В Ужгороді відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава (ФОТО)

У приміщенні Закарпатської обласної організації Національної Спілки письменників України відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава за 2013 рік. Її лауреатами стали поет Дмитро Кремінь (Миколаїв) за книгу «Замурована музика. Поезії і симфонії» і закарпатський прозаїк Петро Ходанич за книгу «Косіння трави. Повість. Оповідання».

В Ужгороді відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава (ФОТО)

Нагородження лауреатів проводиться вже вп’яте. Заснована премія у жовтні 2009  року Закарпатською організацією Національної спілки письменників України та українським політиком та банкіром  Станіславом Аржевітіним з нагоди 100-ліття від дня народження поета, доктора теології і подвижника української національної ідеї, капелана Карпатської Січі Зореслава (Степана Сабола). Присуджується за визначні твори в галузі прози та поезії, які утверджують духовні цінності українського народу, пропагують славні сторінки його історії, відстоюють національну ідею в Україні і світі, а також за літературознавчі праці з питань відтворення «забутих сторінок» української літератури.

 

Голова Закарпатської обласної організації НСПУ Василь Густі, який відкрив урочисту частину нагородження, коротенько згадав про літературні премії, які існують на Закарпатті, і їх значення для підтримки письменників. Найдавнішою серед них є премія імені Дмитра Вакарова, потужною є премія імені Федора Потушняка з галузі поезії, прози, драматургії, дитячої творчості, літературознавства і критики. З наступного року прийнято рішення про присудження премії ім. Потушняка і в галузі художнього перекладу. Кілька років поспіль діє і має надзвичайно важливе значення для молоді літературна премія «Дебют».

І ось уже п’ятий рік поспіль вручається  Всеукраїнська літературна премія імені Зореслава. Її лауреатами вже  стали не тільки закарпатські письменники, але й літератори з інших областей України і навіть з-за кордону (голова Спілки українських письменників Словаччини Іван Яцканин). Нагадаємо, що минулорічними переможцями стали закарпатець Мирослав Дочинець та волинянин Іван Корсак. На премію можуть подаватися твори, які вийшли протягом двох останніх років. Цього року було 6 претендентів.

Колектив Миколаївської міської центральної бібліотеки імені М. Л. Кропивницького висунув на здобуття Всеукраїнської премії ім. Зореслава Дмитра Креміня, миколаївця закарпатського походження, лауреата Державної премії  України імені Тараса Шевченка та літературних премій імені Василя Чумака і Володимира Свідзінського, премії імені Миколи Аркаса з книгою поезій і симфоній «Замурована музика» (К., «Ярославів Вал», 2011), книгу перекладів словацького поета-класика Еміла Болеслава Лукача «Про любов нелюбу» (Ужгород, «Поліграф-центр «Ліра», 2013, а також поетичні публікації в журналах «Київ» та «Курʻєр Кривбасу» за 2013 рік. Вінницька обласна організація Національної спілки письменників України надіслала  «Вибране» у 4 томах, том 1, священика Анатолія Загрійчука. Видавнича рада видавництва «Місіонер» зі Львівщини представила книги «Дивні діла господні», «Нетонучий ковчег»  і «Молитви у піснях» поета-священика Богдана Мендруня. Дніпропетровська обласна організація НСПУ рекомендувала книгу Тетяни Коломійченко «Шалені коні». Хмельницький  обласний літературний музей висунув на здобуття премії книги Василя Горбатюка «З-під трави забуття. Подільські шляхи українських письменників», а Закарпатська обласна організація НСПУ -  книгу члена Національної спілки письменників України Петра  Ходанича «Косіння трави» (Ужгород: TIMPANI).

Як зазначив В.Густі, перед журі, що складалося з 12 осіб, постало нелегке завдання, адже кожна книжка була достойна нагороди. Кількість претендентів (стільки творів ще не надходило на розгляд) і їх широка географія свідчить про те, що премія розростається і набуває авторитету. Журі вразила книжка Петра  Ходанича. Це надзвичайно цікава проза, де маємо історію Закарпаття від повоєнних часів до тепер. Також надзвичайно сильною є збірка поезій Дмитра Креміня, твори якого окремою книжкою не виходили на Закарпатті. Оскільки Дмитро Дмитрович через хворобу не зміг бути присутній особисто, премію отримав його брат Іван Кремінь.

 

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

20 грудня 2013р.

Теги: Зореслав, премія

Коментарі

Леся 2014-01-14 / 21:32:56
Ходаничі - феномен. Хтось жив за девізом: " Ні дня без рядка", вони - "Жодного року без премії". Бодай найулюбленіша Потушняківська. Тут подружжя чемпіони. Мабуть нікому з закарпатців не вдавалося так по стахановському її здобувати. Чому тисяча? Там на порядок більше. Десять років поспіль,що там нульова Гонкурівська, до нашої, Шевченківської, майже дотягнули у грошовому еквіваленті.

Анна 2014-01-08 / 11:44:19
Гонкурівська премія, шановне панство, становить символічних 10 євро. http://uk.wikipedia.org/wiki/Гонкурівська_премія :) І присуджується вона лише один раз за життя письменника, та й то лише в тому випадку, коли це "письменник, якого читають, а не письменник, який пише...". Престиж... Се ля ві... :)

0202 2013-12-21 / 08:29:01
Щодо П.Ходанича: сам пишу - сам читаю, сам себе і похвалю. А назва-то, назва твору яка поетична! "Косіння трави". Так і хочеться читати...

цікавий 2013-12-20 / 23:12:41
а що там робив клоун з таможні? феноменальний цинік і тупиця,тот, що квітки тримає і либиться як дурник

859 2013-12-20 / 19:25:53
Скільки ще премій регіонального рівня візьме сімейство Ходанич? Кождий по тисячці й переплюнуть Гонкурівську?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини