Володимир Корбань: «Тільки спільними зусиллями правоохоронцям вдасться ефективно протидіяти проявам корупції» (ВІДЕО)

Сьогодні, 11 грудня у прокуратурі Закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів краю щодо стану запобігання і протидії корупції. У заході взяли участь голова Закарпатської обласної державної адміністрації, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, керівники УМВС, УСБУ та ГУ Міндоходів в області.

Володимир Корбань: «Тільки спільними зусиллями правоохоронцям вдасться ефективно протидіяти проявам корупції» (ВІДЕО)

Відкриваючи нараду прокурор Закарпатської області Володимир Корбань зазначив, що: «Питання протидії корупції є надзвичайно актуальним, як для держави в цілому так і для нашого регіону, зокрема. Корупцію визнано однією з найбільш значущих глобальних проблем держави, протидію якій віднесено до пріоритетних напрямків діяльності правоохоронних органів. Саме тому перед нами поставлено конкретне завдання – радикальне подолання цього негативного явища».

19 листопада 2013 року на координаційній нараді керівників правоохоронних органів держави Генеральним прокурором України зазначено, що евроінтеграційні прагнення України і міжнародні норми потребують не просто стандартних кроків у боротьбі з корупцією, але й усунення ризиків вчинення корупційних правопорушень. Боротьба з корупційними схемами, які складалися роками справа не проста і, безумовно, вона має своїх противників і саме тому планка протидії корупції в Україні сьогодні піднята дуже високо.

Генеральний прокурор України наголосив на тому, що органи прокуратури цілком і повністю усвідомлюють свою відповідальність не тільки за збереження бюджетних коштів та не допущення існування корупційних схем, але й за покращення інвестиційного клімату в нашій державі.

«Якщо раніше ми говорили про поширеність зловживань на рівні дозвільних систем, надання адміністративних послуг, та втручання у малий і середній бізнес, то сьогодні нам доводиться говорити про корупційні правопорушення у бюджетній сфері на значно вищих рівнях, де, на жаль, та сама незаконність тендерних процедур займає левову частку», - наголосив тоді Генеральний прокурор України. 

З метою удосконалення цієї роботи проведено низку організаційних та практичних заходів для забезпечення реалізації повноважень прокурорів відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України.

Серйозну стурбованість викликає ефективність роботи правоохоронних органів з виявлення корупційних правопорушень. 

Усі ми читаємо пресу та бачимо що, мають місце факти розкрадання бюджетних коштів посадовими особами органів влади та місцевого самоврядування, однак правоохоронцями виявлено лише 10 таких кримінальних правопорушень, з яких всі за малозначними фактами – наголосив прокурор області.

Недостатньою є і робота щодо виявлення корупційних правопорушень у сфері охорони довкілля, насамперед пов’язаних з незаконною рубкою лісу, розкраданням лісопродукції.

Відсутня системна робота правоохоронців області з виявлення корупційних правопорушень в органах управління на транспорті.

Разом з тим, все більш активно впроваджується практика проведення негласних слідчих (розшукових) дій, при цьому питома вага використання отриманих матеріалів, як доказів на відміну від попередніх років суттєво зросла та в Закарпатті становить майже 75% (у державі 50%).

«За закінченими провадженнями до кримінальної відповідальності притягнуто працівника податкової служби, працівника суду, 6 співробітників органів внутрішніх справ, 2 працівники лісової охорони, 2 працівники виконавчої служби, депутата міської ради, сільського голову та 3 державних службовців. Проте, до кримінальної відповідальності все ще не притягнуто жодного високопосадовця» – наголосив прокурор області. 

Із 45 осіб, притягнутих до відповідальності, 24 депутати місцевих рад, 8 посадових осіб місцевого самоврядування, 8 посадових осіб органів державної влади, 1 правоохоронець та всього один державний службовець.

При наявності в області 6,5 тисяч держслужбовців – зауважив Володимир Корбань, - правоохоронні органи спромоглися на виявлення лише одного корупційного правопорушення, вчиненого державним службовцем.

Потребує активізації діяльність спецпідрозділів УБОЗ та УСБУ в області, якими до суду скеровано лише 38 та 16 протоколів відповідно.

З 38 складених протоколів 30 за порушення вимог фінансового контролю – неподання декларації про доходи. З них тільки один відносно сільського голови та один - депутата районної ради, всі інші стосовно депутатів сільських та селищних рад. 

«В той же час, не викривались корупціонери серед державних службовців, правоохоронців та працівників суду, а також у інших найбільш вражених корупцією сферах суспільного життя» – наголосив прокурор області.

Поза увагою працівників УБОЗу залишилися такі найбільш корумповані сфери як охорона здоров’я, державні закупівлі, використання бюджетних коштів за цільовими державними програмами, охорони надр. 

Працівниками УБОЗ УМВС України в області складено тільки 4 протоколи про корупційні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, передбачених ст.6 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». 

Вказане свідчить, що зусилля працівників спецпідрозділу УБОЗ УМВС України в Закарпатській області зосереджені в основному, на виявленні дрібних корупційних правопорушень з метою покращення кількісних, статистичних даних.

Знизилась активність ВБКОЗ УСБУ у сфері протидії корупції адміністративно-правовими заходами. Так, до суду направлено на третину менше ніж торік протоколів про корупційні правопорушення. А судами закрито майже третину з розглянутих протоколів про корупційні правопорушення, складених УСБУ області.

Причиною такої ситуації прокурор вбачає відсутність належного системного підходу у протидії корупції. Виявлено тільки одного правопорушника з 6,5 тис. державних службовців, які наявні в області.

Не викрито жодного адміністративного корупційного правопорушення серед працівників державної прикордонної та митної служби, податкової служби, органів внутрішніх справ, судової гілки влади. 

Не викривались також і корупціонери серед службовців обласної держадміністрації та ради, як і у сферах транспорту, приватизації та державних закупівель – при наявній ситуації ми розуміємо, що це не відсутність корупції, а недопрацювання правоохоронців та судової системи – наголосив прокурор.

Аналогічні зауваження звучали і на адресу відділу внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів України. Адже незважаючи на те, що одним з основних завдань в області є здійснення в межах своїх повноважень заходів щодо запобігання і протидії корупції, його працівниками адміністративно-правовими засобами з початку року взагалі не викрито жодного корупціонера. Усі розуміють, що це не відповідає фактичному поширенню корупційних проявів - наголосив прокурор області.

«У зв’язку з такою ситуацією всі ми зібралися сьогодні для обговорення проблемних питань на цьому напрямку та розроблення додаткових конкретних заходів, спрямованих на усунення недоліків та підвищення ефективності у запобіганні та протидії корупції у області» - сказав Володимир Корбань. «Тільки спільними зусиллями ми повинні протидіяти корупційним проявам» - наголосив прокурор області.

Відтак, підсумовуючи наведене, Володимир Корбань наголосив, що правоохоронні органи краю повинні використовувати в повному обсязі надані їм повноваження для протидії корупції, до того має бути цілеспрямована робота щодо виявлення корупційних кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена новими статтями Кримінального кодексу України. 

Зусилля правоохоронців слід переорієнтувати на викриття корупційних правопорушень серед посадових осіб вищих рангів, на пріоритетних напрямах - наголосив Володимир Корбань. 

Через суттєві зауваження до стану досудового розслідування кримінальних проваджень слідчими органів внутрішніх справ прокурор вважає за необхідне підвищити професійний рівень слідчих ОВС, окремі з яких не в повному обсязі володіють методикою розслідування кримінальних проваджень про корупційні правопорушення.

Вимагає Володмир Вікторович і посилення протидії корупції адміністративно-правовими заходами, насамперед серед державних службовців та на пріоритетних напрямах.

Відтак, керівниками правоохоронних органів розроблено та затверджено низку додаткових скоординованих заходів спрямованих на протидію корупції.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

11 грудня 2013р.

Теги: корупія, прокурор, Корбань

Коментарі

Міжгірський КОРБАН 2013-12-11 / 23:35:32


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Ужгород 2013-12-11 / 22:40:33
А Корона, аптеки і стоматполіклініка тим часом тю-тю

до Василеві 2013-12-11 / 20:39:10 2013-12-11 / 21:28:03
Мабуть теж ставленик того діда Бенци,що так відстоює, знає всі розклади і такси у прокуратурі,Бенца, котрий все життя рішав дівла, кадрові.А ще в штаті Генпрокуратури, ставленик смотрящий від Пшонки, всі питання в регіоні через нього, нічого тут діда в "розовій" картині виставляти.

Ха-ха-ха!!! 2013-12-11 / 21:17:42
Полний отстой ці пусті балачки "для прієзжих"! Візьмемо до прикладу "Корону". Памятка архітектури украдена та знищена злочинним угрупуванням за сприяння "мера" Ужгорода погорелкіна, тіпа "суддів",покидька ледидовского "некорупціонера"волошіна. Державі, громаді міста нанесено колосальні непоправні збитки. А що ж робить прокуратура... А нічого..."Корону" і сьогодні знищували по повній!

Василеві 2013-12-11 / 20:39:10
Ваську я ти навіть цифру назву - це 100 тис. баксів. Але це давали ті щоб залишитись в існуючих районах, а на вакантні посади не знаю, але вона ясно що вища. Ваську жити треба вміти і жити треба красиво. Діда Бенцу тут обливають, може за зарплату не жив але такі такси йому і не снилися. Прокурор області його звільнити не може, бо нема за що, да і він у штаті Генпрокуратури. Дуже боляче сприймає що нова поросль зараз витворяє і лише заради одного - щоб Кернесу сподобатись і перед виборами чхурнути у Харьків. Так би і було, якби не Майдан...

Лео 2013-12-11 / 20:29:19
Пане Корбаню, давайте не словом, а ділом. Були у Вас на особистому прийомі засновники Ужгородського коньячного, а результату ноль. Повідомляю, що підприємство Ужгородський коньячний завод, яке викуплено за кошти 104-х членів організації орендарів, наразі цинічно, нахабно та безнаказанно краде Гісем В.В. за допомогою подєльниці юриста Рудової Ю.В. та корумпованого державного реєстратора та інших органів державної влади, які оніміли і осліпли у цій ситуації, в т.ч і судді. ОСЬ ВАМ РЕАЛЬНА КОРУПЦІЯ І ТЕМА ДЛЯ ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ.

порада прокурору області 2013-12-11 / 20:19:38
Очистіть свої ряди від корупціонерів-пенсіонерів-перевертнів, зокрема Бенцу Ю.Ю.,колишнього прокурора області,якого тримаєте на посадах в своїх органах і сьогодні, за наші податки, тримаєте дармоїдів, котрі своїм "досвідом" скомпроментували честь мундира.
Людям є багато чого згадати за роки діяльності таких "професіоналів"-корупціонерів.

Василь 2013-12-11 / 20:18:59
Перший раз чую, що щоб стати прокурором треба гроші Ледиді заносити. Він решающій такий? хай Корбань особисто все рішає. А не слухає місцевих кримінальних авторитетів. Сьогодні бачив як славнозвісний Ванька Унгварський до прокурора ходив... Також щось поніс?

777 2013-12-11 / 19:14:43
Для чого проводити такі наради зараз. Всі наради з силовими структурами за участю Ледиди, громадянами сприймаються вкрай негативно. Після таких нарад, випадково "заміновують" транспорт що їде на Київ. Можна зрозуміти Корбаня, наламав стільки дров за півроку, що дідо Бенца не зробив такого за весь період багатоічного прокурорства. Припекло, на носу перевірка з Генпрокуратури. А Ледида ще й з силовиками зустрічається? Та накрався стільки, одне Ранчо чого стоїть, що слово корупція повинен пошепки вимовляти. Сама малоземельна область Закарпатська, а серед голів обладміністрацій саме більше землі має Ледида. Може цим зацікавиться Корбань, та й ще ніхто не спростував інформацію що за призначення прокурорів району, грошові потоки стікаються а ОДА. Почекайте вже, зараз важко сказати хто буде керовати навіть через місяць. Але якщо лишиться Ледида, люди вернуться з Майдану і підуть до Золотої Гори.

кандидат непризначений прокурором 2013-12-11 / 18:21:57
А чи поверне губернатор мені задаток за признчення мене на посаду. Посада в районі вакантна ще й зараз, кажуть що вже й не призначать. Верніть бабло!

Bestik 2013-12-11 / 18:12:43
Oj,narewti prokyror pomituv wo kardyt!!!Ot vmijyt derwatu nis za vitrom!!!Luzemiru,bezsovisni luzemiru!!!!

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини