Своїм "канікульним" рішенням ужгородські чиновники порушили закон

Прийнявши рішення про перенесення шкільних канікул, виконавчий комітет Ужгородської міської ради таки порушив закон – прокуратура вимагає притягти винних до відповідальності.

Своїм "канікульним" рішенням ужгородські чиновники порушили закон

Прокуратура міста Ужгорода встановила, що рішенням «Про перенесення термінів осінніх канікул», були порушені вимоги ч. 3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Як пояснив прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк, прокуратурою міста в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів у виконавчому комітеті Ужгородської міської ради проведено перевірку та встановлено, що позачерговим засіданням виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 25 жовтня 2013 року прийнято рішення про перенесення осінніх канікул у загальноосвітніх навчальних закладах міста на зимовий період. При цьому порушено п.3 ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», який передбачає, що проекти рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніше як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Крім того, в порушення ст.4 Закону України «Про місцеве самоврядування», яка визначає, що місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципі гласності, проект вищевказаного рішення не був заздалегідь оприлюднений на офіційному порталі Ужгородської міської ради. Також прокурорською перевіркою встановлено, що посадовцями порушено й Регламент виконавчого комітету Ужгородської міської ради, пункт 4.17 якого, визначає, що «рішення виконкому у випадках, визначених законом, доводяться до відома населення».

«Більше того, - додав прокурор, - всупереч вимогам чинного законодавства, розробником проекту рішення виконавчого комітету не проведено жодного аналізу до оприлюднення проекту з метою одержання зауважень та пропозицій, обговорення зазначеного питання та визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого рішення.» Однак, органами місцевого самоврядування після прийняття виконавчим комітетом Ужгородської міської ради даного рішення не забезпечено належного інформування населення, зокрема учнів та батьків загальноосвітніх навчальних закладів міста, про перенесення осінніх канікул на зимовий період. Наслідком такої бездіяльності посадових осіб Ужгородської міської ради стали події 28 жовтня.

«Відтак, - повідомив Іван Штефанюк, - мною внесено подання Ужгородському міському голові, у якому ставиться вимога провести службову перевірку щодо бездіяльності службових осіб управління освіти Ужгородської міської ради при підготовці та прийнятті рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради та вирішенні питання щодо притягнення до відповідальності винних осіб за неналежне виконання службових обов’язків, послаблення організації роботи з питань додержання вимог Закону України «Про місцеве самоврядування» та Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

13 листопада 2013р.

Теги: канікули

Коментарі

юра 2013-11-18 / 11:45:33
По всіх школах Закарпаття економія тепла проводиться з неожіційної вказівки влади.

правда 2013-11-18 / 07:55:44


пана мера треба повторний раз відправити туди де він відбував 8 років...Вказана економія коштів продовжується!!!!!! В ОКРЕМИХ ДИТСАДКАХ (наприклад № 42) НЕ ВКЛЮЧЕНО ОТОПЛЕННЯ!!!ДІТКИ В ГРУПАХ СИДЯТЬ ОДІТИМИ В КУРТОЧКИ!!!!! А ЦЕ ВСЕ ІЗ ЗА НАШОГО МЕРА!!!!!!ЯКИЙ ЛИШ ТО І ЗНАЄ ЯК ПЕРЕКЛАДАТИ ВИНУ НА ІНШИХ!!!!!!!!ЕМПІЧМЕНТ МЕРУ М,УЖГОРОДА!!!!!!


ІВАН 2013-11-14 / 09:38:48
Дійчно, є реакція щодо рішень ужгородської влади, бо із-за пікету та мітингу подія отримала розголос. А чому прокуратура не реагує на аналогічні рішення у більшості інших адміністративних одиниць області(окрім, здається, Мукачева та Рахівщини),як реакція на "рекомендацію" Ледиди. Тож, позаяк прецендент є, то логічно, що за ним прокурори районів повинні провести аналогічну перевірку із аналогічними висновками.

батьки 2013-11-14 / 09:13:04
Звичайно нехай не велика, але перемога здорового глузду. Прокурор Ужгорода просто виконав свої прямі обовязки, а не пішов на зговір і не виконав злочинні вказівки чиновників, які винуваті у даній ситуації і думали, що вийдуть сухими із води. Він усвідомлював, що несе персональну відповідальність за зволікання та упередженість.Але наші діти, школярі, продемонстрували усьому світу і своїм батькам, які намагаються достойно виховати своїх дітей і дати їм якісну освіту, що вони ніколи не будуть слугами у свори бандитів!

Золота Нора 2013-11-14 / 00:58:19
Притягти треба ОДНОГО. Хто вІн - усі і так знавут. Інші - це тупі , хоча й не завжди,виконавці.Ознайомтеся з біографією ГУБЕРНАТОРА, так званого.ПодивІтьсся його освіту - ,школу . технІкум, університет... Успішністю поцікавтеся. Сись випадковий , що го РАТА з БАЛОГ ОВ учинили п о л і т и к о м ,достойний керувати хіба що в себе на свино(конюхо )фермі

О.Д. 2013-11-13 / 22:41:20


ник, а не треба на цьому результаті заспокоюватися. Не треба його так фатально сприймати як доконаний і вже незмінний факт. Це платформа, на якій можна впевнено стояти і боротися за ще кращий результат. Думаю, що діти, які показали гарну якість і яких за це хотіли зламати, цього варті.


ник 2013-11-13 / 22:30:23
Отож бо й воно. Стрiлочникiв не жаль. Жаль, що головнi персонажi лишаються безкараними.

О.Д. 2013-11-13 / 21:34:38


Ну і ще. А де оцінка того, що виконком, насправді, на позачергове засідання не збирався, а його рішення було сфальсифіковане?


Віталій Грегор 2013-11-13 / 21:13:36
Ось і перші порушення законності.. Однак, прокуратура міста Ужгорода на жаль проявляє не повну об'єктивність та всебічність даного питання. Оскільки, порушення доступу громадян до інформації громадян, це звичайно важливо, але очевидність іншого правопорушення є наочною. А саме, організованою групою осіб - міським головою Погореловим В.В., що ініціював розгляд цього питання та виконавчим комітетом, що прийняв це завідомо незаконне рішення, вчинено злочин - позбавлено школярів законного осіннього відпочинку, що реалізується ними через канікули.

Сподіваюсь, що прокуратура зважить на ці грубі і очевидні порушення законності і відновить правовий порядок в місті Ужгороді, зобов'язавши виконком міської ради призначити до кінця осені, тобто цього місяця, осінні канікули !

Nata 2013-11-13 / 19:24:40
«Відтак, - повідомив Іван Штефанюк, - мною внесено подання Ужгородському міському голові, у якому ставиться вимога провести службову перевірку щодо бездіяльності службових осіб управління освіти Ужгородської міської ради при підготовці та прийнятті рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради та вирішенні питання, щодо притягнення до відповідальності винних осіб за неналежне виконання службових обов’язків,...

Цікаво подивитись, як він сам себе буде притягати до відповідальності ...

муза 2013-11-13 / 16:25:52
Це тільки вимога, побачимо яке,кого буде покарання.А ось вчителі свій рейтинг в учнів таки понизили:(

ужгородець 2013-11-13 / 16:06:33
Невже просвітило голову прокурору Ужгорода, який таки грунтовно вник в суть сфабрикованої справи з відміною канікулів. Ініціатори думали, що як завжди зійде з рук , але завжди так не буде ! Тому нехай понесуть відповідальність та покарання ті, хто мав вголос заявити про незаконність дій чиновників від освіти та стати на заваді виконання безглуздих розпоряджень. Звичайно, якби не резонанс та розголос на увесь світ про мітинг школярів Ужгорода, якби не ЗМІ, які транслювали, писали, забили на сполох усі соцмережі може би такого вердикту і не було. Але і школярі довели вкотре, що з ними треба рахуватися, прислухатися теж до їх думки і не порушувати їх права.
Багатьом чиновникам треба робити висновки з таких подій, що все таки треба бути перш за все відповіальними та принциповими до самих себе, до своїх зобовязань і поважати права і свободи як дітей, підлітків та їх батьків.

тато 2013-11-13 / 15:32:29
Справді, хай тепер освітяни скажуть всю правду і не будуть країніми. Всі знають, що проблему зробили Ледида з Погорєловим.

Андрій 2013-11-13 / 15:12:41
тепер урка заробив +1 кульку собі в голову і від мене

О.Д. 2013-11-13 / 14:50:41
Стрілочники? Ці "стрілочники" не тільки не протиставилися безглуздому рішенню "нестрілочників", не лише не захистили дітей, а ще й самі подавали списки дітей у міліцію і фальсифікували опитування в школах. То чого я маю їх шкодувати?

Нехай ці "стрілочники" тепер у прокуратурі чи міліції скажуть усю правду і тоді, може. перестануть бути "стрілочниками". Причому, вічними...

ник 2013-11-13 / 14:35:13
Та нi, не спрацювали. Винними зробили стрiлочникiв, а тi, хто приняв це рiшення, далi бамбук курять та смiються з народу.

О.Д. 2013-11-13 / 13:59:22
Нарешті спрацювали здоровий глузд і закон

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини