На Виноградівщині хочуть відкрити музеї футболу, вина та художньо-перебірного ткацтва

Нині Виноградівський район має чимало унікальних музеїв і здатен зацікавити туристів, задовольнити найрізноманітніші смаки та запити.

На Виноградівщині хочуть відкрити музеї футболу, вина та художньо-перебірного ткацтва

Виноградівщина може, до прикладу, похвалитися Затисянським музейним комплексом у селі Тисобикень, що включає в себе картинну галерею, скансен. Його директор Беата Пердук розповідає, що у скансені є хата бідняка 1918 р., школа та житловий будинок вчителя 1920 р., хата заможного селянина (середняка) 1882 року.

На території комплексу діє й історичний музей, який розміщений у садибі Фогорошів, побудованій у неокласичному стилі. Палацовий ансамбль формувався у 1890-ті роки. З тих часів, крім палацу, збереглися парк із платанами та липами і сімейна графська каплиця (зараз — відреставрована діюча греко-католицька церква).

Привабливою для туристів є й Новоселиця з її унікальною дерев’яною церквою-музеєм, де зібрано настінний живопис XVII ст., який є пам’яткою українського малярства галицької школи. На початку ХIХ ст. на східній стіні тут було встановлено новий іконостас у стилі рококо. Львівські фахівці відреставрували церкву і малювання у 1979–1981 роках. А от побут та одяг, що належать культурі волохів, зможете побачити в Новоселицькому музеї етнографії. Діє також Виноградівський районний історичний музей, а також численні музеї при школах, що розкривають різноманітну тематику, історію та здобутки району.

Туристичними родзинками, запевняє начальник відділу туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської райдержадміністрації Святослав Гал, можуть стати й приватні музеї. Нині кілька таких проектів перебувають на стадії розробки. А це — музеї футболу, вина та художньо-перебірного ткацтва.

Оксана Штефаньо

23 листопада 2013р.

Теги: музей

НОВИНИ: Блоги