Ну, що, поплаваємо? У річках Закарпаття бажано не купатися

У літню спеку чи не єдиним порятунком є вода, в яку хочеться зануритися з головою. Та нерідко ми навіть не задумуємося, які наслідки матиме ця процедура для нашого здоров'я.

Ну, що, поплаваємо? У річках Закарпаття бажано не купатисяУ НОМІНАЦІЇ "НАЙЧИСТІШЕ ОЗЕРО" В УЖГОРОДІ ЛІДИРУЄ КАР'ЄР

За словами головного державного санітарного лікаря Ужгорода Василя ПЕТРИЧКА, вода в Ужі відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Раз на 10 днів міська СЕС бере воду на аналіз. Патогенної флори, яка є збудником інфекційних захворювань, як показують лабораторні дослідження, не виявлено. Звичайно, існують фактори ризику. Популярні місця відпочинку ужгородців - район пішохідного і транспортного мостів - уже не найбрудніші, як два роки тому. Річ у тім, що в Уж уже не потрапляють прямі каналізаційні стоки з вулиць Волошина, Ольбрахта. Рекомендовано купатися на правому березі Ужа (мала залізниця) та в" районі від Студентської набережної (транспортний міст) до ПАДІЮНу. Ці території, згідно з рішенням міськвиконкому, вважаються міськими зонами відпочинку. Хоча це лише назва.

А от у номінації «найчистіше озеро» уже кілька років поспіль лідирує Радванський кар'єр. Тому чимало ужгородців після роботи прошкують саме тюди. А от найбрудніше, де категорично забороняється купатися, озеро позаду «України», де нерідко у воді можна надибати на дохлих котів та собак.

Краще купатися в проточній, ніж у стоячій вод, хоча на наших річках можна побачити, крім пластмасових пляшок, купи різного непотребу й фекалії. Інколи після занурення у річку з'являються так звані кольорові лишаї, герпеси. А загалом, ми самі маємо подбати про власну безпеку.

10 ПЛЯЖІВ НА ОБЛАСТЬ

На Закарпатті ситуація з пляжами невтішна. На сьогодні, за інформацією Закарпатського зведеного загону постійної готовності МНС України, в області паспортизовано лише 10 зон масового відпочинку. Ці місця мають обладнані рятувальні пости. Найбільше таких (7) у Тячівському районі, 2 - у Хустському та 1 - у Берегівському. Ужгород, на жаль, не має жодного пляжу. Піщаний біля облфілармонії проіснував всього два роки і канув у Лету. На Радванському кар'єрі планували зробити сучасну зону відпочинку та до кінця ідею так і не реалізували. Є відповідне розпорядження голови ОДА щодо початку літнього сезону, райдержадміністрації, виконкоми мали створити комітет, які б визначили зони відпочинку й рибної ловлі, а головне - здійснили належний облік та паспортизацію місць масового відпочинку на воді. Вони повинні були б забезпечити роботу сезонних рятувальних постів, обладнати їх відповідними засобами подання першої медичної допомоги. Та у нас чомусь так заведено, що поки грім не вдарить, чоловік не перехреститься...

А між тим, згідно із загальною українською статистикою, 7-11% усіх нещасних випадків на воді трапляється під час купання в необладнаних місцях.

«Торік у Виноградівському районі загинуло 10 людей. Тим, щоб хоч одне місце обладнати для належного відпочинку на воді, місцева влада перейматися не хоче, - коментує перший заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області Володимир БОДАК. - На Міжгірщині на цей рік визначили 10 місць масового відпочинку. Та жодного не узаконили. Така ж ситуація і на Мукачівщині. Хоча тут торік вода забрала 6 осіб».

Цьогоріч у водоймах області уже потонуло 28 чоловік. Найприкріше те, що серед них — 4 дітей віком від 2 до 14 років. Торік загинуло 117 осіб. Найбільше утоплеників минулого року було зареєстровано у Хустському (14), Тячівському (13) та Рахівському (8) районах. У МНС кажуть, що люди гинуть переважно через порушення правил поведінки та особисту необережність під час відпочинку на водоймищах. Буває і таке, що нагостяться, а потім лізуть, підігріті спиртним, у воду.

НЕ ПІРНАЙТЕ З ДЕРЕВ

Забороняється купатися в місцях, не обладнаних для цього, пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів; використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин; розпивати спиртні напоїі купатися у нетверезому стані; організовувати у воді ігри, пов'язані із пірнанням та захопленням тих, хто купається. До речі, купання дозволяється при температурі води не нижче +18 градусів Цельсія, у воді рекомендується бути не більше 15 хвилин. А от після прийняття їжі купатися можна не раніше ніж через 1,5-2 години.
Оксана Штефаньо, "Фест"
03 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини