Сонце в кишені

Сім’ї закарпатського "губернатора", нардепа-енергетика та місцевого депутата вклали у сонячну енергетику 100 мільйонів. Ці гроші відіб’ють за шість років, а наступні двадцять - «життя в плюсі». Крім того, родини "губернатора" і нардепа фіґурують як власники гідроенергетичного бізнесу, який активно просувають у краї.

Сонце в кишені

Мабуть, у це важко повірити, але у багатіїв теж є проблеми з грішми. Звісно, не такі як у пересічних громадян (де б взяти грошей на прожиття), а зовсім інші, на зразок: куди прилаштувати зароблені горбом копієчки.

В банк нести – страшнувато. Український – може тріснути, закордонний – заморозити рахунок. Тримати під матрацом – невигідно.

Тож треба вкладати у якийсь бізнес, який годуватиме багато років і тебе, і нащадків.

"Губернатор" Закарпаття Олександр Ледида таку годівничку знайшов – це сонячна енергія. Підтвердження цьому «Наші Гроші» знайшли у повідомленні прес-центру Закарпатської облдержадміністрації, присвяченому візиту губернатора на сонячну електростанцію «СЕ-1» у селі Ратівці, яка є найбільшою у Західній Україні.

Плюси проекту. Всі модулі мають спеціальний захист, тому ані град, ані сніг, ані якісь механічні пошкодження таким поверхням не страшні. А ще вони самоочищуються, тому з персоналу на території електростанції працюють тільки охоронці. Отримувані тут 5,4 МВт енергії є достатніми для забезпечення 2,5 тисяч приватних будинків.

Вартість проекту. Близько 100 млн. грн.

Окупність проекту. Близько 6 років. З врахуванням того, що термін експлуатації сонячних батарей становить 25 років, виходить, що інвестор 19 років отримуватиме лише «плюс», витрачаючи лише мінімальні гроші на охоронців. Отже, батареї стоять – гроші капають.

А тепер про ризики. І способи їх вирішення.

По-перше, земля під батареями. Бажано платити за неї якнайменше. З цим у закарпатських сонячників проблем немає.

«Сюди вкладені виключно приватні кошти, проте, безумовно, розглядатимемо можливість бюджетної підтримки, а про допомогу в оформленні документів та виділенні землі на місцевому рівні мова взагалі не йде – обласна влада однозначно підтримує такі ініціативи», – заявив під час візиту губернатор Олександр Ледида.

По-друге, взаємодія з обленерго, аби все було підключено та «качало». З цим проблем у закарпатців теж нема.

«Енергія, котру виробляють на цій електростанції, повністю інтегрована в мережу обленерго», – зазначає технічний директор «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

По-третє, «зелений тариф». Його встановлює держава за наступним принципом. Сонячній електроенергії адміністративно призначають ціну у кілька разів вищу від дешевшої атомної та вугільної електрики. Далі вся електроенергія від усіх виробників країни потрапляє на загальний ринок, де вона змішується і отримується вже середня ціна.

Тобто споживач купує, атомники втрачають, «сонячники-вітровики» – заробляють. Чи може це змінитись? Зараз ні.

«Питання розвитку альтернативної енергетики, безперечно, на часі, а завдання щодо використання відновлюваних джерел енергії ставить Глава держави», – каже Ледида.

Тепер давайте порадіємо за тих, хто мудро вклався у цей проект і вже планує будівництво наступної сонячної станції «СЕ-2» у селі Андріївка того ж таки Ужгородського району. Вона буде удвічі потужнішою за Ратівську, яка, нагадаємо, є найбільшою у Західній Україні.

У цитованому вище повідомленні прес-служби ОДА інвестором проекту назвали Богдана Андріїва, депутата від Партії регіонів з Ужгородської міськради. Однак це лише половина правди.

Сонячна електростанція у Ратівці належить ТОВ «Сонячна енергія плюс». Статутний капітал цієї фірми розділено на три частини. Частки по 25% (по 22,40 млн грн. у абсолютному виразі) мають дві панянки – Андріїв Влада Микола-Володимірівна та Андріїв Наталія Миколаївна. Тобто Андріїви контролюють лише половину фірми-інвестора.

Ще 50% «Сонячної енергії плюс» належить іншій компаній – ТОВ «Сонячна енергія». І тут маємо картину маслом. Ось як поділено статутний капітал цієї фірми:

33% (14,85 млн грн.) належить Катерині Михайлівні Ковач. Додамо, що президентом «Сонячної енергії плюс» є депутат Закарпатської облради Сергій Ковач, раніше відомий як директор з інвестицій та технічного забезпечення виробництва «Закарпаттяобленерго». А у Верховній Раді є його батько Василь Ковач (Партія регіонів), який до обрання нардепом очолював «Закарпаттяобленерго». І гроші на сімейному підряді пиляються будь здоров. Лише одна з фірм, яка належить бізнес-партнеру Ковача-молодшого, – «Електро-буд» – за чотири роки натендерила у «Закарпаттяобленерго» Ковача-старшого понад 215 млн грн.

33% (14,85 млн грн.) належить ужгородцю Василю Степановичу Чорнаку. Чесно кажучи, у редакції «Наших Грошей» немає нікого з Закарпаття, тому ми не знаємо що це за чоловік. Однак про всяк випадок нагадаємо. Ужгородську райдержадміністрацію очолював Руслан Васильович Чорнак. А Ірлявську сільраду Ужгородського району очолює Василь Васильович Чорнак. І саме у Ірляві ТОВ «Сонячна енергія плюс» почала цього року просувати проект будівництва чергової сонячної електростанції.

17% (7,65 млн грн.) належить Олександрі Олександрівні Ледиді-Павлюк. Це перша донька "губернатора" Ледиди. Фігурувала у скандалі з приватизацією будівлі колишньої стоматполіклініки на вул. Минайській у Ужгороді.

17% (7,65 млн грн.) належить Катерині Олександрівні Гембік. Це друга донька "губернатора" Ледиди, яка вийшла заміж за місцевого бізнесмена Миколу Гембіка (має будівельну фірму «Апейрон» та торгову «ДЛК ДДТ»).

Ще одна цинічна деталь. Фірма «Сонячна енергія плюс» у Єдиному держреєстрі юросіб вказала свій контактний телефон (0312) 72-86-80. А цей самий номер раніше належав Закарпатському регіональному відділенню Партії регіонів, яке очолює сам губернатор Олександр Ледида. І прописано це відділення у селі Барвінок під Ужгородом – сімейному гнізді Ледид, де нещодавно вирішили покращити систему водопостачання за 13 млн грн. з державного бюджету.

До речі, сонячна енергетика – не єдиний спільний проект Ковачів та Ледид. Є ще таке собі ПП «Комерцконсалт», яке встановило малу гідроелектростанцію на околиці села Тур’я Поляна Перечинського району і має намір невдовзі взятися за гірські річки Лютянка та Бистриця сусідньої Великоберезнянщини. Цю фірму заснували Ярина Юріївна Ковач та мале приватне підприємство «Латекс» Тетяни Петрівни Ледиди. Директор у «Комерцконсалту» той самий, що і у «Сонячної енергії» і «Сонячної енергії плюс» – Андрій Ганзел, брат головного архітектора міста Чоп.

Ось такий приклад приватно-державного партнерства маємо на Закарпатті.

 

Юрій Ніколов

23 грудня 2013р.

Теги: електростанція, Ковач, Ледида, Андріїв

Коментарі

де взяв гроші??? 2013-12-24 / 17:43:33
А звідки у держслужбовця ледиди такі гроші? Може в карти виграв? Так дивись і мільярдером стане. Що тоді нам робити? Точно з голоду поздихаємо

ааа 2013-12-24 / 16:44:17
Ігоре, проект нецікавий і не сучасний. Панелі позаминулого (навіть не передостаннього)покоління з низьким ККД. Такі зараз на Заході демонтують, а утилізація їх дорожезна. тому спихують лохам. Ціну на електрику для споживача знизити за законодавством не може. Але підвищить оскільки переплата тому, хто поставив сонячну станцію буде оплачена з кишень тих, хто платить за електрику, тобто закладена в тарифи.
Сонячна енергетика вигідна суспільству тоді, коли її мож поставити на особняк чи офіс, і т.ч. зменшувати витрати КОЖНОГО, а не кількох сволочей, які змогли вибити лінію на підключення.

ЧИТАЧ 2013-12-24 / 13:15:55
Ц1каво(!) хто зупинить цих брат1в-депутитів Андріївих, уже скупили весь Ужгород: автобусний парк(розвалили, ужгородці стонуть від таких перевезень, постоянно піднімають ціни),на базарі по ул.Краснодонців по безбожному обдерають підприемців, скуповують аптеки, тепер взялись за села, віднімають землю у селян.ЧИ не забагато? Сумно, що наш " губернатор" вступив в долю з цими шахраями.

Ігор 2013-12-23 / 21:05:26
Олег, про продавлювання мінігес знаю. Але конкретно ця сонячна електростанція сучасний і цікавий проект

Ігор 2013-12-23 / 20:59:34
Олег, про продавлювання мінігес чув, але конкретно ця сонячна станція цікавий і сучасний проект, незалежно від власників

журік 2013-12-23 / 18:25:00
Пригадую, як всі ЗМІ взахльоб висвтлювали, як губернатор зробив візит на підприємство, що залучило інвестиції. А виявляється, це він свій бізнес інспектував. :)

Горянка 2013-12-23 / 17:58:47
Справді цікаво чи якийсь інший не владний інвестор, зможе без проблем розмітити такий обєкт інтегрувати в дежавну систему і отримувати від держави гроші за зелений тариф. Ви спробуйте вдома розмістити . Щось, що виробляє більше 10 квт?

О.Д. 2013-12-23 / 17:47:35


Ігор, "плюсами", без мінусів, був переповнений весь закарпатський інформаційний простір. А тут інформація для рівноваги... ))

Про те, як силою продавлюють, всупереч волі громад, гідроелектростанції, ти також не чув? )) Ніколи не підозрював тебе у вибірковості слуху... :)


Ігор 2013-12-23 / 17:02:53
Олег, я особисто не знаю прикладів, щоб іншим підприємцям відмовили у встановленні "фотоелектростанції"
А щодо оренди землі, то під сучасні технологї можна взагалі дати безоплатно.
Тобто, заради обєктивності бажано вказувати і плюси, не лиш мінуси

О.Д. 2013-12-23 / 16:38:09
Ігор, це гроші з наших кишень. Навіть якщо, справді, упустити зловживання владою при виділенні земель і, як тут вже сказали, монопольне і грубе продавлювання цих бізнесів в регіоні. Взагалі, кількість грошей, виділених на компенсацію за "зеленим тарифом", лімітована, а тому цей грошовий потік підім'яв під себе Клюєв. Задай в пошук по Google "Клюєв сонячна енергетика" і просвітишся ))

вася 2013-12-23 / 16:19:46
держава платить фірмі ледиди за 1 кВт електронергії понад 4грн. вотвам і весь бізнес

Ігор Баран 2013-12-23 / 15:40:59
Звідки стільки злості ? Запроваджена сучасна технологія, а зелений тариф існує у сусідів також. Справа ж хороша

??? 2013-12-23 / 15:40:33
А де прокуратура? Вона що, не бачить використання владних ресурсів для протискання приватного бізнесу? А де Антимонопольний комітет? Хіба не видно, що влада діє на користь однієї фірми, власник якої сидить у владному кріслі?

іршавчанин 2013-12-23 / 14:41:50
Не треба нічого покищо робити. В подальшому тільки потрібно зменшити тариф. А що гроші вкрадені від нас інвестували тут - це добре. Добре що не встигли вивестив офшори. А батареї вже нікуди не повезуть.

УжНУ 2013-12-23 / 14:35:06
В тюрму засранців!!!

люстрація 2013-12-23 / 12:30:27
Ітак, починаємо люстраційні списки:
О.Ледида
В.Ковач
Б.Андріїів...

рев.трибунал 2013-12-23 / 12:25:59
Буде що націоналізовувати!

ужгородка 2013-12-23 / 12:05:24
ЗЛОДІЇ. Банду ГЕТЬ!

Інженер 2013-12-23 / 11:00:06
В Європі вже пересвідчилися, що сонячна енергетика є не рентабельною. Чергове відмивання коштів.

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини