Соціально-економічний розвиток Закарпаття стимулює регіональна середньострокова програма

За показниками соціально-економічного розвитку в загальнодержавному рейтингу Закарпаття у минулому році займало четверте місце /у 2005-му область була на 11-му/. Непогана ситуація і цьогоріч.

Соціально-економічний розвиток Закарпаття стимулює регіональна середньострокова програмаТак, за десятьма показниками гірський край залишається на першому-третьому місцях, а за темпами зростання експорту товарів, кількості зареєстрованих суб`єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб, спадом злочинності - на другому. За темпами збільшення обсягу інвестицій закарпатці треті. Все це - хороше підгрунтя успішного виконання прийнятої навесні ц.р. Регіональної середньострокової програми соціально-економічного розвитку Закарпатської області на 2007-2011 роки. Прокоментувати її кореспондент УКРІНФОРМУ попросив голову обласної ради Михайла Кічковського.

- Згадана програма розроблена облдержадміністрацією спільно з райдержадміністраціями та міськвиконкомами з метою забезпечення оптимального балансу інтересів держави, місцевих органів влади та самоврядування,- сказав Михайло Михайлович.- Програму затверджено на сьомій сесії облради п`ятого скликання. Вона готувалася з урахуванням Закону України "Про стимулювання розвитку регіонів", Державної стратегії регіонального розвитку до 2015 року, задля здійснення єдиної політики розвитку області у 2007-2011 роках.

Головним завданням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у цей період, вважає голова облради, буде подолання депресивності територій, формування сучасної інфраструктури, зміцнення потенціалу міст і районів, створення умов для забезпечення сталого економічного зростання на основі ефективного функціонування реального сектора економіки, підтримка та розвиток пріоритетних сфер діяльності, малого підприємництва, зниження соціально-економічних міжрегіональних диспропорцій, розвиток транскордонної співпраці. Передбачені Регіональною середньостроковою програмою заходи фінансуватимуться за рахунок державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, міжнародних фінансових організацій та інвесторів.

Мета програми - створення умов для піднесення життєвого рівня населення, вирішення соціальних проблем на основі стабілізації економіки, зростання ефективності роботи господарського комплексу шляхом структурних перетворень, задіяння наявних природних, мінерально-сировинних та трудових ресурсів, підвищення екологічної та техногенної безпеки, добробуту і якості життя в умовах розвитку конкуретноспроможної та інноваційної економіки регіону на засадах збереження унікальних культурно-етнічних традицій, природних особливостей та використання переваг прикордонного розташування краю.

Прийняттю програми передувало зростання більшості видів економічної діяльності у 2002-2006 роках. Цьому сприяли, зокрема, закони "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області" та "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття". Завдяки їм наш край випередив області західного регіону України за надходженням прямих іноземних інвестицій на одну особу /240,1 дол. США, 9-е місце в країні/. У нас створено нові вирбництва, зокрема, філії таких відомих компаній, як "Фішер", "Філіпс", "Ядзакі", "Флекстронікс", "Леоні", "Хенкель", "Гроклін", "Джейбіл" та інші. Торік, порівняно з 2002 роком, обсяги промислового виробництва зросли у 2,5 раза, а у 2006 році темп зростання становив 127,2% /друге місце серед регіонів України/. Помітні зрушення зафіксовано й на інших напрямах.

Новий імпульс соціально-економічному розвитку краю, переконаний Михайло Кічковський, має дати згадана Регіональна середньострокова програма. Зокрема, підвищення конкуретноспроможності економіки області на міжнародному та внутрішньому ринках досягатиметься шляхом формування сприятливого інвестиційного та бізнесового клімату, сучасних форм інституційного забезпечення, у т.ч. кластерних мереж, а також оптимізації структури економіки в цілому. Міжнародна інтеграція, включаючи транскордонне співробітництво, сприятиме впровадженню європейських суспільних стандартів. Закарпатська область може стати пілотною у поширенні відповідного досвіду в інші регіони України. Активна участь у програмах фінансування Європейського Союзу поглибить співпрацю з країнами-сусідами.

Згідно з Регіональною середньостроковою програмою у промисловості краю, приміром, зростання обсягів виробництва передбачається на рівні 6-7,5 відсотка щороку. Обробна промисловість залишатиметься основним видом промислової діяльності, а провідною її галуззю стане машинобудування. В аграрному секторі у 2007-2011 роках прогнозується збільшення виробництва валової продукції сільського господарства у всіх категоріях господарств на 17,4 відсотка, у т.ч. продукції рослинництва - на рівні 25,7 відсотка, а продукції тваринництва - на рівні 7,8 відсотка.

У харчовій промисловості та переробленні сільськогосподарських продуктів зростання виробництва прогнозується на рівні 10 відсотків. Цього досягатиметься за рахунок залучення інвестицій у розвиток виноградарства і садівництва, реконструкцію та переобладнання свинокомплексів, відродження комбікормового виробництва, удосконалення випуску консервної продукції /соків із зерняткових, дикорослих плодів і ягід/, а також у будівництво солевиварного заводу на ДП "Солотвинський солерудник".

За рахунок залучення інвестицій передбачається і розбудова таких перспективних туристично-рекреаційних територій: полонини Драгобрат у Рахівському районі, Боржавського масиву у Міжгірському районі, полонини Руна у Перечинському районі; триває будівництво якірного підіймача та крісельної дороги в селі Вишка Великоберезнянського району, крісельних доріг у селі Річка Міжгірського району та райцентрі, завершується проектування гірськолижного комплексу "Синяк" у Мукачівському районі.

Програмою передбачено будівництво численних об`єктів освіти, культури, охорони здоров`я, спорудження і реконструкцію шляхів та мостів, виконання чималого обсягу робіт з газифікації населених пунктів, здійснення протипаводкових і протизсувних заходів. Планується і значне житлове будівництво, зокрема, за державними цільовими програмами. Так, у 2008-2011 роках з державного і місцевого бюджетів передбачено спрямувати 17 мільйонів гривень на будівництво 104 квартир для звільнених військовослужбовців. А на довготермінове кредитування будівництва квартир для молоді з державного та місцевого бюджетів намічено скерувати 51,8 мільйона гривень, що дозволить здати в експлуатацію 40,8 тисячі квадратних метрів житла.

Середньострокову програму, вважає Михайло Кічковський, слід реалізувати з урахуванням екологічних чинників, адже наша область - край туризму і курортів. Про це я нагадав нещодавно на 14-ій пленарній сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи у Страсбурзі /як член постійної делегації України/. Виступивши з повідомленням "Про екологічну ситуацію у Карпатах та шляхи її поліпшення" на засіданні Комітету сталого розвитку, а потім - і на пленарному засіданні Когресу, я був вражений, наскільки ця проблема хвилює Європу. Мене підтримали і підписались під моїми пропозиціями делегації Німеччини, Бельгії, Італії, Чехії, Туреччини, Росії, Азербайджану, Вірменії, Мальти. Прийнято рішення про винесення питання на 15-ту сесію Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Адже проблема екології актуальна не тільки в Українських Карпатах: гори охоплюють і ряд інших країн. Оскільки Карпати називають легенями Європи, то, певен, у цьому регіоні слід серйозно зайнятися переорієнтуванням галузей економіки на екологічно чисті виробництва, вирощуваням екологічно чистої сільгосппродукції, переробкою лікарських рослин, перетворенням Карпатського регіону у потужний центр курортів і туризму, максимальним використанням екологічно чистих джерел енергії, насамперед - гірських річок. Увага до природоохоронних питань сприяла б вирішенню цілого комплексу проблем, а також реалізації згаданої обласної середньострокової програми.

Втім, нагадав Михайло Кічковський, нещодавно у Регіональну середньострокову програму соціально-економічного розвитку Закарпатської області на 2007-2011 роки вже внесено зміни. Йдеться про прискорення будівництва відвідної дороги на КПП "Ужгород", що на українсько-словацькому кордоні. Справа в тому, що відкриття фінансування цього об`єкта попервах планувалося на 2008-2009 роки. Однак Словаччина за кошти програми ЄС TACIS вже активно розбудовує свій пункт пропуску "Вишнє Нємецке". Роботи передбачено завершити до кінця поточного року. Така "нестиковка" могла зумовити серйозні збої у роботі міжнародного пункту пропуску "Ужгород-Вишнє Нємецке". Тому керівництво області звернулося до уряду з пропозицію прискорити будівництво згаданої відвідної дороги і виділити потрібні кошти вже цього року. У столиці з розумінням поставилися до цього питання, але порекомендували внести спочатку зміни до Регіональної середньострокової програми, що депутати облради й зробили на позачерговій сесії. Отже, й наш об`єкт стане до ладу вже до кінця 2007-го. І вся Регіональна середньострокова програма буде виконана, запевнив голова облради.
Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ, сайт Закарпатської обласної ради
03 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини