Ужгород: "Київ, ми з тобою!" (ФОТО, ВІДЕО)

Такої кількості людей, що зібралась сьогодні на ужгородському ЄвроМайдані на народне віче, за весь минулий тиждень, відколи по всій країні тривають акції непокори, Ужгород ще не бачив. Люди, що вийшли на вулиці, обурені насильництвом влади по відношенню до мирно мітингуючих дітей, люди, згуртовані тепер вже єдиною вимогою - відставкою всієї владної верхівки - щільно стояли пліч-о-пліч на площі Театральній, розтягаючись додатково на пішохідний міст, та купчились на розі Тетральної й Корзо.

Ужгород: "Київ, ми з тобою!" (ФОТО, ВІДЕО)

Серед мітингувальників - багато батьків із маленькими дітьми і з дитячими візочками, молодь з прапорцями в руках і жовто-блакитними стрічками, почепленими на одяг, вплетеними в коси, обгорнутими довкола зап'ясть...  

У натовпі - не тільки ужгородці: "перекличка", що її влаштували координатори в якийсь момент, засвідчила: мітинг скликав до Ужгорода жителів майже усіх районів Закарпаття. Дехто, як от представники Міжгірщини та Берегівщини, попросили слова й висловили слова підтримки зі сцени.

Завітали на народне віче і представники спортивних федерацій Закарпаття. Напередодні спортсмени заявили: таврувати "тітушками" усіх, хто вдягнений у спортивну форму та активно займається спортом, неприйнятно. І присутністю своєю, спільним з усіма скандуванням і виконанням державного гімну засвідчили: нині, у буремні часи, активні громадяни цілком можуть розраховувати на дієву підтримку свідмих спортсменів, які разом з усіма відстоюють краще майбутнє для власної країни.

Та, майбуть, найбільш щемкий, найбільш символічний момент народного віче, що тривало на площі Театральній понад дві години поспіль, трапився завдяки маленькій дівчинці, яка самостійно піднялась на сцену й, абсолютно не соромлячись, попросила у модераторів поспілкуватись із присутніми в мікрофон. Спочатку розповіла, що їй 3 рочки, усміхнулась мітингарям і... взялась до виконання державного гімну України. Й уже з перших секунд слова славня підхопила уся площа - тисячі голосів, вторячи маленькій, хором виконали головний урочистий музичний твір країни. 

По завершенні народних зборів на площі, на заклик координаторів, багатотисячний мітинг організованою ходою вирушив вулицями міста. Старт - з площі Театральної, через пішохідний міст, вулицею Швабською на проспект Свободи, через вулицю Льва Толстого на площу Петефі з наступним поверненням на Театральну. Впродовж походу містом - заклики до ужгородців доєднуватись до акцій протесту - "Ужгород, вставай!", - і головна вимога зборів: "Зека - геть!".

Солідарність з протестувальниками виловлювали автомобілісти: звуки клаксонів лунали на підтримку мітингувальників до самого повернення колони на Театральну...

Підсумком нинішніх зборів стало ухвалене рішенням про подальші зустрічі, наступна з низки яких призначена на завтра, на 10 годину. Саме в цій порі, зі сцени площі Театральної, протестувальники планують оголосити початок страйку на підтримку страйку всеукраїнського. Тим більше, що перші заяви від відомих та авторитетних осіб про відмову від продовження роботи до вирішення нинішньої ситуації на користь громади сьогодні вже прозвучали.

Так, доктор юридичних наук, викладач УжНУ Василь Лемак пообіцяв: він особисто долучається до страйку, відмовляючись вичитувати лекції студентам, допоки хвилювання в країні не знайдуть свій логічне завершення, і Президент разом зі своєю "командою", що ще вчора віддавали вказівки бити напівсонних дітей на площі Незалежності в Києві, не полишать свої пости...

 

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

01 грудня 2013р.

Теги: ЄвроМайдан, віче, відставка

Коментарі

Варошська 2013-12-04 / 17:20:01
Горда за молодь, І за Сорломійку !!! Я її фанат. Соромно за молодчиків із Свободи, які діяли дуже професійно: навіть не по чечетовському взмаху, а лише за поглядом ватажка рушили вперед. Вийшли за огороджену лавицями територію, при тому відтісняючи нас, жінок, що стояли в першому ряді- ганьба!!!- і стали в 2 шеренги перед нами. І ми нич не виділи, але прозріли - за вас голос не дамо! А чи пам"ятаєте як свободівець казав, що то вони на тракторі Їдуть на Банковій? То що Ви провокатори? Чи, може, перед тим, як щось казати варто перевірити? Студентам дякую, що була на майдані, а не на дивані.Молоді люди вартують того, щоб наше покоління 50-60 років народження,приходило щодня бодай на кілька годин -0 хто скільки може. РАЗОМ НАС БАГАТО!!!!!!!!!!!!

Іршавчанин 2013-12-03 / 09:33:26
Треба колись починати відстоювати свою позицію. Із цією владою яку ми реально не маємо на рівні Києва чим замінити треба спілкуватися мовою майданів, через майдани систематично вказувати і вчити владу що людям треба. Пропагуйме свім відходити від принципу "моя хата скраю, нічого не знаю".

ярема 2013-12-03 / 06:19:22
вижу ош там сфодобенкований грига из мижгиря. миг би стати на колина и просити проюачення вид родини з села сойми дивочку яких покаличив у пяному в дрнбезгу види

дедушка 2013-12-03 / 03:27:37
зробить милисть - проженить зека. бо вин ще довго гратиме з вами в наперстки

Викладач УжНУ 2013-12-02 / 23:47:27
Одне мене гнітить. Ті, хто ще вчора зробили усе, аби знищити демократію на Закарпатті, сьогодні очолили мітинг. Що там роблять Одіозний Ващук із своїми хабарниками Офіцинським, Перестою, старшим куди пішлють - Шандором. А вчора взагалі із мітинга пішли, бо гидко було стояти разом із Гасинець та Рошком, що ще позавчора студентів на мітинг не пускали і завертали на пари. Молоді да безвідказні .... А тепер вони герої, коли це скінчиться????

земляк 2013-12-02 / 18:11:31
Очевидно, що нас нічому не вчить... історія, яка сьогодні повторюється в Україні, вже - у вигляді фарсу! А історія - така:
«Коли арештовували комуністів (а в нашому випадку: Тимошенко, Луценко та інших), я не протестував. Навіщо мені комуністи?
Коли влаштували гонитву на профспілки (тобто: на опозицію, на Податковий майдан, на афганців, тощо), я не протестував, бо я - не член профспілки.
Коли почали арештовувати євреїв (в нашому випадку: позбавляти мандатів окремих Депутатів із Верховної Ради), я не протестував. Я же-бо не єврей!
Але, коли прийшли за мною - уже нікого не залишилось, щоб захистити... мене»...

За нами «прийшли» не тільки у Врадієвці, чи коли забирали бізнес у окремих земляків на Закарпатті...

За нами «прийшли», коли невідремонтовані дороги вивели на вулиці... наших земляків у Довгому, на Іршавщині!

За нами «прийшли», коли монополісти «Закарпатобленерго», заставили протестувати проти 200% передоплати, наших підприємців на Рахівщині!

За нами «прийшли», коли, попри численні протести ужгородців, влада, фактично Партії Регіонів - все ж продовжила закопувати так необхідні кошти, які б пішли на інші, нагальні цілі – у площу Народну...

З цього приводу, логічніше - розглядати загальнодержавну ситуацію, яку маємо в Україні - не тільки з... Києва!

Бо, хто ходить на вибори на Закарпатті? Кого обирає Ужгород та Закарпаття? Хто у наших комісіях рахує голоси земляків? Хто спостерігає за виборами у нашому краю?

Вірно! Ми – самі. Це ми йдемо чи на вибори. Це наші вчителі, лікарі та інші, в основному – бюджетники є кістяком виборчих комісій усіх рівнів. Це вони, нерідко «за гроші», а частіше, під страхом - фальсифікують волевиявлення земляків...

Тим не менше, очевидно, якби не було реакції на «чорну суботу» на Майдані Незалежності – міський Євромайдан - не зміг бі зібратись! Бо, перевірена практика: газу, кийків та копанців, від псів влади – унеможливила б ужгородський протест!
За це мітингувальникам у Києві – треба низько вклонитись...

І коли окремі із нас констатують, що ми проснулись в іншій країні – пам’ятаймо завжди: люди які стояли на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада – не спали та потерпали і постраждали для того, щоб ми цю разючу зміну – «другої Держави» - відчули та схаменулись...

Ми не повинні вибачити «першочерговість ковзанки та новорічної ялинки» перед нашим європейським майбутнім!
Ми не повинні вибачити, по-суті, кволої реакції Прем’єра Азарова та Президента Януковича, які «стурбовані» та «шоковані», після, фактично півдобової мовчанки, яка наслідувала тільки за... євро послами, що вже зранку у суботу - прийшли на Михайлівську площу та світової спільноти!

Ми не повинні забувати про нікчемну роль та, практичну відсутність реакції наших, місцевих органів влади: на призупинення підписання Угоди про асоціацію, на події в Києві та на його майданах.

Що робили та яка позиція наших земляків – посланців до Верховної Ради? Як на події у країні реагують: Балоги, Бушко, Ланьо, Пацкан, Мошак, Петьовка, Ковач, Шуфрич, більшість із яких – члени Партії Регіонів?
Невже ми продовжимо робити вид, що нічого не сталося і що Партія Регіонів, вкупі з Комуністичною партією – повинні й надалі правити Закарпаттям та Ужгородом?
Переконаний, що політика Держави починається із кожного з нас та з тієї політичної сили, яку презентуємо в конкретному селі, місті, районі, області! Невже чесний та порядний земляк може й надалі залишатись у партії та платити членські внески тим політичним силам, які є ворогами незалежності, національної свідомості, державної мови та європейського вибору нашої країни?

Ганьба таким землякам!

гаврик 2013-12-02 / 13:37:02
Студени ВИ молодці. Пареважна части студентів народилася в незалежній Україні. Ці молоді люди мислять без шовіністичних упереджень на відміну від Zoltan-ів та Іванушек (визволителів), які до тепер неможуть у собі похоронити імперські амбіції. Студенти ви найкращі, старше покоління Вас підтримає!

соціал-націоналіст 2013-12-02 / 12:13:45
З приводу прапорів - це вирішувати суто українцям

Олег Диба 2013-12-02 / 11:28:55
Українці,Zoltan, взагалі красивий народ. І країна у нас красива. так от, якщо б дехто нам не ставив палиці в колеса. ми би вже давно жили в красивій державі. Думайте...

Zoltan 2013-12-02 / 11:24:19
Я тоже был на полщади Тетральной. Люди были скорее веселые, а не агрессивные. Было красиво. Одно замечание: свободовские прапора были лишние!

соціал-націоналіст 2013-12-02 / 01:31:54
Шестак, конкретно з тобою ніхто не домовлявся. Ти шось путаєш - нам марсіани башляють, а не жиди з Фірташом на чолі.

Генек 2013-12-02 / 01:17:00
Згоден з Шестаком, молебень на майдані - це абсолютно зайве, люди мало не розійшлися, поки ті співали... було може дійсно ходу влаштувати, пройтися містом, лякаючи всіх прихильників влади.

Шестак 2013-12-02 / 00:21:19
Слава шовдарю!
Гратулюву честовануй громаді Ужгорода із першим метром позаду на марафонській дистанції до Європи.
Маю запитання6 чому не виступили почесні громадяни Ужгорода або хоча-би ЛЮДИ-року. Но хрен з ними.
Співчуття громаді Ужгорода бо ми вже програли. Коли встиглисьме?
Та тоді коли слухали і аплодували усякій нічоготі на сцені, яка в житті будки собачої не збила.
Якщо людина до 40 років була нічоготою, то і після залишиться. (думаю ніхто зі мною небуде спорити). Навіть якщо "озброїлася" попівською рясою (аля Остапо-Бендеро-професоро-архімандрито-гапоно Бедь) чи званням академіка (Цильо Лемак). Далі- студентська рада, як і профком УжНУ, зробили все за 200 грн., на виборах, щоб ми обралИ кримінал у ради всіх рівнів. Також усі памятають, як на останніх виборах, "найрейтинговіші" Буланов від УДАРУ, Сербайло від Батьківщини, і Чучка разом з Смоланкою "професійно" продули Васі-кіловольту. Але ж ця Булано-Сербайло нічогота і зараз лізе виступати на сцену і очевидно збирається підставити нас в черговий раз.
Не говорю про Фаріоно-Свободу, яка всупереч домовленостям сьогодні приперлась із символікою, очевидно тому, щоб завтра Фірташ без зарплати не залишив.
Чубірко на щось претендує, Федаки зачали соватися, правда професора-м не видів, майже із-за того, що фуршета наприкінці не планувалося.
Може щусь лишнє ім ляпнув, але ще більше я не договорив.
Кланяюся

для дебілів васі і сержа 2013-12-01 / 23:27:23
Ці люди не тупоголові як ви два дебіли, і цей мітинг не про Євро, а реакція нормальних, розумних людей на побоїще "Беркутом" молоді та дітей у Києві. і цим всім "керує" дебіл і скотина Янукович, такий самий як і ви два ПРдурки.

Іштван 2013-12-01 / 23:19:13
Як це "Закарпаття ніколи не було Украіною". А Карпатська Україна 1939 року?

Вася 2013-12-01 / 23:10:20


Видалені три коментарі одного автора, написані під різними ніками з анонімного проксі. Адмін


серж 2013-12-01 / 22:53:27
Боже, дай розуму цим тупоголовим людям

Олена 2013-12-01 / 22:46:56
Коли народ скандував "Зека геть!", то котрого мали на увазі? Наш мер єдиний із західних міст ще не виразив до сих пір своєї позиції.

людина 2013-12-01 / 22:28:56
вася лемак якимось чудесним чином прозрів після того, як позбувся посади. Сьогодні почав новий проект по поверненню на якусь іншу посаду.
Влада повинна бути змінена і має відбутися ЛЮСТРАЦІЯ ВЛАДИ. Всі, хто причетний до цієї влади, мають піти з будь-яких посад назавжди.

муза 2013-12-01 / 22:27:11
Всі хто їде "на Київ"- з Вами Бог!!!А ми будемо створювати вам тут надійний тил.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини