В Ужгороді активісти пропонують городянам перевірити стан освітлення вулиць, звіривши "реальність" з формальним списком

Проблема темних вулиць в обласному центрі Закарпаття існує вже не перший рік. Нарікання городян на несправність ліхтарів та суцільна темрява в окремих районах і кварталах міста стала підставою для звернення громадських активістів до міської ради із запитом щодо кроків у напрямку забезпечення належного освітлення в Ужгороді. Як повідомив за результатами звернення громадський активіст Ярослав Козич, згідно з відповіддю з міськвиконкому, «на папері місто сяє в темряві».

В Ужгороді активісти пропонують городянам перевірити стан освітлення вулиць, звіривши "реальність" з формальним списком

«Освітлення міста Ужгород: на папері місто сяє в темряві. Очевидно, так в міській раді визначають відсоток «освітлених» вулиць та, очевидно, і суми коштів, що йдуть на забезпечення освітлення в Ужгороді», – повідомив на своїй персональній сторінці в мережі Фейсбук Ярослав Козич.

Згідно з відповіддю на інформаційний запит, що надійшов на звернення громадського активіста, в Ужгороді нараховується 298 вулиць. На балансі Департаменту міського господарства перебуває мережа зовнішнього освітлення загальною протяжністю 230,1 км.   

«З метою налагодження роботи мережі зовнішнього освітлення в місті, рішенням сесії було затверджено Програму реконструкції та капітального ремонту системи зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2012-2013 рр. На виконання Програми розроблено проектно-кошторисну документацію та проведено відкриті конкурсні торги. Визначено виконавця робіт. Виконання робіт не розпочато, оскільки не здійснено авансового платежу для закупівлі необхідних матеріалів», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Також з міськради повідомили про існування Програми модернізації мереж зовнішнього освітлення на 2012-2016 рр. На виконання першої з перерахованих програм рішенням сесії було передбачено 7 млн. 306 тис. грн. Друга програма передбачала залучення для модернізації мереж зовнішнього освітлення міста 33 млн. 702 тис. грн..

Натомість, вулиці попри існування відповідних програм, які поки в Ужгороді не розпочали втілювати в життя, й надалі залишаються «частково освітленими» на папері, і часто – цілковито темними в реальності. «Перша проблема, що виникла під час отримання задокументованих офіційних відомостей про стан освітлення вулиць міста, полягала в банальному питанні: лампочка вночі світить? Та відповіді на нього: вона технічно справна. Аналогічно відповіді про те, що автобус їде в напрямку вокзалу, бо у нього є мотор, двері й вікна… Тож чи освітлюються вулиці міста? Лапочки на них є, що ще хочете?», – пише Ярослав Козич.

Разом з тим, наводить документи, отримані з міської ради, а саме – перелік вулиць міста із зазначенням кількості світильників на кожній з них і відсотку з цієї кількості справних ліхтарів. Відтак звертається до читачів та дописувачів у соцмережі за бажання знайти у списку свою вулицю і перевірити, «яка саме вулиця не освітлюється в нічний час із зазначеного переліку, а також залишати позитивні відгуки про те, які вулиці є дійсно освітленні належним чином».

Нагадаємо, що влітку поточного року Департамент міського господарства за результатами проведеного тендеру уклав угоду з ТОВ "Хемкостав-УА" на реконструкцію мережі вуличного освітлення. Вартість угоди сягала 9,57 млн. грн. До цього на одній з нарад в ОДА Ужгород було визначено одним із міст, де за рахунок державних гарантій реалізовуватиметься інвестиційний проект з реконструкції меред вуличного освітлення. Тоді йшлося про суму понад 13 млн. грн.  

20 листопада 2013р.

Теги: активісти, освітлення, вулиці

Коментарі

Активіст 2013-11-20 / 18:43:48
Так, але документи говорять про зворотне. А як кажуть всюди це не інформація та це ні про що не говорить. Як кажуть до діла не пришєш

Никита Ничипорук 2013-11-20 / 18:33:38
В городе вечером как в жопе негра.

Активіст 2013-11-20 / 18:12:14
Дякую Хмурий. Пешіть будь-ласка назви вулиць де нема світла максимально детально, або скільки там ліхтарів світить. Ця проблема потребує колективної роботи кожного не байдужого, і вся інформація є потрібною. Як до лікара приходим то кажемо, що болить конкретно а не те що зле. Тому і кажіть максимально детально по вулицям. Дякую всім ужгородцям не байдужим до своїх власних вулиць

Ужгородець 2013-11-20 / 15:29:41
Міський бюджет коштів не має хронічно,а куди поділися гроші від приватизації комунального майна?Якщо взяти до уваги оголошені суми аукціонів з приватизації майна,то сума ,що має одержати місто- це понад 20 млн.грн?Де Касперов з Погорєловим,нехай прозвітують про приватизацію,освітлення ,...

Хмурий 2013-11-20 / 13:31:48
Ага! Дійшло, ми всі ходимо / їздимо/ не там і не в той час.
Будемо виправлятися.

ррррррр 2013-11-20 / 12:37:04
Ужгородці ви не туди ходите і не по тим дорогам їздите!Подивіться яка краса ввечері і вночі біля будівлі Закарпатської ОДА!!!Все сяє ,освітлене як має бути,ліхтарів вздовж будівлі як блох.Тож має бути економія в інших районах міста.Адже до економії закликають губернатор і мер, і їм байдуже до тих,хто не спить і шастає або їздить по темних вулицях.В бюджеті відсутні кошти на освітлення вулиць,їх вистачає тільки для "Перепілочки" на реконструкцію площі Народної і баста!

Хмурий 2013-11-20 / 10:57:57
Як водій їзжу по місту , разом з тим і вночі. Ну те що підписав п. Семаль - далеке від дійсності. :
вул. Шумна - від вул. Другетів до басейну - 24 світильники, прцюючих - нуль. Може освітитлять вулицю будівельники бензозапрвки, що будується на дільниці вулиці навпроти трансортної прохідної ФМК?
А про інші і вже промовчу, бо коментувати не хочеться блюзнірського відношення чиновниківа міської ради, які " протирають штанці за наші податки " .Ну скільки ще терпіти наругу над жителями міста ?

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини