятник. Політичні смаки тут ні до чого. Просто туристи з Угорщини, Чехії, Австрії мають звичку фотографуватися на фоні призабутого політика.
Василь ГОРВАТ, "Новини Закарпаття"
09 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини